• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Baba ‘Can’dır YUNUS KARAKAYA

Baba ‘Can’dır

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.11.2016, 00:00

İzmir değerli bir ismini, bense 'Can' abimi kaybettim.
Can abimin "Ne haber fon fon" sesini bundan sonra bir kez daha duyamayacağım.
O öyle bir Can'dır ki, kimsenin etlisine sütlüsüne karışmaz, hayatını eşine, çocuğuna Ege Telgraf gazetesine bahşetmiş birisiydi.
Onun gibi hayat dolu bir adamdan beklenmeyecek kadar erken bıraktı sevenlerini. Adaletli, şefkatli, dürüst ve sebatlı birisiydi kendisi.
Seni çok özleyeceğim 'CAN' baba.
Mekanın cennet olsun.

KOAH'tan korunmak için sigarayı bırakın

Dünyada ölüm sebepleri içinde 3'üncü sırada yer alan ve KOAH olarak bilinen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı nedeniyle yılda 210 milyon kişinin etkilendiği tahmin ediliyor. Aktif sigara içicisinin en büyük risk grubu içinde olduğu KOAH, aynı zamanda pasif olarak sigara dumanına maruz kalanları da ciddi şekilde tehdit ediyor.
Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, KOAH'ın önlenebilir bir akciğer hastalığı olduğunu belirterek, "KOAH'ın bir numaralı risk faktörü sigaradır. Öyle ki tedavi aşamasında sigara bırakılsa dahi vücuda sigarayla birlikte işlenen zehirli maddelerin bu hastalığın tedavisini zorlaştırdığı bilinmektedir.
KOAH'a pasif içicilerin de yakalanma riski çok yüksek. Burada özellikle sigara içilen ortamlarda bulunmanın etkisi çok fazladır" dedi.
Tütün ürünlerinin de KOAH'a sebebiyet verdiğini söyleyen Başkan Öztürk;
"Nargile, puro, pipo gibi tütün ürünleri de KOAH'a yol açıyor. Bu ölümcül hastalığa yakalanmamak için, kendiniz ve sevdikleriniz için sigarayı bırakın. Bırakmakta zorlanıyorsanız, mutlaka Sigara Bırakma polikliniklerinden ve Sağlık Bakanlığı çağrı merkezlerinden destek alın" diye konuştu.

YEŞİLAY MİLYONLARA ULAŞTI

Yeşilay'ın sigara, alkol, uyuşturucu, teknoloji bağımlılığı ve sağlıklı yaşam alanlarında yaş gruplarına göre özelleştirilmiş ve alan uzmanları tarafından hazırlanmış içeriklerle öğrencilere ulaştırılan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) eğitimleri 11 milyon öğrenci ve 2 milyon veliye ulaştı.
Bu eğitimler kapsamında ilkokul, ortaokul, lise ve yetişkin modüllerinde sigara bağımlılığı, sebepleri, koruyucu önlemler ve bırakma yöntemleri eğitimleri de Türkiye'nin dört bir yanında TBM formatörü ve rehber öğretmenler vasıtasıyla yediden yetmişe herkese ulaştırılıyor.

Bakış açısı

Ayakkabı üreticisi ve pazarlayan bir şirket, pazar araştırması yapması için Afrika'ya iki elemanını göndermiş. Elemanlar Afrika'nın çeşitli ülkelerinde şehirleri gezmişler, araştırma yapmışlar. Sonunda; birinci eleman, patrona yaptığı araştırmaların neticesini bir rapor olarak sunmuş ve demiş ki:
- Afrika'da bizim için hiçbir fırsat yok. Çünkü orada hiç kimse ayakkabı giymiyor.
İkinci elemandan da rapor sunmasını istemişler, Afrika'dan daha geç dönen eleman patronuna demiş ki:
- Afrika'da bizim için olağanüstü fırsatlar var.
Çünkü orada hiç kimse ayakkabı giymiyor.
Hayat akarken, fırsatlar değerlendirenler için vardır. Bakış açınız fırsatı yakalamanıza ya da kaçırmanıza neden olur.
Başarılı olanlar, farklı gözle bakabilen ve fark yaratabilendir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA