• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir’in gururu: İşte, Veli Lök ERKİN USMAN

İzmir’in gururu: İşte, Veli Lök

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.10.2015, 00:00
Veli Lök; İzmir'in yetiştirdiği, tıp dünyasının ulusal ve evrensel bir değeri. Tıp literatüründe ortopedi ve travmatoloji alanında gurur kaynağımız. Bayındır'ın Yakapınar köyünden... 83 yaşında bir delikanlı. Tamı tamına 40 yıllık ortopedi ve travmatoloji profesörü. Sizlere bugün bir İzmirliyi tanıtalım istedik. Kimdir Veli Lök?   

***

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Doktorasını Ege Üniversitesi'nde yaptı. Denizli'de hükümet tabipliği yaptı. 1 yıl Almanya'da bir klinikte uzman olarak çalıştı. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu'nda ve Manisa Gençlik ve Spor Akademisi'nde dersler verdi. 1982'de 1402'lik oldu. Üniversiteden uzaklaştırıldı. Danıştay kararıyla Ege Üniversitesi'ndeki görevine döndü. 1999'da emekliye ayrıldı. Şu an serbest hekim olarak çalışıyor. Veli Hoca'nın kariyerinde altın sayfalar öyle çok ki...   

***

Örneğin Danimarka'daki Torture dergisinin yayın kurulu üyesi. İtalya, Türkiye ve Çekoslovakya'da çıkan ortopedi ve travmatoloji dergilerinin de yayın kurulu üyeliğini yapıyor. Ege Ortopedi Ve Travmatoloji Rehabilitasyon Derneği ile Ortadoğu Ve Akdeniz Ortopedi Ve Travmatoloji Derneği kurucu üyesi. Türkiye Ortopedi Ve Travmatoloji Birliği Derneği Başkan yardımcılığında bulundu. Spor Hekimleri Federasyonu Genel Sekreterliği yaptı. SICOT'un Türkiye ulusal delegesi oldu. Türk Spor Yaralanmaları Artroskopi Ve Diz Cerrahisi Derneği Kurucu Başkanı, İşkence Görenler Uluslararası Rehabilitasyon Merkezi Konsey Üyesi, Avrupa Biomekanik Derneği Üyesi, Newyork Academy Of Science Üyesi, Nazım Hikmet Vakfı Kurucu Üyesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Kurucu Üyesi, Çağdaş Özürlüler Yaşam Derneği Onursal Başkanı, Trafik Güvenliği Vakfı Kurucu Üyesi, Türkiye Sosyal Tarih Ve Araştırma Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi, İzmir Tabip Odası Başkanlığı, Bilimsel Eğitim Kültür Ve Sanat Vakfı Kurucu Üyesi, Barış Derneği Üyesi, Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Kurucu Üyesi, Alevi Bektaşi Vakfı İzmir Şubesi Kurucu Üyesi... Daha da var ama hepsini bu sayfalara sığdırmak zor.   

***

Kazandığı ödüllere gelince... BİLSES VAKFI'nın 1998'de İnsan Hakları Ödülü. Akif Şakir Şakar Bilimsel Ödülü. Sevinç Özgüner Barış Demokrasi Ve İnsan Hakları Ödülü. Diyarbakır Tabip Odası'nın Barış Dostluk Ve Demokrasi Ödülü. Bu kadar yeter deyip Veli Hoca'ya soruyoruz: - Milletvekilliği ya da belediye başkanlığı düşündüğünüz oldu mu hiç? Yanıtı tek sözcük oldu: "Hayır!" "Neden" dedik. "Mesleğimi çok seviyorum çünkü" dedi ve ekledi: "Hekimlikten başka bir iş yapamam ben. Bırakamam mesleğimi."   

***

Öğrendik ki Veli Hoca'nın oğlu makine mühendisi, kızı ise hekim. 3 torununun üçü de üniversite mezunu ve her biri pazarlamacı. "Onları çok sevdiğiniz hekimliğe yönlendiremez miydiniz" dedik. "Tarzım değil" dedi ve ekledi: "İnsanlar sevdiği işleri yapmalı. Başarı da mutluluk da orada çünkü."   

***

Hocaların hocası Veli Lök'ün torunları pazarlamacı! Hoca, ezberimizi bozdu vallahi... Biraz da siyaset konuşalım istedik. "Olan bitenler, Ankara'daki katliam için neler diyeceksiniz bize?" "Barış istiyorum! Hem yurdum hem dünyamız için." Veli Lök; eğitim, sağlık, işkence ve insan hakları konusunda bilgisine başvurulan bir tıp otoritesi. Kendi köyünde bir kütüphane kurmuş. Çocuklar, gençler okusun diye... Hekimliğinin yanı sıra bir aydınlatıcı! 2002 yılından bu yana İzmir, Manisa, Balıkesir, Bolu ve Tokat köylerinde toplam 39 kütüphane açmış Rasime Şeyhoğlu ve Veli Lök'ün adı İzmir'de yaşatılmalı, unutturulmamalı... Nasıl mı? İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı bu vefayı gösterecek olursa onlar bir evin içini aydınlanma objeleri, özel eşyalarıyla, etnoğrafik eşya ve nesnelerle donatacaklar. İzmir'de çok ziyaret edilecek bir kültür mekanı olacağına eminiz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI