• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ELİF AKTUĞ

Grey konuştu konuşmasa iyiydi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.09.2015, 00:00
Daha kötü bir kitap olamaz demiş ve büyük konuşmuştum...
'Grinin Elli Tonu', gerçekten de hayatımda okuduğum en kötü kitaptı. Hayatımın bir dönemini sadece kitap okuyarak geçirmiştim, ciddi söylüyorum; uyumadan ve yemek yemeden yaşamıştım bir ara! Kötü kitaplar okudum, kimsenin beğenmediği, edebi bir değeri olmayan, berbat kitaplar. Ama 'Grinin Elli Tonu' ile tanışınca, okul zamanı nefret ettiğim Latince edebiyat kitaplarımı da dahil ederek söylüyorum; "Bundan ötesi olamaz" dedim.   

***

Yine ve feci halde yanılmışım; aynı yazar 'Grinin Elli Tonu'nda anlattığı hikayeyi, kitabın erkek karakteri Christian Grey ağzından bir kez daha anlatarak, kötü kitap yazma rekorunu egale etmiş oldu. "Bu kez anlatma sırası Christian Grey'de" diyor yazar! Ve anlatmış da anlatmış, hiçbir erkek hayatı boyunca bu kadar konuşabilir ve detaylı düşünebilir mi acaba?
E.L. James, gelmiş geçmiş en başarılı yazar kanımca, kötü kitap yazarak ve yazdıkça çok satarak, sattıkça bir kitap daha çıkararak, kendine harika bir yer edindi. Edebiyat camiasında olmasa da, zenginler arasında!   

***

'Grey' bu hafta çıktı raflara, 'Grey' olarak kalmış kitabın adı, tek iyi tarafı bu; 'Grinin Elli Tonu' orijinalinde güzel bir isimdi...
Çeviriye hiç değinmek istemiyorum, mutlaka çok uğraşılmış ve çalışılmıştır ama Grey'in Ana'ya "Bebek' diye hitap etmesi içimi öyle bir baydı ki; kitapta yüzlerce defa geçen "s...r" kelimesinden daha antipatik gelmeye başladı, üç/beş sayfa sonra. Hayatında elinde kitap görmediğim iki çok eski arkadaşım, daha kitap çıkar çıkmaz koşturarak almışlardı; 'Grinin Elli Tonu'nu; yine alırlar mutlaka.   

***

Belli ki bir kesime iyi geliyor, derinliği ayak bileğini geçmeyen sularda yüzmek. Bir yandan da bugüne dek kitap okumamış insanlara acaba okuma alışkanlığı kazandırır mı diye düşünüyor ve umutlanıyorum. Sonra aklıma Christian Grey geliyor ve kendi kendime, "Saçmalama bebek" diyorum, "Sana şimdi öyle bir ceza veririm ki, kendine gelemezsin, bir anlaşma yapmaya ne dersin"...
Ayy, kötü şaka yaptım, kendimden soğudum. Not: Kitap acaba cinsel hayatı kötü veya olmayan kişilere iyi geliyor mu?
Bizde işe yaramaz bu numaralar söyleyeyim. Ana'yı örnek alan ve adamla kırmızı acı odalarına dalan kadın, seksten sonra dayak yer.
"Sen bu numaraları nereden öğrendin" diye...

Emmy'de rekor ödüller

67. kez verilen Emmy ödülleri, Amerikan televizyon yapımlarını yeniden onurlandırdı. Gecede birçok rekor kırıldı, 12 dalda 'Game of Thrones' ödül aldı mesela; 18 siyahi oyuncu adaydı mesela!
50 yaşındaki Viola Davis, 'How to Get Away Murder' ile drama dalında en iyi kadın oyuncu ödülü alan ilk siyah kadın oyuncu oldu. 'Mad Man' dizisinin başrol oyuncusu Jon Hamm, 8 kez aday olduğu Emmy'den nihayet ödülle döndü. Julie Louis- Dreyfus, 'Veep'teki rolüyle beşinci defa ödülü kucakladı. Tören çok renkli ve keyifliydi...
Çok sevdiğim dizi (internetten izliyorum, Netflix kanalında yayınlanıyor) 'Orange is the New Black'de canlandırdığı karakterle hem drama hem komedi dalında ödül alan siyahi oyucu Uzo Aduba, yaptığı konuşmada, gelmiş geçmiş bütün siyahi oyunculara teşekkür etti. Bir başka rekor 71 yaşındaki Jeffery Tambor'dan geldi. 'Transparent'in yıldızı Tambor, hem Emmy kazanan en yaşlı aktör oldu hem de bir transseksüel karakteri canlandırarak ödül alan ilk aktör oldu.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI