• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Büyükşehir ihaleleri neden sürekli tartışılıyor YUNUS KARAKAYA

Büyükşehir ihaleleri neden sürekli tartışılıyor

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.10.2017, 00:00

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı ihaleler neden sürekli tartışılır oldu? Sorun ihaleyi düzenleyen komisyonda mı? Yoksa işin altında duygusal ilişkiler mi var?
Anlamakta zorluk çekiyorum.
Biliyorsunuz Büyükşehir'in 10 yıldır Karşıyaka'da inşa etmek istediği opera binası ihalesinin KİK'ten döneceğini yazmıştım ve dediğim gibi oldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mavişehir'de yapmayı planladığı binanın ihalesi kısa adı KİK olan Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edildi.

NELER OLUYOR?

İzmir'de belediyenin Hizmet Alım İhaleleri de tartışılır duruma geldi. Mesela İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği organizasyon ihalesini neden sürekli aynı dört firma kazanıyor doğrusu merak ediyorum.
Birileri bu ihaleleri adrese teslim mi düzenliyor? Organizasyon ihaleleri neden bu dört firmanın tekelinde?
Belediye yetkilileri göz önündeki bu iddialar karşısında neden sessiz? Bilindiği gibi ihalelerdeki usulsüzlük iddiaları nedeniyle Büyükşehir Belediyesi yetkilileri hakkında davalar açılmış, birçok yetkili isim uzun süre tutuklu kalmıştı.
Şimdi sizlerle ortaya atılan bazı iddiaları paylaşmak istiyorum. Bakalım bu iddialara nasıl cevap verilecek?

İDDİA 1

Kamu İhale Kurumu 2017-348682 nolu İtfaiye Sporları Dünya Şampiyonası'nın organizasyonu için İzmir Büyükşehir Belediyesi ihaleye çıktı. 6 kalemden oluşan Hizmet Alım İhalesi'nin beşinci kısmına itiraz gelince neden çıkarıldı?
Ancak beşinci kısım ihalesindeki yapılacak işler teknik şartnameye öylesine karmaşık yazılmış ki işin içinden çıkmak mümkün değildi. Öğle ki teknik şartnamenin bu kısmı için ihaleye katılacak dört organizasyon firmasının birinin şartnameyi yazdırdığı iddia ediliyor.
Beş kısım için Eylül ayında yapılan ihaleye beş firma katıldı. Bunlardan ikisi evrak eksikliği nedeniyle elendi ve geriye aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin organizasyon ihalelerinde her zaman aslan payı alan 2 firma ile birlikte 3 firma kaldı.
Zaten bu üçüncü firmanın birinci kısmı için verdiği teklif çok yüksek olduğu için ihaleyi alması mümkün değildi. İhale süresinde ilgi çekici gelişme ise bundan sonra meydana gelmiş.

1. A firması ihalenin 1.2.3. kısımlarına düşük, 6'ıncı kısmına ise yüksek fiyat teklif etti. 4'üncü kısım için verilen 250.000 TL'lik teklif ihalenin en yüksek rakamıydı.

2. B firması ise ihalenin 2,3 ve 4'üncü kısımlarına yüksek fiyat verdi. İhalede 198.250 fiyat teklif ettiği 4'üncü kısma savunma göndermedi.
İhale komisyonu 4'üncü kısımla ilgili B firmasını eledi.

İHALE SONUCU

A firması ilginç bir şekilde ihalenin 1.2.3. kısımlarını alırken 4'üncü kısım içinde başına devlet kuşu kondu. 4'üncü kısım için en uygun fiyat teklif (198.250) eden B firması bu kısım için savunma göndermeyince ihale 250.000 TL ile A firmasının oldu.

A firması, B firmasının bu jestine karşılık 6'ıncı kısım için yüksek fiyat teklifi sunarak, B firmasının da ihaleden payını aldığı iddia edildi.
Bu iddialar doğru ise ne güzel iş değil mi? "Al gülüm, ver gülüm" sözünün en güzel örneği.

Oysa 4'üncü kısıma verilen teklifler şöyleymiş;

Teklif 1: 122.390 TL
Teklif 2: 198.250 TL
Teklif 3: 250.000 TL

Bu işi 250.000 TL teklif veren A firmasının alması sizce de ilginç değil mi?

DEVAM EDECEK

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA