• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sakız, ana yurduna dönüyor ERKİN USMAN

Sakız, ana yurduna dönüyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.03.2017, 00:00

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, başarılı bir projeye daha imza attı. Sakızı, ana yurdu olan Çeşme'ye döndürmeyi başardı.
Homeros'un efsanelerinden Osmanlı ticaretine, bir yudum kahvedeki aromasından sağlığa faydalarına, bu topraklar insanının hayatında önemli bir yer tutan damla sakızı, zaman içerisinde sanki biraz unutulmuş, biraz geride kalmış. Dibimizdeki Sakız Adası'na gidenler bilir. Ada, sakız ağaçlarıyla kaplı. Üç-dört yıl önce bunların üçte ikisinin bir orman yangını sonucu yanmasına rağmen sakız, Ada'nın temel ekonomik kaynaklarından birini oluşturuyor.
Oysa sakızın anavatanı Çeşme.
Ancak zaman içerisinde bu bölgedeki damla sakızı ağaçları kendi kaderine terk edilmiş.
Zamanın, yapılaşmanın ve belki biraz da umursamazlığın etkileri, aslında hayatlarımıza bu kadar yakın olan damla sakızı ağacının, bir canlı türü olarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına neden olmuş.
İşte tam bu noktada TEMA Vakfı ve Falım ortaklığı devreye girmiş. Ve tabii onlarla birlikte İzmir Orman Bölge Müdürlüğü.
Bölge Müdürü Şahin Aybal'la konuşuyoruz.
Aybal, sakızı ana vatanına döndürme projesinin başarıyla sürdürüldüğünü anlatıyor ve "Sabır ve itina ile önemli adımlar atıyoruz" diyor.
Şahin Aybal'ın anlattıklarına göre; bir yılda 40 bin hektar yeni orman alanı oluşturulurken ancak iki hektar sakız ağacı ormanı yaratılabilmiş. Çünkü fidan yetiştirmek çok zor. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü teknik personelinin gerçekleştirdiği yöntemle "havai köklendirme" gerçekleştirilmiş ve bu sayede 1200 fidan çoğaltılmış.
Bu fidanların çoğaltılmasıyla klon parkları oluşturulacağını belirten Bölge Müdürü Şahin Aybal, "Mevcut ağaçlara daha fazla yüklenemiyoruz. Ağaca zarar vermeden bu metodu uygulayabiliriz" diyor.
Gerçekten büyük başarı. Çok değil beş-altı yıl sonra hasat toplanabilecek ve bölge halkının ekonomik refahı daha da artacak.
Ve tabii yeni sakız ormanları oluşturularak.
Sakızın Yunanca adı "Mastica". Sakız adasının asıl adı da Chios. Yani sakızın bu ada ile özleştirilmesi o kadar zorunlu değil.
Gelecekte Çeşme, bu şifalı ürünü yetiştiren sakız ağaçları ile donanacak ve ekonomik refah tavan yapacak.

günün fıkrası

Delikanlı ilk defa sosyeteye girecekti. Annesi gerekli son öğütleri veriyordu:
"Sağında oturan hanıma, önce evli olup olmadığını, arkasından kaç çocuğu olduğunu sorarsın. Sonra aynı soruyu solundaki hanıma tekrarlarsın..." Ertesi gün anne, merakla oğluna:
"Nasıl, dün gece her şey yolunda gitti mi?" diye sordu.
-"Sorma anne, felaket!... Sağımda oturan hanım evli değildi ve kendisini kaç çocuğu olduğunu sordum. Solumdaki hanım ise, bana beş çocuğu olduğunu söyledikten sonra, kendisine evli olup olmadığını sordum."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA