• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Turizmde rekor enflasyonda düşüş SEZER ALTAN

Turizmde rekor enflasyonda düşüş

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.09.2019, 00:00

Son dönemde açıklanan turizm ve ihracat verilerindeki olumlu seyir iktisadi faaliyetlerin ılımlı bir toparlanma eğilimini sergilemektedir. Küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen rekabet gücündeki gelişmelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracatı artış eğiliminin sürdüğü, özellikle turizmdeki güçlü seyrin doğrudan ve bağlantılı sektörler kanalıyla iktisadi faaliyeti desteklediği görülüyor. TCMB'nin faizi 425 baz puan indirmesi, enflasyondaki düşüş ve döviz kurunda yaşanan aşağı yönlü gerileme piyasalarda olumlu havanın esmesine neden oldu. Kredi faizlerinde yaşanan düşüşün inşaat sektörünü hareketlendireceğini, bu piyasaya olumlu yansıyacağını ve faiz indiriminin yılsonuna kadar devam edeceğini düşünüyorum.
Önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısını sürdürmesi, enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanma devam edecektir.
Büyüme kompozisyonu dış dengeyi olumlu etkilemektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir. Yakın dönemde küresel iktisadi faaliyetin zayıflaması ve enflasyona dair aşağı yönlü risklerin belirginleşmesiyle gelişmiş ülke merkez bankalarının genişleyici para politikası adımları atma olasılığı güçlenmiştir.

SEKTÖRDE YÜZLER GÜLÜYOR

Turizm sektöründe yüzler gülüyor.
Türkiye turizmi bu yıl rekorlar kırmaya devam etmektedir. Sektör atağını sürdürürken Kültür ve Turizm Bakanlığı Temmuz ayı konaklama istatistiklerini açıkladı. Açıklanan veriler bakanlık işletme belgeli ve belediye belgeli tesisleri kapsıyor. Buna göre yılın ilk 7 ayında tesislerin doluluk oranı yüzde 50,68 oldu.
Bu dönemde 44,2 milyon kişi Türkiye'deki turistik bölgeleri ziyaret etti.
Geçen sene yaşadığımız kur şoku nedeniyle Türkiye ekonomisi normal seyrinin dışına çıkmış, enflasyon oranı (TÜFE) Ekim 2018 itibarıyla yüzde 25'in üzerini görmüştü. ÜFE (üretici fiyat endeksi) ise yüzde 45 düzeyine kadar yükselmişti.
Daha sonraki süreçte ise enflasyon düşmeye başladı ki bu oldukça doğaldı. Zira bu tarz "dışsal" ve tek seferlik maliyet şoklarının etkisinin zamanla azalması ve bir-iki yıllık süre zarfında da tamamen ortadan kalkması beklenir. Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre Ağustos ayında tüketici fiyat endeksi aylık yüzde 0,86 artarken, yurt içi üretici fiyat endeksi yüzde 0,59 düşüş gösterdi.

YÜKSEK TEKNOLOJİ GEREKİYOR

Son söz; Verimlilik, özellikle ekonomistlerin 'çok faktörlü verimlilik' dedikleri şey refahın kaynağıdır. Ekonominin, en önemli hayat damarlarından birisi verimlilik artışıdır. Daha iyi verimlilik elde etmek istiyorsanız, önemli bir kaldıraç da yatırımdır. Daha çok üretmek için daha iyi teknolojiye ihtiyacınız vardır. Daha iyi teknolojiyi elde etmenin etkili bir yolu da yabancı yatırımları, özellikle de ortak girişimleri ülkeye çekebilmektir.
Türkiye ekonomisi bölgesinin yıldızı olmak istiyorsa sürdürebilir, kalıcı, kaliteli büyümeyi sağlamak için yapısal reformları yapmak zorundadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA