• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kulun Allah’a yükselişi Miraç TOLGA TEKİN

Kulun Allah’a yükselişi Miraç

tolga.tekin@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.04.2018, 00:00

Recep ayının 27. gecesi idrak edilen Miraç Kandili, kulun Allah'a yükselişidir.
O nedenle Miraç, bir kulun mertebesinin nerelere kadar yükselebileceğini gösteren önemli bir hadisedir.
Evet, Mi'raç bir yükseliştir... Kulun Allah nezdinde yükselişi... Kullar bu yükselişi hiç şüphesiz O'nun razı olacağı bir hayat ile gerçekleştirirler. İhlas ile, takva ile, ibadet ve taat ile... Bilhassa namaz ile.
Çünkü namaz müminin Miracıdır.
EN ÜST MAKAM
Bu mübarek gecede Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), biz ümmeti için büyük önem ve anlam taşıyan olağanüstü olaylar yaşadı. Kabe çevresinde uyku ile uyanıklık arasında bulunan Peygamberi Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) yanına vahiy meleği Cebrail (a.s.) geldi. Yanında ise 'Burak' adlı beyaz bir binek getirdi.
Hz. Muhammed'in (s.a.v.) üzerine bindiği Burak, bir adımını gözünün gördüğü son noktaya basarak atıyordu. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), Burak ile önce Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya gitti. Orada iki rekât namaz kıldıktan sonra göklere yükselerek 'Sidretü'l-Müntehâ' denilen en üst makama ulaştırılan Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) daha sonra bu makamı da geçerek Cenabı Hakk'ın huzuruna erişti.

MİRAÇ KANDİLİ

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) Mekke'deki Mescid-i Haram'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürüldüğü gece yolculuğuna "İsra" , Mescid-i Aksa'dan Sidretü'l Münteha'ya kadar yükselişine ise "Miraç" adı verildi. Alemlere rahmet olarak gönderilen Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) fizik ötesi alemlere seyahatiyle ilgili bu iki safha birleştirilerek "Mi'raç Kandili" adıyla kutlanmaya başlandı. İsra olayı Kur'an-ı Kerimde, Miraç olayı ise Sevgili Peygamberimizin sahih hadislerinde bizlere bildirildi. İsra suresinde Yüce Allah (c.c.) şöyle buyurmaktadır: "Kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed'i) bir gece Mescid-i Haram'dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa'ya götüren Allah'ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz o, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir" (İsra/1)

HEDİYESİ NAMAZDIR

İsra ve Miraç ile Hz. Muhammed'in (s.a.v.) metafizik bir tecrübe yaşadığında şüphe yoktur. Müşrikler onun yanında yer almasalar da Yüce Allah (c.c.) Miraç olayı ile yanında olduğunu gösterdi. Miraç ile, eşini ve amcasını kaybettiği 'Hüzün Yılı'nda Mekke'de bulunan Sevgili Nebi'ye bir yükseliş tecrübesi yaşatmak suretiyle şevk ve moral verilmişti. Resulullah'a (s.a.v.) yaşatılan bu tecrübe 'Namaz' ile taçlandırıldı. Hz. Muhammed (s.a.v.) yaşadığı bu olağanüstü tecrübeden sonra ümmetine yeniden dönmüş ve onları da namaz ile Yaratıcılarına ruhen yükselmeğe çağırmıştı. Biz müminler ise her namazda okuduğumuz 'Tahiyyat' ile Resululah'ın (s.a.v.) yaşadığı bu hadiseyi tekrar tekrar canlandırarak Rabbimizin katındaki o yüksek mertebelere uzanmak için gayret göstermeliyiz. Kimse sakın aklından ben o mertebelere ulaşamam diye geçirmesin. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) bize bunun yolunu örnek hayatıyla göstermiştir. İşte bu yüzden de mübarek hadis-i şeriflerinde 'Namaz müminin miracıdır' buyurmuştur.
Selam ve dua ile.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA