• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Memura ve emekliye fark göründü FARUK ERDEM

Memura ve emekliye fark göründü

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.12.2017, 00:00
Merkez Bankası’nın son beklenti anketiyle birlikte yılsonu enflasyon netleşmeye başladı. Buna göre de Aralık ayı enflasyonu sıfır bile çıksa memur ve memur emeklileri fark alacak

Yaklaşık 12 milyon emeklinin Ocak zammıyla ilgili oranlar yavaş yavaş netleşmeye başladı. Zaten 15 gün sonra açıklanacak Aralık ayı enflasyonuyla da kesinlik kazanacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri çıkacak enflasyon oranı kadar zam alacaklar.
Memur ve memur emeklileri ise yüzde 4 zamla birlikte üzerinde çıkan enflasyon oranını fark olarak maaşlarında görecek. Merkez Bankası'nın açıkladığı Aralık ayı beklenti anketinde cari yılsonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentisi yüzde 11.74 oldu. Bu tahmine göre, Ocak zammı yüzde 5.52 olacak. Tabi söylediğimiz gibi 3 Ocak'ta açıklanacak Aralık ayı enflasyonu ile birlikte 6 aylık rakam kesinleşmiş olacak.
Merkez Bankası tahminine göre hesaplanan yüzde 5.52 rakamı memur ve memur emeklileri için yüzde 1.52'lik enflasyon farkı anlamına da geliyor. Buna göre memurlar ve memur emeklileri Ocak ayında yüzde 4 zam alacaklar.
Bunun üzerinde oluşan yüzde 1.52'lik oranı da ayrıca maaşlarına ilave edecekler.

ARALIK SIFIR ÇIKSA BİLE

Merkez Bankası'nın beklenti anketini dikkate almadan Kasım ayının enflasyon rakamıyla bile baktığımızda yine memur ve memur emeklileri için fark görünüyor. Temmuz-Kasım enflasyonu yüzde 4,97 oranında çıktı.
Bunun üzerine Aralık enflasyonu da eklenince rakam değişecek. Aralık enflasyonunun sıfır çıktığı varsayılırsa bile rakam yüzde 4'ü geçtiği için memur ve memur emeklilerinin fark almaları kesinleşecek.

EV KADININA EMEKLİLİK HAKKI

Eşim ev hanımı. Daha önceden hiç sigortası yok. Ancak biz bir sigorta yapmak ve emeklilik hakkı kazandırmak istiyoruz. Bunun için hangi haklarımız bulunuyor. Yiğit CANTÜRK

Çalışma imkanı olmayan ev kadınları için sigorta mevzuatımızda önemli bir imkan var. Onlar bir firmada çalışmadan da kendi istekleriyle sigortalı olabiliyor, sağlık hizmetlerinden yararlanıyor üstelik belli bir süre sonra da emeklilik imkanına kavuşuyor.
Buna isteğe bağlı sigortalılık diyoruz. Yapmanız gereken eşinizle beraber en yakın SGK müdürlüğüne gitmek. Burada vereceğiniz bir dilekçe ile aynı gün sigortasını başlatabilirsiniz.
Belli bir süre her ay bu primleri ödedikten sonra emeklilik imkanına kavuşursunuz. İsteğe Bağlı Sigorta Bağ-Kur kapsamında değerlendirildiği için bugün başlamış olursanız 5400 gün prim ödemeniz ve 61 yaşını beklemeniz gerekecek.

ÇALIŞAN KADIN ÖLÜM AYLIĞI ALIR

5 yıl önce vefat eden eşimden dolayı ölüm aylığı almaktayım., Ancak bu maaş bana yetmiyor. Şimdi bir işe girerek çalışmak istiyorum. Acaba çalışmaya başlarsam aldığım maaş kesilir mi? Ayten BAYRAKTUTAN

Halk arasında dul maaşı olarak da bilinen ölüm aylığının kesilmesi iki türlü oluyor. Birincisi ölüm aylığı alan eşin yeniden evlenmesi, ikincisi ise vefatı.
Dolayısıyla eşinden dolayı ölüm aylığı alan birisi çalışırsa ya da emekli olursa maaşı kesilmez. Her iki maaşı da almaya devam eder. Ancak işe girip çalışmaya başladığınızda aldığınız ölüm maaşı düşecektir.
Çünkü çalışmayan eşe yüzde 75 oranından maaş bağlanırken bir geliri olması halinde bu oran yüzde 50'ye düşmektedir. Eğer sizinle birlikte maaş alan bir yetim de varsa zaten oranınız yüzde 50 olduğu için çalışmaya başladığınızda bir düşüş olmayacaktır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

15.10.1989 tarihinde sigortalı oldum. 1969 doğumluyum. 7325 günüm var. Ne zaman emekli olurum. Ozan SAYGI

25 yıl 51 yaş ve 5450 gün şartlarınız var. Yılınız ve priminiz tamam. Yaşınızın dolacağı 2020 yılında emekli olursunuz.

1992 yılında sigortalı oldum. Ara ara çalıştım ve 3450 gün primim var. Şu anda sigortalıyım. 3600 günden emekli olabilir miyim? Zeynep TUNÇ

3.600 günden emeklilik hakkınız var. 2.600 günü tamamlayın. Yaşınızı yazmamışsınız. Ancak 58 yaşında emekli olursunuz.

15.10.1990 tarihinde Bağ-Kur'lu olarak sigortalı oldum. Halen düzenli olarak ödemelerimi yapıyorum. 1970 doğumluyum. Ne zaman emekli olurum? Hasan KARA

İlk sigorta olduğunuz tarihe göre 25 yıl ( 9 bin gün) ve 52 yaş şartlarınız var. Priminiz tamamlanmış yaşınızın dolmasını bekleyeceksiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA