• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSNÜ UÇAR

PANİK BOZUKLUĞU 3

husnu.ucar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.10.2016, 00:00

Panik bozukluğu esas olarak beyin kimyasındaki dengesizliğe bağlı bir hastalıktır. Dolayısıyla insanın iradesi ile bir alakası yoktur. Yani mutlaka ilaç tedavisi, antidepresif kullanılmalıdır.
"İlaç yerine psikoterapi olmaz mı?" Elbette ilaç tedavisinin yanı sıra psikoterapi yapılabilir. Genel olarak birçok rahatsızlıkta ve özel olarak panik sorunlarında psikoterapi son derece yararlıdır ve yapılabilir. Ancak mutlaka psikoterapi şart değildir. Asla, ilaç yerine psikoterapi olmaz. Psikoterapi ancak bu eğitimi almış psikiyatrist veya psikologlar tarafından yapılabilir. Sıradan bir dertleşme veya moral verme psikoterapi değildir.
"Antidepresan ilaçların zararları..." Antidepressif ilaçların esas görevi beyindeki serotonin, noradrenalin veya dopamin gibi biyoaminleri düzenlemektir.
Yeşil reçete ile satılan tranklizanların değil ama antidepresanların uyuşturucu özelliği yoktur.
Asla alışkanlık yada bağımlılık yapmazlar.
Çok uzun süre kullanılsa bile normal dozlarda bir zararı olmaz.
Birçok pimpirikli insan ilaç kutularının içindeki yazıları didik didik okuyup, hatalı bir şekilde yorumlayarak bu ilaçların çok fazla zararlarının olduğunu zannederler. Bu ilaçları kullanır kullanmaz birkaç gün içinde iyileşmek mümkün değildir. İlk günler paniğin etkisi ile bulantı veya fenalaşma gibi olumsuz duygular ilaç yan etkisi olarak değerlendirilebilir. Ancak birkaç hafta içinde iyileşme başlayınca güya bu yan etkiler de kaybolur.
Ancak ilaçların yan etki yaptığını zannederek tedaviyi kesmek rahatsızlığın daha da uzamasına neden olur.
"Hamilelikte veya lohusalıkta ilaç yasaktır!" Eski zamanlarda hamilelik veya lohusalık dönemlerinde hiç ilaç verilmemeye çalışılırdı.
Annenin karnındaki veya kucağındaki çocuğun ilaçlardan uzak tutulmasına inanılırdı. Ancak günümüzdeki en son bilimsel araştırmaların ışığında hamilelik veya lohusalık dönemlerinde de bazı antidepresifler kullanılabilir.
Tabii ki her ilaç değil ama bazı ilaçların kullanılmasında sakınca yoktur.
"En iyisi bitkisel ilaçlar" Birçok kişi bitkisel ilaçların tamamen zararsız olduğuna inanır. Elbette doğadan alacağınız sebze veya meyvaların bir zararı olmaz. Ama bitkisel ilaç kılıfı ile satılan ilaçların içinde acaba ne var? Örneğin kutunun üzerinde maydanoz tohumu yazabilir ama içindeki haplarda aslında ne gibi bir maddenin olduğu bilinemez.
Şüphesiz ki en doğrusu ve güvenilir olanı Sağlık Bakanlığı denetiminde eczanelerde satılan tıbbi ilaçlardır.
"İlaç tedavisi ve psikoterapi dışında neler yapılabilir?" Genel olarak her türlü sportif etkinlik yararlıdır. Herkesin zevk aldığı sporlar farklı farklı olabilir. Kimi insan dağcılık veya dalgıçlıktan hoşlanırken kimi insan da koşmaktan veya yüzmekten hoşlanabilir.
Önemli olan kişinin yapmaktan zevk aldığı bu sportif etkinliği sürdürmesidir.
Panik gibi ruhsal sorunlarda cinsel istek epeyce azalır.
Ancak doğru olanı yine de olabildiğince fazla cinsel etkinlik içinde olabilmektir. Aynı şekilde çalışmak, iş hayatının içinde bulunmak da çok yararlıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA