• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İddialara devam ediyoruz YUNUS KARAKAYA

İddialara devam ediyoruz

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.10.2017, 00:00

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki Hizmet Alım İhaleleriyle ilgili iddiaları sizlerle paylaşmaya devam ediyorum. Bu arada şunun özellikle altını çizmek istiyorum, firma isimleri elimde mevcut olmasına rağmen olayların iddialardan ibaret olmasından dolayı sizlerle paylaşmak istemedim.

İDDİA 2

İtfaiye Sporları Dünya Şampiyonası'nın iptal edilen beşinci kısmında yer alan fotofiniş kurulum hizmet alımı, yasanın verdiği yetkiyle doğrudan temin usulüyle gerçekleştiriliyor. Bugüne kadar toplu iğne alımını dahi sitesinde duyuran İzmir Büyükşehir Belediyesi ihale birimi, her nedense bu titizliği fotofiniş kurulum hizmet alımında göstermemiş.

1- Ankara firması bu organizasyonda kullandığı finish-link markalı fotofiniş cihazlarının Ankara Gençlik ve Spor Müdürlüğü'ne ait olduğu, bu kamu kuruluşundan izin alınmadan İzmir'deki İtfaiye Sporları Organizasyonu'nda kullanıldığı iddialarını Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün bir araştırması gerekir.

2- İzmir'de düzenlenen 9 Eylül maratonunda da görev yapan Ankara firmasının adı teklif alınmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi doğrudan temin şube müdürlüğüne yine belediyenin sporla ilgili biriminde çalışan bazı görevliler tarafından verildiği iddiaları var. Dünya İtfaiye Sporları Şampiyonası'nda finnish-Link fotofiniş cihazlarının kullanıldığı iddiaları doğru mu?

3- Bu hizmet alımının Büyükşehir Belediyesi internet sitesinde daha çok katılımın sağlanması için neden duyurulmamıştır?

4- Doğrudan temin şubesinin 3 firmadan yıldırım hızıyla teklif istediği ancak sadece Ankara firmasının teklif gönderdiği iddiası gerçek midir? Bu işi 12.000 TL ile aldığı iddiası doğru mudur?

İDDİA 3

İBB Kamu İhale Kurumları'ndan aldığı 2017-393010 nolu Balkanlar Halk Oyunları Festivali'yle ilgili olarak hizmet alım ihalesi gerçekleştirmiş.
Ama nedense bu ihalede de İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hemen hemen bütün organizasyon hizmet alımlarını kazanan 3 firmadan yine ikisinin aslan payını aldığı tartışılan iddialar arasında.

1- İddia 1'de A firması olarak adı geçen firma ki belediyenin bütün organizasyon ihalelerine katılıyor ve ihalelerin önemli bir kısmını alıyor.
Balkan Ülkeleri Halk Dansları Festivali ihalesinin bütün kısımlarına teklif veriyor. 6 kısımlı ihaleye en düşük fiyat teklifleri sunuyor.

2- Yine İzmir Büyükşehir ve İzfaş ihalelerinde en büyük payı kapan İzmir'deki dört organizasyondan biri olan B firması ki, bu iki firmanın aralarında sürekli paslaşma olduğu öne sürülüyor. Balkan Ülkeleri Halk Dansları Festivali'yle ilgili ihalenin kısımları A firmasının üzerine fiyat veriyor, B firması ise yine bu ihalenin bütün kısımlarına en yüksek fiyatı teklif veriyor.

3- Diğer firmaların aşırı düşük sorgulamasına karşılık verdikleri teklifleri çeşitli sebeplerle İhale Komisyonu'nca değerlendirme dışı bırakılıyor.

4- Değerlendirme dışı bırakılan firmalardan biri ki Ege Bölgesi'nin medya iletişim firmasıdır. Kendi öz malı olan iki naklen yayın aracı, 100M2 LED ekran, ses sahne ışık donanımlarına sahip firmadır.
İhale komisyonu bu firması etkinlik boyunca kullanılacak 10 adet seyyar tuvalet kiralama için tuvaletler için belge sunmadığından ihale dışı bırakılıyor.

SONUÇ

İddia 1'de belirtmiş olduğum A firması, Dünya İtfaiye Sporları Şampiyonası ihalesinde verdiği düşük fiyat sorgulaması için İhale Komisyonu bütün kalemler için cevap vermiş.
Buna karşılık Balkan Halk Dansları Festivali'ndeki 6 kalemden ancak birine cevap veriyor. Böylece diğer kısımların ihalesini ise A firmasının paslaştığı X firması kazanıyor.
Şimdi sormak istiyorum.
A firması 2017-303010 nolu ihalenin bir kısmı dışında, neden diğer 5 kısım için düşük fiyat veriyor?
Bu beş kısım için aşırı düşük fiyat sorgulamasına cevap vermeyerek diğer X firmasına yol verilmesi iddiaları gerçek midir?

DEVAM EDECEK

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA