350 gr çubuk makarna 16 bardak su
2 bardak süt
1 baş soğan
4 adet yumurta
3.5 çorba kaşığı tuz
3/4 kahve fincanı un
1 kahve kaşığı karabiber
2.5 çorba kaşığı tereyağı
1.5 bardak rendelenmiş kaşar peyniri
3 adet domates
Fırında domatesli makarna için önce su ve tuzu kaynatıp, makarnaları kırmadan tencereye atalım. 20 dakika haşlayıp, tencereyi ateşten alalım. Makarnanın suyunu süzelim. Bir tencereye, iki buçuk kaşık tereyağı ve yemeklik doğranmış soğanı koyalım. Orta hararetli ateşte soğanları pembeleştirelim. İçine unu katıp, hızlı hızlı karıştırarak iki dakika daha kavurmaya devam edelim. Yarım kaşık tuzla, karabiber serpip, karıştıralım. İçine ılık sütü ekleyelim. Karıştırarak yaklaşık 10 dakika pişirelim. Koyu muhallebi kıvamına gelince, önceden hazırladığımız domates salçasını ilave edelim. İyice karıştırdıktan sonra çok hafif bir ateşte bırakalım. Domates salçası için domateslerin kabuklarını soyalım. Çekirdeklerini ayıklayıp, küp küp doğrayalım ve yarım çorba kaşığı yağla birlikte beş dakika yüksek ateşte pişirelim. Makarnaların suları iyice süzüldükten sonra ateşe koyalım. Üzerine sırasıyla bir buçuk bardak rendelenmiş peynir, hazırlanmış olan salça ve son olarak da çırpılmış yumurtaları katalım. İyice karıştırıp, tümünü içi hafifçe yağlanmış yüksekçe bir fırın kabına yerleştirelim. Kızgın fırına koyup, 45 dakika pişirelim. 15 dakika beklettikten sonra servis yapalım. Afiyet olsun.
Salçalı poğaça
250 g margarin
1 yemek kaşığı domates salçası
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber
Aldığı kadar un
Üzerine:
2 yemek kaşığı çörekotu
Derin bir yoğurma kabının içinde yumuşamış margarin, domates salçası, tatlı toz biber, tuz, toz şeker ve yumurtayı elinizle iyice karıştırın. Öte yandan unu azar azar ve yavaş yavaş bu karışımın içine katıp yoğurmaya devam edin. Kulak memesi yumuşaklığında hazırladığınız hamuru en az 30 dakika dinlenmeye bırakın. Sonra da hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elinizle ya da kalıpla istediğiniz şekli verin. Bir taraftan da yumuşamış margarinle yağladığınız tepsiye salçalı kurabiyeleri aralıklı olarak dizin. Üzerine çörekotunu serpip, 175 dereceye ayarlı orta ısılı fırında yarım saat pişirin. Tepsiyi fırından alıp, soğumasını bekleyip, poğaçaları servise sunun. Afiyet olsun.
