• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İşsizliğe çare: Mesleki eğitim ERKİN USMAN

İşsizliğe çare: Mesleki eğitim

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 31.12.2017, 00:00

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Türkiye'de yaşanan işsizlik sorununu önemli ölçüde bitirecek faktörlerden birisinin de mesleki ve teknik eğitimin öne çıkarılması olacağını söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki Eğitim Kurulu Başkanı da olan Saka, TOBB'un son yıllarda üzerinde durduğu ve Milli Eğitim Bakanlığı ile sürekli görüştüğü mesleki eğitim konusunda Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımlayarak yürürlüğe koyduğu 6764 sayılı kanunun mesleki eğitime olan etkisine değindi.
Çıraklık eğitim merkezlerinin "4+4+4" sistemine dahil edilmesi ile birlikte artık 8. sınıftan mezun olan öğrencilerin Mesleki Eğitim Merkezleri'ne devam edebileceğini, 4 yıllık mesleki eğitim merkezilerinden mezun olan öğrencilerin artık hem ustalık belgesi hem de isterlerse fark derslerini tamamlayarak lise diploması alabileceklerini ifade eden Saka, şöyle devam ediyor:
"Son yıllarda mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrenci sayısındaki düşüşler çıraklık eğitim sisteminde köklü değişiklikler yapılmasını zorunlu kılarak; 6764 sayılı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmü'nde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yürürlüğe girdi. Bu kanun ile çıraklık eğitim zorunlu örgün eğitim kapsamına alındı. Bu çalışmalar ile ekonomimizin temel yapı taşı olan esnaf ve sanatkarların çırak ihtiyaçlarının karşılanması ve çırak öğrencilerin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle mesleklerini daha iyi öğrenmelerinin yolu açılmıştır" diyor ve noktayı şöyle koyuyor:
"Mesleki eğitim alarak mezun olan gençler çift kanatlı kuş konumundadırlar. Hem kendi alanlarında ilerleme hakkına sahipler hem de isterlerse üniversitede eğitim görme hakkına sahipler. İşsizlikte kalıcı bir çözüm istiyorsak bunun yolu nitelikli teknik personel yetiştirmekten geçiyor. Bir yanda işveren çalışacak personel bulamıyor, diğer yanda gençler işsiz fakat iş bulamıyor. Gençlerimizin piyasadaki talebe bakılarak yetenekleri ölçüsünde doğru yönlendirilmeleri gerekiyor. Bu noktada gençlerimizin ailelerine ve öğretmenlerine büyük görev düşüyor."

Az daha boğuluyordu

Dursun, ormanda gezinti yaparken, Temel'i bir ağaca belinden bağlı bir şekilde görmüş.
"Ne yapıyorsun Temel?..." "İntihar ediyorum." "Temelciğim, benim bildiğim böyle intihar edilmez. O ipi beline değil, boynuna bağlayacaksın." Temel, öfke yüklü bir sesle cevap verdi:
"Onu da denedim. Az kalsın boğuluyordum."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA