500 gram dana kıyma
5 dilim tost ekmeği
1 kg patates
3 adet soğan
750 g lahana
2 adet yumurta
200 ml süt kreması
150 g pastırma
2 diş sarımsak
Yarım çay bardağı Orkide zeytinyağı
Kırmızı toz biber, kırmızı pulbiber
Çörekotu, tuz
1 tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
Kıymalı patates graten için ilk olarak tost ekmeklerinin içini ufalayalım. Patatesleri soyup ince dilimleyelim, kaynar suda birkaç dakika haşlayalım. Soğanları soyup ince dilimleyelim. Sarımsakları soyup tuz ve 1 tatlı kaşığı çörekotu ile havada dövelim. Zeytinyağını bir tavada ısıtalım. Soğan ve sarımsakları 4-5 dakika kavuralım. 2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, yarım tatlı kaşığı pul biber ve limon kabuğunu ilave edelim. Lahanayı yıkayıp ince dilimleyip soğanlı karışıma katalım. Ekmekleri yumurta ve kıyma ile iyice karıştıralım. Bir graten kalıbını patates dilimleri ile döşeyelim. Üstüne bir sıra lahana ve bir sıra kıyma koyalım. Tüm malzemeler bitene kadar aynı işlemi tekrarlayalım. Süt kremasını üzerine dağıtıp pastırma dilimlerini dizelim. Grateni ısıtılmış 200 dereceli fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirelim. Daha sonra sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Sultan sarması
1,5 kahve fincanı irmik
7 tane yumurta
1 paket kabartma tozu
2 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya
Üzerine ve içine:
2 çay bardağı fındık ezmesi
4 çay bardağı dövülmüş fındık
Sultan sarması için ilk olarak yumurta ve şekeri, bir kapta beş dakika boyunca mikser yardımıyla iyice çırpın. Kabartma tozu, vanilya ve unu da ilave edip, hepsini birlikte çırpmaya devam edin. İrmiği ilave ettikten sonra beş dakika daha çırpın. Daha sonra fırın tepsinize yağlı kağıdı serin. Elde ettiğiniz bu harcı tepsinin yarısını geçecek ve 1 santim kalınlığında olacak biçimde yayın, üzerini de spatulayla güzelce düzleştirin. 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık olarak 15 dakika boyunca pişirin. Daha sonra fırından çıkardığınız kekin üstüne fındık ezmesinin yaklaşık yarısını döküp yayın. Keki kısa köşesinden başlayıp sararak bir rulo haline getirin. Yaptığınız ruloyu servis tabağına koyun. Üzerine fındık ezmesi sürerek, geriye kalan fındıkları da serpin. Hazırladığınız sultan sarmalarını bir saat boyunca dolapta beklettikten sonra soğuk olarak servis yapın. Afiyet olsun.
