• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kentsel dönüşüm ve İzmir SEZER ALTAN

Kentsel dönüşüm ve İzmir

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.10.2017, 00:00

21. Yüzyılda, giderek küreselleşen dünyada ekonomik, politik, sosyal ve kültürel dönüşümler hızlanmaktadır.
Bu süreçte, küresel yeniden yapılanmanın odağında kentler yer almaktadır.
Kentler arasında artan rekabet, fiziksel mekanda dönüşümü/yenileşmeyi de beraberinde getirmektedir.
Kentsel dönüşüm, 'bir kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi' olarak da tanımlanabilir. Kentsel dönüşüm projeleri sağlıklı koşullarda yaşamanın ve planlı şehirleşmenin sağladığı sayısız fırsatlar sunmaktadır. Gerek sosyal dışlanmışlığı önlemede, gerekse daha önceleri elverişsiz koşullarda bulunan kişilerin kendi algılamalarını şekillendirirken daha saygın bir kimlik fırsatı sunmak konusunda son derece faydalı olmaktadır.

CİDDİ YATIRIMLAR YAPILIYOR

Kentsel dönüşümle, kentin planlı gelişmesi, çok katılımlı ve güvenli yatırım olanaklarına kavuşması ve önemli bir çekim merkezi durumuna gelmesi amaçlanmaktadır.
Kentsel dönüşümün önemli amaçlarından biri de, şehirlerin zaman içinde eskiyen kısımlarının yeniden düzenlenmesi, değiştirilmesidir. Yapıların eskimesi, güvenlik açısından risk unsuru oluşturabileceği gibi, estetik açıdan da yenilenmesi gerekebilir.
Şehrin kültürel mirasının gelecek nesillere aktarılması, şehrin doğal, tarihi ve kültürel dokusunun korunması da kentsel dönüşümün en önemli amaç ve işlevlerinden biridir. Gerek kamusal mülkiyette bulunan gerekse özel kişilere ait tarihi eserler yasalar ile özel olarak koruma altına alınmakla birlikte, bunların yenilenmesi varlıklarının sürdürülmesi için zorunludur.
Türkiye'nin incisi İzmir'de Kentsel Dönüşümde çok ciddi başarılı çalışmalar yürütülmektedir.
Yerel Yönetimler ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün koordinasyonunda güzel gelişmeler yaşanmaktadır.
Son yıllarda, özellikle Başbakanın İzmir Milletvekili olması İzmir'in sorunlarını ve çözüm yollarını bilmesi ile İzmir'e ciddi yatırımlar yapılamaktadır. 35 Projenin 10 tanesi hayata geçirilmiş durumda.
Kentsel dönüşüm çalışmalarına da, İzmir'in yaşanabilir bir kent olması yönünde gereken her türlü destek verilmektedir.
Bugüne kadar kentsel dönüşümde vatandaşlarımıza kira yardımlarının yanısıra 35.000'e yakın riskli yapı tespiti yapılmış. Yapılan işlerde vatandaşımız mağdur edilmemiş, hiçbir iş aksamadan yürütülmüştür.

GELECEK İÇİN UMUT VERİYOR

Vatandaşın kentsel dönüşümle ilgili müracaatını İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yapmasından itibaren 5 iş günü içerisinde işlemi sonuçlandırılmaktadır.
Karabağlar'da 5000 konut 2019'a kadar tamamlanacak olup 101 hektardaki dönüşüm de diğerleri gibi kısa sürede sonuçlandırılacaktır.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Karabağlar'da riskli alanlarda vatandaşın elektrik ve suyunu bağlıyor. Vatandaşın dilekçelerini muhtardan alıyorlar, kısa sürede çözüp vatandaşa iletilmek üzere geri teslim ediyorlar.
Türkiye'de İzmir'de güzel şeylerin de olduğunu görmek insanı mutlu ediyor, gelecek için umutlandırıyor. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün hizmet ve insan odaklı çalışmasının tüm kamu kurum ve kuruluşlarına örnek olmasını diliyorum.
Son söz; "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın." Şeyh Edebali

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA