• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Engelli çocukların anlamlı bahar kermesi ERKİN USMAN

Engelli çocukların anlamlı bahar kermesi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.05.2016, 00:00
Zihinsel yetersiz çocukların eğitim ve korunma gereksinmelerini karşılamak amacıyla bir grup gönüllü tarafından 8 Mart 1982 tarihinde Ankara'da kurulan ZİÇEV'in İzmir Şubesi 14 Kasım 1989 tarihinde kuruldu.
Vasfiye-Orhan Akyıldız çiftinin bağış olarak yaptırdıkları Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, bağışçılarının adını taşıyan kurumda, kuruluşundan bu yana hizmet vermekte.
Günümüzde, Vakıf Başkanı Pakize Çağlar, Yönetim Kurulu üyeleri Yener Kaytmaz, Mehmet Erişkin, Aydan Gündüz, Nesrin Karalı ile Kurum Müdürü Sevilay Adıgüzel, başka bir dünyada yaşayan öğrencilerinin mutlulukları, eğitimleri ve gelişmeleri için büyük bir özveriyle çalışmakta, etkinlikleriyle de ses getirmekte.
Özel eğitime gereksinim duyan bu öğrencilerin, bireysel durumlarını ve yeteneklerini yakından izleyen yöneticiler, onların sahip olduğu potansiyeli en üst düzeye çıkarabilmek, hayallerini gerçekleştirebilmek, üretici bireyler olabilmelerini sağlayabilmek için sürekli hareket halindeler.
Kurum Müdürü Sevilay Adıgüzel, "Yaşları kaç olursa olsun onlara çocuklar diyoruz zira çocukluk ruhları hep sürüyor ve çocuk kalıyorlar, 'kirlenmemiş' kalıyorlar bu nedenle de genç kalıyorlar.
Gerçek yaşları otuz beş, kırk olanlar yirmi, yirmi beş yaşlarında görünüyorlar. Toplumun geri kalanlarından onların beklentileri; sevgi, ilgi, saygı ve bilinçli bir şekilde korunma..." diyor.
Yöneticiler bu özel çocuklara daha çağdaş bir ortam sunabilme, ekonomik sorunları aşabilme adına;
ZİÇEV çocuklarının, öğretmenlerinin, velilerinin ve gönüllülerinin ürettikleri ürünleri, yılda iki kez açtıkları kermeslerde sergiliyorlar.
Bu yılın 'Bahar Kermesi' geçen hafta Karşıyaka'da düzenlendi.
Karşıyakalıların büyük ilgi gösterdiği etkinliğin gözdeleri, en çok alkış alanları, müzik ve folklor gösterisini sunan öğrenciler oldu. Bu çocukların birçoğunun ömrü 'yeterli süre' açısından akademik eğitim almaya yetmeyebilir.
Onların onurunu zedelemeden, onlara acımadan, ilgi, sevgi göstererek yapılacak her çalışma, eğitimleri için büyük katkı sağlar. 'Yeterli süre' verilmesi koşuluyla her birey, her şeyi öğrenebilir ne var ki bu süre bireyden bireye farklılık gösterir. İyi planlandığında, bu çocukların da form kazanabileceği, eğitim alabileceği alanların olduğunu görebiliriz; spor, müzik, dans, el sanatları...
Engelli bireyleri saygın kılmak, toplumsal yaşamın içinde görmek istiyorsak onları üretken kılalım, destek olalım ve onlara sevgi elimizi uzatalım...

ANADOLU ANA etkinliği büyük ilgi topluyor

Kurtuluş Savaşımızda destanlaşmış fedakarlık ve kahramanlık öyküleri toplum hafızasında yer etmiş Anadolu kadınının ortak davranışlarını, yön verdikleri olayları ve dönemde sembolleşmiş şahsiyetleri sanat aracılığıyla topluma tanıtmak amacıyla yola çıkan Samet Ocakoğlu, İzmir'de uzun yıllar anılacak bir sergi ile karşımızda.
Ocakoğlu bu ilginç girişimini şöyle değerlendiriyor:
"İzmir, Aydın ve Gaziantep'te gerçekleştirdiğim sanatsal bilgi sunumlarında tarihimizin değerlerini sanat aracılığıyla toplumun huzuruna getirmenin hazzını tatmış, manasının derinliklerinde duygular edinmiş olarak Anadolu Ana etkinliği için sarf ettiklerimi tarihe saygı vesilesi görmekteyim.
Etkinlik Emir Ayşe, Akıncı Makbule Hanım, Nazife Kadın, Kara Fatmalar, Meryem Nine, Halime Çavuş, Şerife Bacı ve nice isimli isimsiz kahraman huzurunda sanat aracılığıyla bir saygı duruşudur." ANADOLU ANA etkinliği bu ülkenin geleceği olan çocuklarımıza anlatılacak güzel bir öykü barındırmaktadır.
ANADOLU ANA etkinliğinin resmi açılışı İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu'nun gösterisiyle İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat'ta 5 Mayıs 2016 Perşembe günü gerçekleştirildi.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA