• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Frederic Chopin değil Itri YUNUS KARAKAYA

Frederic Chopin değil Itri

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.09.2017, 00:00

Yıllardan beri tartışılan şehit cenazelerinde Frederic Chopin'in, Cenaze Marşı yerine Itri'nin Tekbir bestesinin çalınması önerisine İçişleri Bakanlığı son noktayı koydu. Bundan sonra özenti olarak kültürümüze zorla dayatılan ve şehit cenazelerinde çalınan Frederic Chopin'in, Cenaze Marşı yerine Itri'nin Tekbir bestesi çalınacak.
Türk halkının ve şehit ailelerinin sesine kulak vererek bu uygulamayı hayata geçiren başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve tüm emeği geçenlere teşekkür etmeyi bir borç bilirim.
Şimdi ismi lazım değil bazı sözde aydınlar bir bardak suda fırtına koparacaklar ama kimin umurunda.
Oysaki her toplumun, her milletin kendisine özgü dini inançları, kültürü vardır.
Türk milletinde özellikle asker, vatan adına şehit düşenlerin yeri ve manevi değeri çok yüksektir.
Milletimizin inancında şehitlik mertebesi gibi ulvi bir mertebe vardır.
İşte bu yüzden şehidi kendi mertebesine uygun bir şekilde son yolculuğuna uğurlamak gerekmez mi. Şehitlerimiz vatan millet adına, İslam adına, şehit düşüyor ama yıllardır Chopin'in marşıyla uğurlanıyor.
Dolayısıyla insanlarımız Avrupa özentisi uğruna kendi kültürüne yabancılaşıyor.
Öz benliğimize dönüş için bu bir başlangıç olur ve devamı gelir inşallah.

BUHURİZADE MUSTAFA ITRİ KİMDİR?

Türk müziğinin kurucusu olarak bilinen Buhurizade Mustafa Itrı Efendi hanendeliği, şairliği ve hattatlığının yanı sıra özellikle bestekarlığı ile tanındı. Hükümdarın huzurunda icra edilen küme fasıllarına hanende olarak katılan Buhurizade Mustafa Itri, bu dönemde kendi isteği üzerine esirciler kethüdalığı ile görevlendirildi. Onun bu görevi, esirler arasındaki kabiliyetli ve güzel sesli gençleri bulup yetiştirmek ve geldikleri ülkelerin musikisi hakkında bilgi edinmek amacıyla istediği rivayet edilir. Şeyhi, Salim, Safayi gibi tezkire müelliflerine göre bu görevde iken, bazı kaynaklara göre ise ayrıldıktan bir süre sonra vefat etti.
Vefat tarihi İsmail Beliğ, Şeyhi ve Salim gibi dönemine daha yakın kaynaklarda 1711, Esad Efendi ve Müstakimzade gibi diğer bazı kaynaklarda 1712 olarak verilir. Itri Efendi'nin Yenikapı Mevlevihanesi civarına veya Edirnekapı dışındaki Mustafapaşa Dergahı karşısına defnedildiği rivayet edilmekteyse de bu konuda kesin bilgi bulunmuyor.
Itri mahlasıyla yüzlerce şiir ve beste bulunmaktadır. Günümüze 50'ye yakın bestesi ulaşan Itri'nin besteleri sade ve süslemelerden uzak olarak bilinir. Bu eserler arasında dini eser, peşrev ve saz eseri, semailer bulunmaktadır. En çok bilinen bestesi İslam dünyasına yayılan Tekbir bestesidir. Segah Salat-ı Ümmiye, Segah Ayin-i Şerif-i Mevlevi, Acem Yürük Semai, Acem-Aşiran Yürük Semai, Rehavi Peşrevi, Bestenigar Beste, Beyati Beste, Buselik Beste, Beyati Peşrevi, Mahur Beste, Dilkeş Haveran Gece Salası en çok bilinen eserlerindendir.

CHP VE DELEGE SEÇİMLERİ

CHP İzmir İl Başkanlığı'na bağlı ilçelerde delege seçimleri kavga dövüş devam ediyor. Şu ana kadar yapılan tüm delege seçimlerinde olaylar, iddialar ve kavgaların ardı arkası kesilmedi.
Belediye başkanları, milletvekilleriyle, milletvekilleri ilçe başkanlarıyla, ilçe başkanları il başkanıyla düşmüş bir kavganın içine. En ufak bir delege seçiminde birbirine giren CHP'liler maazallah bir iktidara gelince birbirinin önünü kesmek için neler yapabileceklerini bile düşünmek istemiyorum. Yılların CHP'lisi Uğur Yelekli, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır'ın eşi Tülay Hanım, eski il başkanlarından Hilmi Değirmenci, mevcut il başkanı Ali Asuman Güven, seçimlerde yaşanan skandallara isyan edenlerin başında geliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA