• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
‘Her gelin özel hissetmek istiyor’ HACER ÖNOĞLU ÜLGER

‘Her gelin özel hissetmek istiyor’

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.07.2019, 00:00
Daha küçük bir kız çocuğuyken başlar gelinlik sevdası. Evleneceği kişiye karar vermeden gelinliğine karar verir birçok genç kız. Ancak o gün gelip çattığında karar vermek birden zorlaşır. Tasarımcı Nergis Şahan 2019’un gelinlerine tavsiyelerde bulundu

Düğün sezonundayız. Ben de İzmir'in tarz gelinleri ne tür gelinlikler tercih eder, şimdilerin modası nedir diye merak ettim ve Nergis Şahan'ın İzmir Alsancak'ta 5 ay önce hizmete açtığı moda evinin kapısını çaldım. Onunla 2019'un gelinlik modası ve 'Egeli gelinler ne sever'in yanı sıra artık gelinlikte neredeyse dünyanın merkezi konumundaki İzmir'de sektörün durumunu konuştuk.

FİRMALARDA BAŞ TASARIMCI

Tasarım konusunda eğitimi nereden aldınız?
Gazi Üniversitesi Moda Tasarım Öğretmenliği Bölümü'nü bitirdim. Birkaç yıl öğretmenlik yaptıktan sonra tasarıma olan aşkım daha ağır bastı. Bu yüzden 2006 yılında sektöre atıldım.

Kendi firmanızı kurana kadar neler yaptınız?
Birçok tanınmış firmada baş tasarımcılık yaptım. Pantolon askılarından esinlenerek kot çantalar tasarladım. Sahil kesimlerinde ciddi bir satış yaptık. Daha sonra 1 yıl kadar İzmir Terziler Odası'nda öğretmenlik yaptım. Orada öğretmenlik yaparken de kendi firmamı kurmak adına tasarımlarımı yapmaya devam ettim.

Sonra da gelsin size Nergis Şahan tasarımları...
Evet, 2015 yılında kendi firmamı açtım. O dönem Yeni Asır İş Merkezi'nde hizmet vermeye başladık. Alsancak'taki yeni mekanımıza geçeli 5 ay oldu.

Tüm tasarımlar size mi ait?
Tasarımların tamamı bana ait. Bazen kendim de kesip dikerim ama dikim konusunda da çok sağlam ve güvenilir bir ekibim var.

AYNISINDAN BİR TANE DAHA YOK

Genellikle hangi tarz gelinler sizi tercih ediyor?
Helen kesimleri, salaş ya da tarz görünmeyi seven gelinler tercih ediyor. Ancak bunun dışında balık modellerde ve tesettür gelinlikte de iddialıyız. 2017 yılında tesettür koleksiyonu da yaptım. Birçok satış sitesinde ürünlerim yer aldı.Gelinlerimiz bize çok güveniyorlar. Bunun dışında bizi tercih etmelerinin bir sebebi daha var. Düğün günü çok özel bir gün ve bunun bir tekrarı daha yok. Kadınlar bu özel günde kendilerini çok özel hissetmek ister. Biz de gelinlerimizin bu duygularına ortak olup onlar için çok özel gelinlikler tasarlıyoruz. Bir gelinimizin buradan satın aldığı gelinlikten bir tane daha yok. Kısaca şunu söyleyebilirim: Klasik gelinimiz de tarz gelinimiz de buradan kendisini çok özel hissederek çıkıyor.

GELİNLİK TURU

Tasarımlarınıza yurt dışından da talep geliyor mu?
Elbette. Avrupalı gelinler bizim tasarımlarımıza bayılıyor. Almanya'da, Filistin'de gelinliklerimizi satan mağazalar var. Bir firma geçen seneki koleksiyonun hepsini alıp Lübnan'a götürdü. Yani dünyanın her yerinde tutan ve beğenilen tasarımlar yapıyoruz. 4 yıldır aktif olarak ihracata yöneldik. Ekibime çok güveniyorum. Bunun dışında Avrupa'dan çok sayıda genç kızımıza gelinlik tasarladık. Yurtdışından gelen genç kızlarımızı İzmir'de 3-4 gün misafir ediyoruz. Konaklamalarına yardımcı oluyoruz. Bunun için paketimiz bile var. Konaklama, uçak bileti ve gelinlik dikimi bu paketin içinde. 3 günde gelinliğin süslenmemiş halini bitiriyoruz. Bir hafta 10 gün sonra da arkalarından kargoluyoruz.

MADONNA YAKA VE İP ASKI

Bu yaza hangi gelinlikler damga vurdu?
İzmir'de şu anda Avrupa modelleri çok tutuluyor. Helen kesimler, transparanlar, bele kadar önü açık yakalar, Madonna bant kollar ön planda. Madonna yakalar kadar ip askılar da 2019'a damgasını vurdu. Transparan gelinliklerimiz daha çok Egeli gelinler tarafından tercih ediliyor. Ama Avrupa'nın yüzde 80'i transparanı tercih ediyor. Balık kesimlerimiz de yine tercih ediliyor. Gelinlerimiz daha az dantel kullanarak daha cool etki yaratmayı tercih ediyor genellikle.

Siz bir profesyonel olarak gelinlerimize hangi tür kesimi tavsiye edersiniz?
Kesim olarak ben Helen kesimi tavsiye ediyorum. Helen kesim hem uzun hem kısa boylu kızlarımızda çok asil duruyor. Özellikle kuyruklu Helen kesim kızlarımızı daha uzun boylu gösteriyor. Kilolu ve geniş beden gelinlerimize de sönük A kesimler ve Helen modellerini öneriyoruz, onlar için de özel dikimler yapıyoruz.

Peki gelinlikte 2020'nin modası ne olacak diye sorsam...
Bu konuda size şöyle bir ipucu verebilirim: 2020'de su drapelerini daha sık göreceğiz.

Fiyat aralığınız nedir?
5 bin 500 lira ile 15 bin lira aralığında gelinliklerimiz var.

YÜZDE 100 YERLİ

Yurt dışından mağaza açma konusunda hiç teklif aldınız mı?
Bize yurt dışından teklif geldi; 'Burada mağaza açsanız olmaz mı' diyenler oldu. Ben kesinlikle bütün sermayenin ülkemde kalmasını istiyorum. Ülkemi terk etmeden, firmayı büyüterek tekstil sektörünün iyileşmesine katkıda bulunmak istiyorum. Ben firmamda asla ithal dantel kullanmıyorum. Kullandığım ürünler Türk malı. Dantel konusunda yerli firmalar çok ilerledi. Yerli dantellerimiz çok güzelleşti. Çin mallarından çok daha üstün ürünler elde ediliyor. Genç kızlara tavsiyem bu konuda önyargılı olmamaları.

PROVASIZ ÖZEL DİKİM BİLE VAR

Gelin annesi ya da kız kardeşine, sünnet annesine de özel dikimleriniz var mı? Nergis Şahan'da haute couture anlamında çok tarz abiyeler yapılıyor. Abiye konusunda da çok iddialıyız. Mezuniyet kıyafetleri, sünnet annelerine özel dikim kıyafetler yapıyoruz. Geniş bedende çok iddialıyız. Bazen prova bile gerekmeden özel dikimler yapıyoruz.

'MUTFAĞA GİRMEDEN TASARIMCI OLUNMAZ'

Moda tasarımcısı olma yolundaki adaylara tavsiyeniz... Mutfağa girmeleri, ellerinin iğne tutması, boncuğu öğrenmeleri lazım. Genç arkadaşların girişimciı olmaları çok güzel. Ancak işin mutfağına girmeden, kumaşa dokunmadan yapılan işin adı stilistliktir, tasarımcılık değil...

'AVRUPALILAR BİZİM MODELLERİ ÖRNEK ALIYOR'

Modada tasarımın merkezi hep Milano ve Paris olarak bilinir ancak İzmir de gelinlikte ününü kanıtlamış bir şehir...
Tasarım konusunda dünyada sayılı şehirlerden biri İzmir. İstanbul'da Nişantaşı neyse İzmir'de Alsancak da odur. O yüzden çok şanslı bir şehirde olduğumu düşünüyorum. Hatta dünyada ilk gelinlik fuarı İzmir'de olur, daha sonra İtalya Milano'da daha sonra ise İspanya Barselona'da düzenlenir. 'Tasarım şehirleri Paris ve Milano'dur' denir ama İtalyanların kendilerinin de itiraf ettiği bir gerçek vardır: Dünyada ilk gelinlik fuarı İzmir'de yapıldığı için aslında tüm gelinlik modelleri de bizden örnek alınıyor. Artık biz fason üretici ülke konumundan çıktık, 8-10 yıldır tasarım ülkesi olduk. Yurt dışından gelip bizden sadece ürün almıyorlar, tasarım da alıyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA