• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Hayalimize yakın bir tatil olsa bari FİLİZ İÇKE ÖNAL

Hayalimize yakın bir tatil olsa bari

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.11.2019, 00:00

İlk ara tatilimiz hayırlı uğurlu olsun anne babalar... Çocukla tatilin bendeki en kısa tanımı şu: Hayaller 'kaliteli ve eğlenceli zaman', gerçekler 'bol çekişmeli, sinir olmalı, doğru düzgün bir şey yapamadan biten günler toplamı...'

NEFESLENME ZAMANI

Uzman önerilerine kulak verirsek sonuç bir parça değişir belki, ne dersiniz?
İlk ara tatilin veliler tarafından çocukları için 'nefeslenme zamanı' olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken psikologların tatil için önerdiği motto şu: Biraz ders, biraz oyun. İlk kez yapılacak tatilin plansız geçirilirse öğrenci için bir okul sendromuna dönüşme riskine dikkat çeken psikologlar tatil önerilerini şöyle sıralıyor:

BİRLİKTE PLANLAYIN

Çocukların bu tatil zamanlarını nasıl geçireceklerini kendilerinin düşünmesi gerekir. Aileler, çocuklarına "Tatilde ne yapmayı düşünüyorsun" diye sorarak hem onların düşüncelerine önem vermeli hem de yaratıcılıklarının gelişimine katkıda bulunulmalı. Tatili çocuğunuzla planlayın, o hayal kurup tatilinin içini doldursun, siz organize edin.

2'ŞER SAATE BÖLÜN

Çocukların ilk defa yaşayacakları bu tatil oyun ile ödevlerin daha dengeli şekilde gitmesi gereken bir zaman dilimi olurken, çocuklara biraz nefes aldırmak amacıyla kullanılması gerekiyor.
Bu sebeple bir haftalık tatil döneminde de oyun ve ödevler dengeli şekilde ayarlanmalı. 2 saat kitap okuma zamanı, oyun zamanı, keşfetme zamanı hatta boş zaman oluşturulmalı. Yani 9 gün 2'şer saatlik eğlence ve eğitim etkinliklerine bölünmeli. Tatillerde de okuldan tam koparmadan yeni şeyler keşfedilmeye devam edilmeli ki, çocuklar tatil sonrası sendrom yaşamasın.

SENDROMA GİDEN YOL

Çocukların kafasında 'ders zamanı' ve 'tatil zamanı' algısı var. Yani okul bittiği anda tatile geçiyor, kitaplardan kaçıyorlar. Aileler de okulu ve tatili ödül ve ceza sistemiyle sunuyor.
Ara tatilde çocuğa 'Ders çalış', 'Tüm ödevleri bitir', 'Şu kadar test çözeceksin' baskıları yapmayın. Unutmayın; çocuğu ne kadar boğarsanız, o kadar okul sendromu oluşacak ve bu da beraberinde başarısızlığı getirecektir.

OKUL VE DERS CEZA GİBİ SUNULMAMALI

Uzmanlara göre anne ve babaların en büyük hatalarından biri de, farkında olmadan okulu çocuğa bir ceza aracı gibi sunmak. Bunu da okulu zamanı oyun, arkadaş ve hobilerin tamamını devre dışı bırakarak/ bırakmaya çalışarak yapıyorlar.

OYUN ONUN YAKITI

Oysa oyunlar, hobiler, arkadaşlarla geçirilen zamandan ibaret olan eğlence, çocuğun yakıtı. Çocuklar bu şekilde kendi potansiyellerini ve hayal güçlerini de geliştiriyor. Buralardan beslenemeyen çocuk için ders yükü artıyor. aslında son derece eğlenceli bir süreç olan öğrenme, sıkıcı ve zor hale geliyor. Özetle oyun ve eğlence derse engel değil. Yeter ki zaman planlaması iyi yapılsın.

İLKOKUL 2 SEVİYESİNDE BİR BİLGİ, SİZ DE KULLANIN!

Şu 'de'lerin 'da'ların ayrı yazılması meselesine ben de küçük bir katkı sunayım. Soru eklerinin ayrı yazılması gerektiği, 'ki' ve 'de' eklerinin ne zaman ayrı, ne zaman bitişik yazılacağı, ilkokul 2 seviyesinde öğretiliyor arkadaşlar. İlkokul 2. Başka bir şey söylemeye bilmem gerek var mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA