• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalar için Jackson Hole’dan mesaj gelebilir mi? CAHİT SÖNMEZ

Piyasalar için Jackson Hole’dan mesaj gelebilir mi?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.08.2017, 00:00

Bu hafta önemli merkez bankası başkanları her yıl olduğu gibi Jackson Hole'da bir araya gelecekler.
Ağustos aylarında Amerika Merkez Bankası FED'in toplantıları olmadığından Jackson Hole'da FED başkanlarının yaptığı konuşmalar ayrı önem kazanıyor acaba bir mesaj gelir mi umuduyla... Bu yılda da gelenek bozulmadı şimdiden gözler ve kulaklar o yöne çevrildi, verilebilecek olası mesajların tahminleri başladı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin yapacağı açılış konuşması da en az Başkan Yellen'ın konuşması kadar önemli olacak.
Çünkü Avrupa Merkez Bankasının sürdürdüğü genişleyici para politikasına yönelik ipucu gelebilir.
FED Başkanı Yellen büyük olasılıkla mesaj vermekten öte hangi verileri dikkate aldıklarını, söz konusu bu verilerin mevcut durumunu, enflasyon oranının geçici faktörlere dayalı olarak düşük seyrettiğini vurgulayacak.
Ekonomik faaliyet hızının ılımlı olduğu, orta vadede enflasyonun yüzde 2'ler seviyesine ulaşacağı ve emek piyasasındaki iyileşmenin sürdüğü, bu durumda politikalarında sıkılaştırma olacağı aksi takdirde sabırlı olacakları gibi alışageldiğimiz cümleleri de kuşkusuz kuracak.

KÜÇÜLTME NE ZAMAN?

Tabi Amerikan ekonomisinin yanı sıra gelişmekte olan ülkeleri de dikkate aldıkları notunu da unutmayacak. Yellen'ın konuşma metnini görmemize gerek kalmaksızın buraya kadar rahatlıkla öngörü yapabiliyoruz.
Buraya kadar sorun yok. Ancak gri olan alan bilanço küçülmesine yönelik alınacak aksiyonlar ve zamanlamasında... Başkan Yellen bir toplantı sonrası küçültmeye bu yıl, bir sonraki toplantıda da göreceli olarak yakın zamanda başlayacaklarını söylemişti. Bakalım hangi ibareyi kullanacak Jackson Hole'da...
Gelelim Euro Bölgesine...
Euro Bölgesi ülkeleri de Amerika gibi büyüme hızını artırıp hem işsizliği yüzde 8 civarına çekmek hem de deflasyonist baskıdan kurtulmak için enflasyon oranını yüzde 2'ye yükseltmek istiyor. Bu çerçevede hedefleri piyasalara 1,14 trilyon euro enjekte etmekti. Aylık 60 milyar euro ile başladılar, belli miktarda yol alınca aylık tutarı 40 milyar euroya çektiler. Yeri gelmişken programla ilgili bazı bilgileri de hatırlayalım; AMB varlık alımlarını ülke bazında ve Banka'daki sermaye oranları büyüklüğü ölçüsünde yapıyor.
Aldığı tahviller tek bir ülkenin toplam borç stokunun yüzde 30'unu geçmiyor. Tahmin edeceğiniz gibi bu limiti koymasının nedeni genişleyici politikanın ülke kurtarma operasyonuna dönüşmesinin önüne geçmek.

PARİTE NE OLUR?

Şu an hedeflerinden ağır adımlarla da olsa ilerliyorlar.
Bu yüzden program dahilinde yapılan varlık alımlarının miktarını bir kez daha düşürebilirler.
Aynı zamanda sıfır faiz ve negatif mevduat faiz oranlarına yönelik bir revizyon sinyali verebilir Başkan Draghi...
Eğer benzer rota değişiklikleri gelirse AMB'dan hiç kuşkusuz euro dolar paritesi yeniden 1,19- 1,20 bandına çıkabilir. Tabi bu tahmini Başkan Yellen'ın ılımlı mesajlar vermesi varsayımına dayandırabiliriz.
Sonuç olarak dolar ve euronun patronları poker yüzleri ile pek renk vermeden bu toplantıyı atlatacaklar gibi görünüyor. Tabiki para sihirbazları Perşembeye kadar algı yönetimiyle bu fırsatı kaçırmayacaklardır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA