• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yörük Türk’ün özüdür YUNUS KARAKAYA

Yörük Türk’ün özüdür

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.12.2016, 00:00

Bornova Yörükler Derneği Başkanı Ramazan Pulat Geçtiğimiz günlerde TRT Kent Radyo İzmir'de yayınlanmakta olan İzmir'in Renkleri programında konuğum oldu ve kendisiyle Yörükler ve Yörük kültürü üzerine güzel bir program gerçekleştirdik.
Sohbetimizin detaylarına geçmeden önce isterseniz sizlerle Yörüklerle ilgili kısa bir bilgi paylaşayım.

YÖRÜK NE DEMEK?

Yörük kelimesinin temeli "Yürümek"ten geliyor.
Osmanlı İmparatorluğu tüm Balkanlar'da elde ettiği topraklara sahip olunması için sadece Türkmen/Yörükleri göndermiş ve görevlendirmiştir.
Yörükler Anadolu ve Rumeli'de göçebe olarak yaşayan, geçimlerini hayvancılıkla sağlayan ve mevsimlere göre ova veya yaylalarda kurdukları çadırlarda oturan Oğuz Türklerine verilen ad. Bunlara, Türkmenler adı da verilir. "Cesur, muharip, iyi yürüyen, eli ayağı sağlam" gibi manaları ifade eden "Yörük" kelimesi yerine, "yürük" kelimesi de kullanılır Anadolu'nun İslamlaştırılıp Türkleştirilmesi sırasında, Oğuz boyları, Anadolu'nun her tarafına yayıldı. Bir kısmı yerleşik hayata geçerek Türkmen adını aldı, bir kısmı da göçebe hayatını sürdürüp Yörük ismiyle anıldı. Osmanlıların Rumeli'ye geçişinden sonra, Yörüklerin önemli bir bölümü de Rumeli'ye göç ettirildi.
Yörükler 'in başlıca geçim kaynakları koyun ve keçi idi çünkü göç sırasında küçükbaş hayvanlarla yer değiştirmek daha kolaydır. Yörük aşiretleri ve obaları isimlerinde genellikle koyun ve keçi kelimelerini barındırırlar. "Karakeçili", "Sarı keçili" gibi. Aynı zamanda Koyunlu Yörükler diye bilinen Akkoyunlu ve Karakoyunlu aşiretlerinin isimleri, bu obaların nerede yaşadıklarını da belli eder.
Bornova Yörükler Derneği Başkanı Ramazan Pulat, "Amacımız gençlerimizin hakim kültüründen etkilenmesini engellemek, Yörük kültürünü öğrenmesini sağlamak. Gençlerimizin kendi köklerini adetlerini örflerini öğrenmesini sağlamak.
Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
Yörüklerin artık yerleşik düzene geçtiğini ve şehirlerde var olmaya çalıştığını söyleyen Ramazan Pulat, "Yörük Türk'ün özüdür. Yörük hep zirvededir alçak değildir.
Alçalmayı sevmez Yörük Türkmen birliği başkanımız İrfan Tatlıoğlu'nun bir lafı vardır, 'Yörük her şey olur, hain olmaz' der.
Gerçekten de öyledir. Yörük'ten her şey çıkabilir ama hain çıkmaz.
Devletini satan çıkmaz.
Yörük bu devletin, milletin köküdür özüdür" şeklinde konuştu.

"BİR ALLAHIMIZ BİR DE DEVLETİMİZ VARDIR"

Yörüklerin artık uyandığını dile getiren Pulat, "Biliyorsunuz biz Türkler, Yörükler devlete her zaman sahip çıkmışızdır. Devletin her zaman yanında bir Yörük olmuştur. Yörük'ün bir Allah'ı vardır, bir de devleti vardır. Devletine her zaman sahip çıkar. Zor gününde sahip çıkar, yanında olur. İyi gününde Yörük dağdadır, işindedir gücündedir ama devletin zor günü olduğunda ayağa kalkar bir Yörük. Yörükler bu devlet benim diyor.
Ben denizdeki balık değilim diyor, ben denizim diyor. O yüzden ortaya çıkmasına gerek yok, deniz zaten o. Ana kültür bu zaten. O yüzden ayrıştırılmasına gerek yok. Devlet biziz, millet biziz. Genelde denizin duyunu kimse görmez, denizin balığını görürler.
Oradaki balinayı görürsün bir şeyi görürsün ama denizi görmezsin, o deniz biziz" dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA