• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
Bir yıl daha eskidik ERKİN USMAN

Bir yıl daha eskidik

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.01.2016, 00:00
Herkesin yazdığı kendine güzel. Benim ki hepsinden güzel. Yeni yıl eski yıl farketmez, yaşam anlardan ibaret akar gider. Ne zaman ki durur düşünmeye başlarız, işte o zaman bir anlam katarız. Yoksa hayat bu, beklemiyor bizi.

Düşünmek için durakladığımızda bile hayatı kaçırırız. O kadar hızlı akar ki bazen tutamaz, hayıflanırız. Bir de bakarız ki bir yıl daha geçmiş, bir yıl daha eskimişiz.

Olsun varsın geçsin yıllar. Benim yüreğimdeki coşku yeter de artar. Hepsi sonuçta bir sayıdan ibaret değil mi sanki? oysa biz insansak meydan okuruz sayılara, yıllara, rakamla yazılmışlara... hepsi bir kalıp, hepsi bir kelepçe. Özgür düşündüğün sürece, sen hep aynı yaştasın, dünya hep aynı yaşta, zaman bile yaşlanmıyor. Tazecik ümitler besleyip, yeni günden, yeni yıldan beklentiler içine girebiliyorsan ne mutlu sana, ne mutlu bana. Beklemeyeceksen yaşama zaten. Git at kendini bulduğun en yüksek yardan. Yar bu, bazen yüksek olur bazen alçak. Anladın sen bu kelime oyununu. Yarin yeterince yüksek olursa sürünmez ölürsün. Lakin bizi süründüren o alçak yardır.

İyi yıllar hepinize, okuyana okumayana... Ama okumaya yazmaya sevdalılara...

İzmir'de yeni bir Tiyatro-Man

Superman, Batman, Heman, Spiderman varsa İzmir'in de Tiyatroman'i var. Gürol Tonbul!

Her oyunu 'dalya' diyen, 2 kişilik oyunlarda rekor kıran Gürol Tonbul...

'İyi Ki Tiyatro Var' kitabını okuyunca da Gürol'u POTA'ya taşımanın farz olduğunu gördük.

1959 doğumlu. Tiyatro eğitimini İzmir GSF Tiyatro Bölümü Oyunculuk Dalı'nda yaptı. Tiyatro yüksek lisansını tamamladı. Tiyatro yaşamı Milliyet Dost Çocuk Tiyatrosu ile başlayan Tonbul, 1983 yılında Devlet Tiyatrolarının açtığı sınavı kazanarak Adana Devlet Tiyatrosu'nda göreve başladı. Sonra da arkası geldi. Ankara Devlet Tiyatrosu, İzmir Devlet Tiyatrosu ve Diyarbakır Devlet Tiyatrosu... Diyarbakır'da sanat yönetmeni ve devlet tiyatrosunun müdürü olarak görev yaptı. 1986'da tiyatro eğitmenlik görevine başladı. İzmir GSF Tiyatro Bölümü'nde, İzmir Konservatuvarı Şan Bölümü'nde, Dicle Üniversitesi GSF'de, Isparta GSF'de ve çeşitli kurumlarda oyunculuk, mimik, rol, konuşma sanatı ve makyaj dersleri verdi. Akademi Ege'de Sahne Sanatları Tiyatro Bölüm Başkanlığı yaptı. Soyer Kültür Sanat Fabrikası'nda Tiyatro Bölüm Başkanlığı'nı sürdürdü ve tiyatro okulu mezunlarına yönelik Özgür Sahne'yi kurdu. Amacı şuydu: İzmir'e açık ve özgür sahne anlayışını getirmek..

Şu an, İzmir GSF'de haftada 2 gün oyunculuk-konuşma sanatı dersleri veriyor. İDT'de oyunculuk ve yönetmenliğini de sürdürüyor. Kukla-Oyuncu Performans Tiyatrosu'nu kurdu ve yazıp yönettiği Düşler Oyunu'nu sahneledi. ALO TİYATRO hattı ile tiyatroya gelemeyenlerin ayağına giderek oyun sahnelemeyi düşünen Tonbul, ikinci projesinin de hazırlıklarına başladı. GÖÇ- MEN / Zorunlu Yolculuk Öyküsü, yine Oyuncu - Kukla Performansında olacak.

Bilmeyenlere söylemiş olalım: Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahnelediği, Yaşar Kemal'in TENEKE'si 3 sezondur kapalı gişe oynuyor.

Haftanın 4 gününü de İstanbul'da geçiriyor. Tiyatro ile yatıp tiyatro ile kalkarak...

Şu sıra 'Garip Bülbül Neşet Ertaş' projesinin hazırlıklarını sürdürüyor. Bir de Aziz Nesin'in 100. doğum yılı anısına 'On Dakika Aziz Nesin'i...

İzmir'e sürprizleri de olacağını söylersek yalancı çıkmayız...

Günün fıkrası: Ne ekersen

Köylünün biri karısı aleyhine boşanma davası açmıştı. Hakim sordu: "Niçin boşanmak istiyorsun?" Adam, şu cevabı verdi: "Efendim, bu kadar yıl çiftçiyim. Şimdiye kadar mısır ektim, mısır çıktı. Arpa ektim, arpa çıktı. Pamuk ektim, pamuk çıktı. Ama bu sefer yanıldım. Beyaz ektim, arap çıktı."

Laflama

Baaak sen. Cin Ali büyümüş de alkol içer olmuş. Tabii ki de cin tonik içer be! 

İlahi Nazım Hikmet. "Bulutlar adam öldürmesin" dedin iyi güzel de, bulutlar kadın da öldürmesin, çocuk da öldürmesin usta! 

Politikacılara güvenilmez bence. Her şeyi HİTABINA uydururlar ya! 

Güreşçiler idmanlarda çalışmaz ENSE yaparlarsa, maçlarda EL-ENSE'yi yer ha ha ha! 

Ne kavgam bitti ne de sevdam. Ama telefonumun şarjı bitti iyi mi?

İbrahim Ormancı'dan
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.