• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Karışık baklagil

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07 Aralık 2011
1 çay fincanı kuru fasulye
1 çay fincanı barbunya
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı domates salçası
3 adet domates
1 limon suyu
1 su bardağı su
Bir tutam kırmızı biber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
5 dal maydanoz
Tuz

Karışık baklagil yemeği için ilk olarak kuru fasulye ile barbunyayı bir gece soğuk suda bekletelim ve süzelim. Daha sonra tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ilave ederek yüksek ateşte 10 dakika kadar kaynatalım. Öte yandan soğanı soyup ince ince kıyalım, sarımsağı ezelim. Domateslerin kabuklarını soyduktan sonra yemeklik olarak doğrayalım. Sıvı yağı derin bir tencerede kızdırıp soğan ve sarımsağı kızgın yağda pembeleştirelim. Rengi iyice değiştikten sonra baharatları ve salçayı da ekleyip kavuralım. Ardından limon suyu, domates, 1 su bardağı su ve tuz ilave edelim. Kaynayınca içine fasulye ve barbunyayı ekleyelim ve kapağı kapalı olarak, kısık ateşte yaklaşık 40 dakika pişirelim. Fasulyeler yumuşayıp suyunu çekince tencereyi ateşten alalım. Arzuya göre kıyılmış maydanozla yahut naneyle süsleyerek sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Sünger tatlısı

500 g şeker
5 su bardağı su
2 tatlı kaşığı limon suyu
5 adet yumurta
Yarım su bardağı irmik
3/5 su bardağı pirinç unu
1 yemek kaşığı margarin
Yarım su bardağı yeşil fıstık

Şeker ve suyu bir tencerede 5 dakika kaynatın. Üzerine limon suyunu ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın. Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırıp; beyazlarını çırparak kar haline getirin. Sarıları da ekleyip yavaşça karıştırın. İrmiği, bir kapta pirinç ile karıştırın ve bu karışımı çırpılmış yumurtanın üzerine ekleyip tekrar karıştırın. Tepsiyi yağlayıp hamuru, ucuna 1 santimetre çapında huni takılmış hamur torbasına doldurun. Tepsiye yarım limon büyüklüğünde ve koni şeklinde aralık bırakmadan sıkın. Önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında pembeleşinceye kadar (yaklaşık yarım saat) pişirin. Fırından çıkan tatlıları kenarlı bir tepsiye aralık bırakmadan dizin, şurubu üzerine gezdirin. Kapak örtüp, orta ateşte kaynatarak tatlıların şurubu çekmesini sağlayın. Soğuttuktan sonra servis tabağına alıp dövülmüş fıstık serperek servis yapın. Afiyet olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.