İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'na yönelik yolsuzluk, rüşvet soruşturmaları dallanıp budaklandıkça, itiraflar arttıkça CHP Genel Başkanı Özgür Özel bunalım sarmalına girdi. 30 Haziran'da şaibeli CHP kurultay iddianamesi çıktı. Karar öncesi Özgür Özel çok sinirli konuşmalar yapıyor.
Önceki akşam İstanbul Gaziosmanpaş'da miting yaparken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek'e yönelik akıl almaz ifadeleriyle, demokrasilerde görünmeyen bir duruma savrulduğunu gösterdi. Gürlek'e karşı tehdite yönelen Özel'in şu ifadelerine bakar mısınız? "Akın, sert kayaya çarptın oğlum! Sabrımızın sonundayız, Saraçhane'deki kararlılığımızla söylüyorum. Gelirim, DARMADAĞIN EDERİM" Özel'in bu sözleri üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, "Yargı görevi yapanı görevini yapmasını engellemek amacıyla tehdit" ve "kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret" suçlarından resen soruşturma başlattı.
"DEVLETE AÇIK SALDIRIDIR"
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Özel'in İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek hakkındaki sözlerine karşılık olarak, "Yargıya tehdit, hukuk devletine açık saldırıdır" başlığıyla yaptığı açıklamada, "Hâkim ve savcılarımız tehditlere boyun eğmeyecek, adaletin terazisi hiçbir baskıdan etkilenmeden, sadece hukukla işlemeye devam edecektir. Hiç kimse, yargı mensuplarımızı hedef gösteremez ve tehdit ederek yargıya yön veremez" dedi.
"MUTLAK BUTLAN" PANİĞİ
Ekrem İmamoğlu dahil çok sayıda belediye başkanı ve yöneticisi yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla tutuklu olan CHP, bir yandan da 30 Haziran'daki kurultay davası için hazırlık yapıyor. Özel'in eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun TEKRAR GERİ DÖNMESİ İHTİMALİNDEN çok rahatsız olduğu, PANİK ATAKLARININ TIRMANDIĞI konuşuluyor. CHP kurultayının iptali istemiyle açılan davadan "mutlak butlan" (yok sayılması) kararı çıkabileceği ve bu durumda eski genel başkan Kılıçdaroğlu'nun partinin başına geçebileceği belirtiliyor. CHP kulislerinde, partinin "bu süreçten bütünleşerek çıkabileceği" ifade edilse de "yedek parti" ihtimali dahil birçok senaryo konuşuluyor.
CHP kulislerinde, EKİM PARTİSİ (EKREM İMAMOĞLU'NUN isminin ve soyadının ilk harflerinden EK ve İM) olduğu konuşuluyor.
Kurultay davasında İmamoğlu/Özel ekibi ile Kılıçdaroğlu'nun geri dönme ihtimalinden çok sinirlendi. Özel ekibi, "Mutlak butlan kararı çıkmaz' diyerek beklememeliyiz" görüşündeler.
Kılıçdaroğlu yönetiminin işbaşına gelmesi halinde, hemen kurultay kararı alınmayabileceği ve partide bir "tasfiye süreci" başlatacağını savunan bazı milletvekilleri, "O sürede partisiz kalmamak için yeni bir yapı yedekte tutulmalı" görüşünü dile getiriyor. Kılıçdaroğlu ne yapacak? Tecrübeli bir CHP eski milletvekili- parti yöneticisi, Kılıçdaroğlu'nun dönmesi halinde "hemen kurultay kararı almayacağını" savundu ve gerekçelerini şöyle anlattı:
"Mahkeme kararının nasıl olduğu önemli.
Kemal Bey, kaldığı yerden devam edecekse, partiyi güvenli limana götürmeden kurultay kararı almaz. Çünkü yolsuzluk, rüşvet iddiaları nedeniyle parti büyük yara aldı."
CHP SORUMLU OLABİLİR
Şaibeli olduğu iddia edilen soruşturma üzerine hazırlanan iddianame de soruşturma kapsamında, aralarında Özel'in de bulunduğu dokuz milletvekiline ait dosyalar ayrıldı. (Not:
Dokunulmazlık kaldırılması gündeme girecek) Ayrıca, cezalandırılması istenen isimler içinde, CHP'nin en yetkili yönetim kurulu Parti Meclisi Üyesi Baki Aydöner, CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Serhat Can Eş var.
Kurultay ve İstanbul yolsuzluk soruşturmalarında, CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, Adana soruşturması nedeniyle Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut hakkında iddialar var. Bu isimlerin, CHP'nin kurumsal olarak sorumlu hale gelmelerine yol açabileceği belirtiliyor.
SONUÇ
Ekrem İmamoğlu gözaltına alındığında, onun vesayetinde Genel Başkan seçtirilen Özgür Özel, topyekûn biçimde "bu bir siyasal operasyon" gerekçesine sarılmıştı. Gözler 'Cambaza bak' pozisyonuna getirilirken, adli soruşturmanın içeriği ve Ekrem İmamoğlu'nun pozisyonu önceleri gözden kaçırıldı. İtiraflar başlayınca, iddiaların ciddiyeti, ortaya saçılan para trafiği belgeler konuşulmaya başlandı. Özgür Özel ve kurmay ekibi sallanmaya başladı. Evet. CHP karanlık tünelde. Yolsuzluk soruşturmaları CHP Genel Merkez yönetimine dayanmaya başladı. CHP yolun sonuna doğru gidiyor.
Yolsuzlukları savunmayı hala nereye kadar sürdürebilirler? 30 Haziran büyük kırılma noktası durumuna girdi. CHP'de Kuruluş felsefesine sahip çıkma dinamikleri artıyor. Aziz milletimizin, Kurban Bayramı mübarek olsun. Sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle...
