• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Emekli maaşına Temmuz farkı FARUK ERDEM

Emekli maaşına Temmuz farkı

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.05.2018, 00:00
İkramiye sevinci yaşayan emekliler Temmuz’da ikinci zamlarını alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zam oranı yüzde 5’i bulacak. Memur ve memur emeklilerinin ise fark almalarına kesin gözüyle bakılıyor

Önceki gün Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı müjdelerin içinde en çarpıcı olanı emeklilere verilecek bayram ikramiyesiydi.
Bir süredir gündeme getirdiğimiz bu konuda hükümetimiz çok önemli bir adım attı ve 12 milyon emekliyle ailesini sevindirdi. Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde tüm emeklilere biner lira yatırılacak.
Bunun yanında emeklilerin alacakları zam oranlarında da artış olacak. Türkiye'de yaklaşık 12 milyon emekli bulunuyor.
Bunların büyük çoğunluğunu SSK ve Bağ-Kur'lular oluşturuyor.
3 milyona yakın da Emekli Sandığı emeklisi bulunuyor.
Emeklilerimiz yılda iki kez maaş artışı yaşıyor. Tüm kurumların SGK çatısı altında birleşmesine rağmen maaş zam sistemleri hala farklı uygulanıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyon verilerine göre zam alırken memur emeklileri toplu sözleşme görüşmelerindeki oranlarla maaş artışı yaşıyor. Ayrıca enflasyon farkı da alıyorlar.

İLK 3 AY BELLİ OLDU

Önümüzdeki Temmuz'da yapılacak zam oranları için de ilk ipuçları gelmeye başladı. Yılın ilk 3 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon belli oldu. Ocak- Mart döneminde enflasyon yüzde 2.77 olarak gerçekleşti.
Yarın Nisan ayı enflasyonu açıklandığında 4 aylık veri de ortaya çıkmış olacak. Öte yandan Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon tahminleri de önemli bir veri oluşturuyor.
Merkez Bankası yıl sonu tahminini 8.4 olarak açıkladı.
Tüm bu veriler ışığında yapılan hesaplamalara göre ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 5 civarında olması bekleniyor. Bu da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin bu yılık ilk 6 ayında yüzde 5 zam alacakları anlamına geliyor

TOPLU SÖZLEŞMEYİ GEÇECEK

Memurların ve memur emeklilerinin Temmuz'da yüzde 3.5'lik toplu sözleşme zammına ilaveten fark alması için 6 aylık enflasyonun yüzde 4'ü aşması gerekiyor. Yüzde 5 rakamı bunu sağladığı için bu emeklilerimizin ve memurların enflasyon farkı almasına da kesin gözüyle bakılıyor. Yüzde 5 olursa bu durumda memurlar ve memur emeklileri yüzde 3.5+yüzde 1 oranında zam almış olacak. Tabi bütün bu hesaplamalar 3 Temmuz'da açıklanacak Haziran enflasyonu ile birlikte kesinlik kazanacak.

TAZMİNAT ALIRSINIZ

2014 yılında emekli oldum ve aynı işyerinde çalışmaktayım. Tazminatımı aldım. Emekli maaşı bağlandı ve yeniden çalışmaya başladım. Bana 'çıkarken tazminat istemeyeceksin' dediler. Sizce nasıl çıkarsam tazminat alırım? İşyeri çıkarırsa bana tazminat öderler mi? (ismi saklı)

Öncelikle belirtelim. Emekli olduktan sonra çalışan ile emekli olmadan çalışan arasında yasalarımız açısından bir fark yok. Her ikisi içinde izin, tazminat mesai gibi haklar aynı şekilde uygulanıyor. Dolayısıyla siz tazminatınızı alarak ayrılmışsınız.
İşyerine yeniden başladığınızda artık kıdeminiz ve diğer haklarınız sıfırlanmış demektir.
Yeniden kıdem tazminatı alabilmeniz için en az 1 yıl çalışmanız gerekiyor. Eğer kendi isteğiniz ile ayrılırsanız, yani istifa ederseniz mevcut yasalarımıza göre kıdem tazminatı alamazsınız. Ancak sizin istek ve kusurunuz dışında işten çıkartırlarsa kıdem tazminatı ödemek zorundalar. 'Bizden tazminat istemeyeceksin' diye bir sözleşme maddesi olsa bile yasalara aykırı olduğu için geçersizdir.

YAŞI BEKLEYECEK

Babam 1972 doğumlu, 1997'de sigorta başlangıcı var. 2810 günü bulunuyor. Ne zaman emekli olur? 3600 günü doldurup emekliliği beklemesi mi mantıklı, yoksa SSK primlerini yatırıp 5500 günü doldurması mı daha mantıklı ? Kaya KILIÇARSLAN

Babanızın işe giriş tarihi 23 Mayıs 1997 ve öncesi ise 56 yaş 5825 gün şartları var. Bu tarihten sonra ise 57 yaş 5900 gün şartları var. 3.600 günden emeklilik için öncelikle 790 gün prim ödeyip bu kez 60 yaşını beklemesi gerekir. Eğer çalışma imkanı varsa tam emeklilik daha avantajlı görünüyor. Zaten 25 yıllık süre de henüz dolmuş değil.
Çalışma imkanı bulamaz ise bu kez 3.600 günü tamamlayıp yaşı beklemesi gerekecek.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

1986 sigorta girişim var. 1969 doğumluyum. 1992'de Almanya'ya gittim. Türkiye'den nasıl emekli olabilirim? Fatma KANBUR
1986 girişinizin ay ve yılına göre en az 5075 gün prim ve 42 yaş gerekiyor. Yaşınız tamamlanmış. Priminizin ne kadar olduğunu yazmamışsınız.
Ancak yurtdışında geçirdiğiniz süreleri borçlanarak primi 5075'e tamamlayabilir ve emekli olabilirsiniz.

1965 doğumluyum. 1990 yılının ikinci ayında sigortalı oldum. Aralıklarla çalıştım, 5300 günüm var. Metehan SARI
25 yıl 52 yaş ve 5525 gün şartlarınız var. Yıl ve yaş tamamlanmış. 225 gün daha çalışıp emekli olabilirsiniz.

05.10.1995 tarihinde sigortalı oldum. 1972 doğumluyum. Primlerim tamamlandı. Ne zaman emekli olurum? Sevinç YILDIRIM
20 yıl 52 yaş ve 5825 gün şartlarınız var. Yılınız tamam, priminiz de dolmuşsa, 2024 yılında doğum tarihinizde emekli olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA