• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir’in 90 yılına tanıklık eden ‘baba’ HACER ÖNOĞLU ÜLGER

İzmir’in 90 yılına tanıklık eden ‘baba’

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.09.2018, 00:00

Cavit Kalankan...
Kemeraltı'nın en eski kumaşçılarından.
90 yaşındaki Kalankan, 65 yıllık Yeni Asır okuyucusu.
1952 yılında evlendiği rahmetli eşi Emel Kalankan, Hale Soygazi'nin teyzesi.
Rahmetli oğlu Tayfun Kalankan ise Zuhal Yorgancıoğlu'nun mankenlerindenmiş.
Kemeraltı'ndaki İkbal Kumaşçılık'ta başladığı iş hayatını 1962 yılında Hisarönü'nde kendi dükkanını açarak devam ettirmiş.

YURT DIŞINDAN MÜŞTERİ

Müşterilerinin yüzde 80'ini kadınlar oluştururmuş. İzmir'in tanınmış aileleri kumaşlarını Cavit Bey'den sipariş edermiş.
"İstanbul tüccarı beni çok severdi" diyor ve ekliyor: "Senetsiz-sepetsiz mal alır, parayı sonraki hafta gönderirdim. Bana sonuna kadar güvenirlerdi." Hatta ünü yurt dışına kadar ulaşmış Cavit Bey'in. İzmir'den bir müşterisi İngiltere'ye gittiğinde arayıp, "Size iki İngiliz müşteri gönderiyorum Cavit Bey" dermiş.
Çarşıdan yetiştiği için İspanyolca, Rumca ve İngilizce biliyor.
2014 yılında oğlunun vefatından sonra dükkanı kapatmaya karar veriyor ve 2016'da da kapatıyor, "Şimdi iki kızım ve 4 torunumla mutlu bir hayat sürüyorum" diyor.

ÇARŞININ DUAYENİ

Ara sıra uğruyormuş Kemeraltı'na.
Esnaf onu 'duayen' ya da 'baba' diye çağırıyormuş.
Çok seviyor İzmir'i Cavit Bey, İzmirli olmayı da. Yıllarca biriktirdiği eski İzmir fotoğraflarına, kartpostallarına bakarak yad ediyor eski günleri.
Ama Kemeraltı'nın son zamanlardaki halini hiç beğenmiyor Cavit Bey, "Eskiden yardımlaşmanın neredeyse bir gelenek olduğu çarşıda şimdi esnaf birbirini tanımıyor" diyor.

YARDIMLAŞMA ÖLMÜŞ

90 yıllık İzmirli olan Cavit Bey'e İzmir insanının değişimini sordum ve aldığım cevap şu oldu: "Eski İzmir insanı ile şimdiki İzmir insanı arasında çok fark var. Artık kimse komşusunu bile tanımıyor. Yardımlaşma ölmüş."

"ATATÜRK'Ü GÖRDÜM"

Cavit Kalankan'ın çocukken yaşadığı Karataş'taki evlerinin penceresinden İzmir Kız Lisesi görünürmüş. Bir gün pencereden baktığında neye uğradığını şaşırmış. Mustafa Kemal Atatürk, Kız Lisesi'nin balkonundan denizi seyrediyormuş. Cavit Bey, "O zamanlar 8-9 yaşındaydım. Atatürk'ü görünce çok heyecanlandım. O günü hiç unutamıyorum" diyor.

MASK MÜZESİ'Nİ GEZDİNİZ Mİ?

Alsancak'taki eski Rum evlerinden biri 'Mask Müzesi' olarak hizmet veriyor.
Anadolu'nun yanı sıra birçok ülkeden getirtilen onlarca mask karşılıyor sizi.
Farklı inanışlara sahip pek çok kültürde insanlar, bu masklar sayesinde kötülüklerden, hastalıklardan korunduklarına; düşmanlarını korkuttuklarına inanmış. Bazıları ise sadece eğlence için takılmış. İşte o masklardan bana ilginç gelenleri sizler için derledim.

DAN MASK

Yerel halkın erkek çocukların ergenliğe geçiş ve kabileye kabul törenlerinde kullandığı yüz maskesi. ​ LİBERYA/AFRİKA

KUMBA KARNA

Her yeni yılda yeniden doğan Barong's, Bali inancına göre sadece bir gün yaşar. Buna rağmen tüm kötülükleri ve kötü ruhları uzaklaştırır. ENDONEZYA/BALİ ADASI

HANUMAN MASKESİ

Ramayana Destanı'nın baş aktörü Rama'nın en büyük yardımcısı Hanuman'dır. Hanuman, Hint kültürünün sevilen kahramanlarından biridir. HİNDİSTAN

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA