• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kadınlara evlenme tazminatı FARUK ERDEM

Kadınlara evlenme tazminatı

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.10.2017, 00:00

Özel bir şirkette 6 yıldır çalışıyorum. Önümüzdeki aylarda evlenmeyi planlıyorum. Acaba evlendikten sonra işten ayrılırsam tazminatımı alabilir miyim? Bunun için ne yapmalıyım. Seher YILDIRIM

İş Kanunumuz kıdem tazminatı alma şartlarını belirlemiştir. Bunlar arasında en önemli şart en az 1 yıl çalışılması gerektiğidir. Yani bir yılı doldurmayan bir sigortalı hangi şartlarda ayrılırsa ayrılsın maalesef kıdem tazminatı alamıyor.
Kıdem tazminatını almanın diğer önemli şartı ise kendi istek ve kusurunuz dışında ayrılmanız gerekmesi. Bunun dışında haklı fesih imkanı da bulunuyor. Ancak yasamız bazı özel durumlarda sigortalılara istifa halinde de kıdem tazminatı alma hakkı tanıyor.
Emeklilik, askerlik, 15 yıl 3.600 gün şartı gibi. Kadınlar için ise özel olarak evlilik ile işten ayrılma hakkı bulunuyor. Evlendikten sonra 1 yıl içinde istifa eden kadın sigortalılar kıdem tazminatını alabiliyor. Bu hak sadece kadın çalışanlara tanınmış bir hak. Kadın çalışan evlilik akdinin yani nikahın yapılmasından sonra 1 yıl içerisinde iş verene başvurduğunda her çalıştığı yıl için 30 günlük brüt ücreti tazminat olarak alabiliyor. Tazminat son ücret üzerinden hesaplanıyor.
Burada kadının evlilikten sonraki gün başvurması ile 11 ay sonrasında başvurması arasında bir fark yok. Tek şart 1 yılın geçmemiş olması.
Burada yazacağınız istifa dilekçesi önemlidir. Bu dilekçede ayrılık gerekçesinin evlilik olduğunu açıkça belirtmeniz ve evlilik cüzdanını dilekçeye eklemeniz gerekir. Benim okuyucularıma tavsiyem bu dilekçelerin noter vasıtasıyla gönderilmesidir. Böylece hem işinizi sağlama alırsınız hem de işverenin tazminat ödememesi gibi bir durum olursa dava açarken delil olarak kullanırsınız.
Kadın çalışan kıdem tazminatını alıp ayrıldıktan sonra bir başka işyerinde çalışmasında sakınca yoktur. O yüzden bu hakkı kullandıktan sonra bir başka yerde çalışmaya devam edebilirsiniz.

EMEKLİYE PARASI ÖDENİR

12 yıldır çalıştığım işyerimden emekli olarak ayrılacağım.
Kıdem tazminatı alabilir miyim? Ne yapmam lazım? Hacı ŞAHİN Emeklilik zamanınız geldiği zaman işvereninize müracaat ederek 12 yıllık tazminatınızı alabilirsiniz.
Tabi varsa izin, mesai gibi alacaklarınız bunların da ödenmesi gerekir. Bu hakkınızı sakın bırakmayın.
12 adet son brüt maaş size ödenmelidir. Zaten emeklilik işlemleriniz başladığında işverenin sizi işten çıkartması gerekiyor. Bu esnada tazminatı da hak etmiş olacaksınız. Ödenmediği takdirde hemen iş mahkemesine başvurup paranızı alırsınız. Önümüzdeki günlerde bu tür davalar için artık arabuluculuk sistemi gelecek.
Eğer yasa yürürlüğe girdikten sonra böyle bir uyuşmazlık olursa arabulucuya başvurup birkaç hafta içinde sorununuzu çözerek paranızı alırsınız.

İHBAR SÜRESİ GEREKİYOR

15 yıl 3.600 gün yazısı alarak işyerimden ayrılacağım ve tazminatımı alacağım. Burada ihbar sürelerine uyma zorunluluğum bulunuyor mu? Hayati SUBAŞI

9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan çalışanların 15 yıl ve 3.600 günü doldurduklarında istifa ederek tazminat alıp ayrılma hakları bulunuyor. Bunun için sizin yaptığınız gibi SGK'dan 3.600 günün dolduğuna dair bir yazı alınmalı ve işyerine dilekçe ile müracaat edilmeli. Bu dilekçelerin noterden gönderilmesi bizim tavsiyemiz. Tabi burada işverenin de mağdur olmaması için çalıştığınız süreye uygun ihbar süresine dikkat etmeniz dilekçenizi bu süreler kadar önce vermeniz gerekiyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

2006'dan bu yana sigortalıyım ve 15.10.1973 doğumluyum. Yüzde 51 derece engelliyim 4204 günüm bulunuyor. Ne zaman emekli olabilirim? (Necla)

Eğer yüzde 51 engellilik oranınızla vergi indirimi belgesi alabilirseniz emeklilik şartlarınız 20 yıl 4.400 gün olarak belirleniyor. Yaş şartı yok. Buna göre de 2026 yılında priminizi tamamlayıp emekli olabilirsiniz.

01.10.1993 staja başlama yanı sigorta kayıt tarihim. 10.12 1997 sigorta başlama tarihim şu ana kadar 6550 günüm var, ne zaman emekli olurum? Ali TAMER

Maalesef staj başlangıcı hesaba katılamıyor. Sigortalı olduğunuz tarihe göre 57 yaş ve 5900 gün şartlarınız var. Priminiz tamam, yılınız üç ay sonra doluyor. Yaş şartıyla birlikte emekli olursunuz.

Belediye taşeron işçisiyim. 20.06.1989'da sigorta girişim var. 4290 gün primim bulunuyor. Yüzde 48 vergi indirimi aldım. 1967 doğumluyum. Ne zaman emekli olurum? ( Tuncay)

Yüzde 48 vergi indirimi ile 1989 girişinize göre 15 yıl ve 3.600 gün şartlarıyla emekli olabilirsiniz. Tüm şartlarınız tamam, SGK'ya müracaat edebilirsiniz. Hayırlı olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA