• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Afrin’i bıraktılar sıra Münbiç’te ERHAN GÜLENÇ

Afrin’i bıraktılar sıra Münbiç’te

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.02.2018, 00:00

Bizim ana muhalefet CHP, ısrarla Türkiye'nin Afrin kent merkezine girmemesini istiyor. Ancak, Türk ve Amerikan Dışişleri Bakanlarının dün ortak düzenlediği basın toplantısından anladığımız kadarıyla artık bunu ABD bile dile getirmiyor. Görünen, ABD'nin Afrin'i Türkiye'ye bıraktığı. Dünkü toplantıda ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Afrin'in lafını bile etmedi.
Tillerson'un ziyareti Türkiye'nin artık eskide olduğu gibi ABD ne derse mecburen yapmak zorunda olan bir ülke konumundan artık tamamen çıktığının bir kez daha tescili oldu. Türkiye, kararlılığından taviz vermedi ve ABD'ye ilişkilerin düzelmesi için önce PKK/PYD/YPG'nin Münbiç'ten çıkarılmasını şart koştu, "Bize verdiğin sözü tut" dedi. Birçok askeri ve siyasi analist tarafından Türkiye'nin kararlığından taviz vermemesinin ABD'ye Afrin'de olduğu gibi Münbiç'te de geri adım atmaya zorlayacağı yönünde. Eğer, ABD bunu yaparsa ne ala, ama yapmazsa Türkiye gereğini yerine getirecek ve kendine yeni bir yol çizecek güçte.

TANTAN: IRAK'A DA BİR ŞERİT ÇEKELİM

İ çişleri eski Bakanı Sadettin Tantan ile Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekatı'nı konuştuk. Harekatı sonuna kadar desteklediklerini belirten Tantan, Türkiye'nin Afrin'de önüne konan terör örgütleriyle değil bu örgütleri bölgeyi dizayn etmek isteyen emperyalist güçlerle savaştığını dile getirdi. PKK ve diğer silahlı-silahsız örgütlerle Türkiye'nin istikrarsızlaştırılmasının emperyalist güçler tarafından uzun yıllardır uygulanan bir proje olduğunu dile getiren Tantan, ülkemizin sadece Suriye'de değil Irak'ta da teröre karşı güvenlik şeridi oluşturmasının şart olduğunu dile getirdi. "100 sene önce masada çizilmiş Sykes-Picot Antlaşması artık ortadan kalkmıştır" diyen Tantan, şunları söyledi: "Türkiye, hem güney hem de Irak sınırında kendi güvenliğini sağlayacak hattı, bir güvenlik şeridini çekmek mecburiyetinde. Irak'ta kendi güvenlik alanı da nereden geçiyorsa, güvenliğini sağlamalı. Türkiye orada da güvenlik alanını belirli bir bölgeye çekmek mecburiyetinde. Türkiye bunu yapmazsa, buralar hep terör yuvası olarak devam edecek."

İLK F-35'LER GELİYOR

Türkiye'nin Afrin'de terör örgütüne karşı amansız bir mücadele sürdürürken Türk Hava Kuvvetleri'nin gücünü artıracak yeni bir gelişme yaşanıyor. Aldığımız duyumlara göre, Türkiye'nin 2002 yılında dahil olduğu ve 9 ülkeden oluşan konsorsiyum tarafından üretilen F-35 savaş uçaklarının ilk ikisi önümüzdeki günlerde Türkiye'de olacak.
Türk uzmanlardan oluşan heyetin iki F-35 uçağını teslim almak üzere Uzakdoğu'ya yola çıktığı ifade edildi. Radara yakalanmadığı için hayalet uçak olarak anılan F-35'ler dördüncü nesil savaş uçağı olarak nitelendiriliyor. F-16 ve F-18 gibi savaş uçaklarından 4 kat daha etkili olduğu belirtilen F-35'lerin, gelecek 40 yılın en etkili taarruz uçağı olacağı öngürülüyor. Türkiye'nin verdiği siparişlerin seri tesliminin 2019'da başlayacağı kaydediliyor. F-35'lerin motor parçalarının bir kısmı Kale Pratt&Whitney ortak girişiminin İzmir Ege Serbest Bölgesi'ndeki fabrikasında üretiliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA