• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Giriş Tarihi: 24.02.2019, 00:00

Komplo teorilerinden hoşlanma eğiliminde olan biriyim.
Esrarengiz şeyleri severim.
Paranoyak olmam takip edilmediğim anlamına gelmez sözüne de inanırım.
Ancak son iki yıldır dünyayı öylesine saran bir çılgınlık var ki, konu benim bile sınırlarımı zorluyor.
Çağlar önce olduğu gibi, dünyanın tepsi gibi düz olduğuna inanan hatırı sayılır bir kitle var ve bu kitle hızla büyüyor. İddialarına göre, bu düz dünyanın tepesinde şeffaf bir kubbe varmış. Amerika merkezli bu inanış, dünyada kendine hatırı sayılır bir kitle çekti. Bu kimseler, sandığınız gibi deli ya da mantıksız kişiler değil.
Aralarında hayli zengin olanlar da var. Kendilerine ait radyo istasyonları, web siteleri mevcut ve yakın gelecekte, ciddiye alınacakları kritik sayıya erişeceklerini düşünüyorlar. Tamamen bilimsel yöntemlerle çalıştıklarını, teorilerini sürekli deneylerle test ettiklerini söylüyorlar ama unuttukları bir şey var. Fizik biliyorlar, psikoloji değil. Güdülenmiş düşünce (Motivated reasoning) yapıları nedeniyle, sadece kendi teorilerini kanıtlayabilecek verileri toplayıp derliyor, kalanlarını görmezden geliyorlar. Flat Earth (Düz Dünya) topluluğunu biraz daha yakından tanımak isterseniz, Netflix'te haklarında yapılmış "Çağın gerisinde yaşamak" (Behind the curve) isimli bir belgesel de var.

CİDDİYE ALINMAZ
Ülkemizde de düz dünyacılara rastlanıyor.
Hatta internette, bu konuda kutsal kitaplardan (kendince) kanıtlar sunanları bile bulabilirsiniz. Aslında bu arkadaşlara sorulacak yüzlerce bilimsel soru var. En başta, dünyanın bir tarafının hep karanlık kalması olabilir... Ancak güçlü oldukları bir konu var ki, o da iddialarını ciddiye almanın neredeyse imkansız olması...
Yani güçlü yanları, zayıf yanlarının ta kendisi! Bu ne demek, diyeceksiniz.
Açıklayalım. Bir iddia yeni ve olabilir bir şeyse, tartışılır. Ancak buradaki iddia asla yeni değil. Neredeyse çağ dışı ve alabildiğine mantıksız. Bu durumda ne oluyor? Bu arkadaşlara cevap verme yetkisine sahip olan bilim insanları çoğunlukla susmayı tercih ediyor. Çünkü cevap verseler, bu grubu ciddiye almış ve muhatap kabul etmiş olacaklar. Böylelikle kendi camialarındaki değerleri düşecek. Ayrıca tartışmaya açılabilen her konu, eski gücünü yitirir.
Bu durumda, bu iddianın reklamını bizzat yapmış, yangına körükle gitmiş olacaklar. Bu da ellerini fena halde bağlıyor. Ne de olsa; 40 alimi bir delille susturursunuz ama bir cahili 40 delille susturamazsınız.

YALNIZLAR İÇİN
Bana kalırsa, kendini yalnız ve toplum dışı hisseden herkes böyle bir grubu destekleyebilir çünkü böyle bir topluluk içinde bir anlam ve değer bulur. Ayrıca böylesine sıra dışı ve marjinal bir teori, yine kolaylıkla destek bulur çünkü gülünçlüğü kendi reklamını yapmaya yetiyor. Sırf bu grupla dalga geçmek isteyenler grubu tanıtıyor. Bakın mesela ben bile alet olmuş oldum...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA