• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kadınlara iş fırsatı FARUK ERDEM

Kadınlara iş fırsatı

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.07.2018, 00:00

Türkiye'de her geçen gün kadın çalışan sayısı artıyor.
Geçmişe göre kadınlar çalışma hayatının her alanında yer alıyor, kadın yönetici ve özellikle kadın girişimci sayısı artıyor. Bunda son yıllarda yapılan mevzuat değişikliklerinin çok büyük katkısı var.
Kadınların iş hayatında ve üretimde daha fazla yer almasını sağlamak için çok önemli düzenlemeler de hayatımıza girmiş bulunuyor. Bu düzenlemeler ile kadınlar iş dünyasına daha kolay girip daha iyi şartlarda çalışırken, kadın çalıştıran işverenler için de çok önemli teşvikler getirildi.

6 AY FAZLA TEŞVİK

2018 yılı için getirilen istihdam teşvikleri kadınlar için farklı uygulanıyor.
Prim ve vergilerin devlet tarafından ödendiği teşvikte süre 12 ay iken kadın işçi çalıştıranlarda 18 ay uygulanıyor. Böylece kadın işçi tercihi artıyor. İlave istihdama getirilen bu teşvikle 18 ay boyunca işverenin cebinden hiç prim ve vergi çıkmıyor. Hatta bazı sektörlerde teşviğe konu ücretler asgari ücretin iki katını buluyor.

ÇALIŞMA SÜRESİ SINIRLI

Gebe, yeni doğum yapmış ve emziren çalışanların günde 7,5 saatten fazla çalıştırılmaları iş kanununda yasaklanıyor. Ayrıca yeni doğum yapan kadın çalışan da 1 yıl boyunca gece mesaisine bırakılamıyor. Gebe veya emziren çalışanın sağlık ve güvenliği için tehlikeli sayılan işlerde çalıştırılmaları da yasak.
Bu çalışanların mümkün olduğu durumlarda sağlıklarına uygun ortamlar hazırlanarak çalıştırılmaları gerekiyor. Oturmaları gerekiyorsa oturarak çalışmaları sağlanmalı.
Kadın işçilerin maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altında veya su altında çalışılacak işlerde çalıştırılmaları da yasaklanıyor.

İZİN SÜRELERİ FARKLI

Kadın işçilerin doğum öncesi 8 hafta ve sonrasında 8 hafta olmak üzere 16 hafta ücretli izinleri bulunuyor. Kadın işçilere ayrıca bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilmesi zorunlu.

KISMİ ÇALIŞMA BAŞLADI

Kadın veya erkek işçi, diğer eşin çalışması şartıyla analık izninin, ücretsiz iznin veya yarım çalışmanın bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar herhangi bir zamanda kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilir.
İşveren bu talebi karşılamak ve işçinin çalışma şeklini kısmi süreliye döndürmek zorundadır.
Bununla ilgili yönetmelik de yürürlükte.
Memurlar için yönetmelik de hazırlanıyor. Kadın çalışan isterse analık izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin veriliyor.

SON 3,5 YILA DİKKAT

06.04.1968 doğumluyum.
03.02.1989 tarihinde SSK başlangıcım oldu. 2570 Bağ-Kur, 1955 gün de SSK primim var. 1 çocuğum bulunuyor.
Kısmi emeklilik için ne yapmalıyım. Bağ-Kur'dan mı yoksa SSK'dan mı emekli olmalıyım? (Yonca)

Öncelikle belirtelim emeklilik şartlarınızı son 3,5 yılda bulunduğunuz kurum belirliyor.
Bu da 1260 gün yapıyor. Yani SSK dan 1955 gününüz son 7 yıl (sigortalı geçen yıllar) içindeyse SSK şartlarından emekli olursunuz. Bunun için de 45 yaş ve 5300 gün gerekir.
Bu durumda 720 günlük doğum borçlanması yapıp 55 gün de çalışırsanız hemen emekli olursunuz. Kısmi emekliliğe gerek kalmaz. 3600 günden yani kısmi emeklilik için 58 yaş şartı var.
Eğer son 3,5 yıl Bağ-Kur ise bu kez tam emeklilik için 7200 gün, kısmi emeklilik için 5400 gün prim ödemiş olmanız gerekir.

EVLENENE İŞSİZLİK MAAŞI

6 ay önce evlendim. 4 yıldır çalıştığım iş yerimden tazminat alarak ayrılmak istiyorum.
Ne yapmam lazım?
İşsizlik maaşı alabilir miyim?
İşten ayrıldıktan sonra çalışabilir miyim? Emine SARI

Evlenen kadınların 1 yıl içinde başvurmaları halinde tazminatlarını alabilme hakları bulunuyor.
Bunun için en az 1 yıldır aynı işyerinde çalışmak gerekiyor.
Yine nikahın üzerinden geçen sürenin en fazla 1 yıl olma şartı da var. Siz 4 yıllık kıdeme sahipsiniz, ayrıca evleneli de 1 yıl olmamış o yüzden tazminat alabilirsiniz.
Bunun için evlenme cüzdanınızın fotokopisi ile birlikte evlilik dolayısıyla tazminat talebinizi içeren bir dilekçe ile işverene başvurmalısınız.
Benim tavsiyem dilekçenizi noter kanalıyla göndermeniz olacaktır. Böylece bir hak kaybınız olmaz. İşsizlik maaşı için prim şartlarının dışımda kendi istek ve kusurunuz dışında işten çıkartılmanız gerekiyor. O yüzden bu durumda işsizlik maaşı alamazsınız.
Ayrıldıktan sonra makul bir süre geçtikten sonra başka bir işyerinde çalışabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA