• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Hakkınızı aramanın en kolay yolu YUNUS KARAKAYA

Hakkınızı aramanın en kolay yolu

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.04.2018, 00:00

Sizlere bugün kamu kurumlarında hakkınızı an kolay ve masrafsız yoldan aramanın yolu olan Kamu Denetçilik Kurumu'ndan (ombudsmanlık) bahsetmek istiyorum. Geçtiğimiz günlerde İzmir'e gelen kurumun Baş Denetçisi Avukat Şeref Malkoç ile sohbet etme ve programını takip etme fırsatı buldum. Sizlere medyaya yansımayan küçük ayrıntılardan bahsedip hakkınızı nasıl arayacağınız konusunda bilgi vermek istiyorum.
"İnsanların en hayırlısı insanlara en fazla faydası dokunandır" inancı ile "İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın" ilkesini kendisine rehber edinen Kamu Denetçiliği Kurumu; İdarenin hizmet kalitesinin yükseltilmesine, İyi yönetim ilkelerinin yerleşmesine, İnsan haklarının gelişmesine, Hukukun üstünlüğünün sağlanmasına, Hak arama kültürünün yaygınlaşmasına, Şeffaf hesap verebilir, insan odaklı bir idarenin oluşmasına katkı sağlamaya çalışmaktadır.

MASRA FI VAR MI?

Okul, hastane, valilik, belediye gibi bütün kamu idareleri ile yasadığınız sorunlar konusunda hakkınızı aramak için ombudsmanlık müessesine başvurabilirsiniz.
Tek yapmanız gereken https:// www.ombudsman.gov.tr/ adresine girip yaşadığınız sorunları bildirmeniz. Öyle dosya masrafı, pul masrafı vb. hiç bir ücreti ödemek yok. Yani bu hizmetten ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz. Görme ve işitme engelliler ve 18 yaşından küçükler de site üzerindeki kendilerine özel olarak hazırlanan sayfalardan şikayetlerini iletebilirler.
Merak ettiğiniz diğer tüm soruları https:// www.ombudsman.gov.tr/rehbersikca- sorulan-sorular/ bölümünde bulabilirsiniz.

ÇOCUKLARDA HAK ARAMA KÜLTÜRÜ

Kamu Denetçilerinden Celile Özlem Tunçak'ın verdiği mesaj benim için çok anlamlıydı. Tunçak, kurumlarına 18 yaşından küçüklerin de sorunlarla ilgili haklarını aramaları için özel bir birim oluşturulduğunu söyledi. Tunçak, çocuklarda hak arama kültürünü yerleştirmek istediklerinin de altını çizdi.

YARIŞMA DÜZENLENDİ

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), gençlerde hak arama kültürünün gelişmesi, öğrencilerin haklarını nerede ve nasıl arayacaklarını öğrenmeleri amacıyla lise ve dengi okul öğrencileri için kompozisyon, resim veya afiş tasarımı yarışması düzenliyor. 5 Mart 2018'de başlayan başvurular, 20 Nisan 2018'de sona erecek.
Yarışmada birinciye 3000, ikinciye 2000 ve üçüncüye 1000 TL ödül verilecek olup, ayrıca her iki dalda üç eser sahibine 500'er TL teşvik ödülü verilecek. Aynı anda her iki dalda katılımın mümkün olduğu yarışmaya katılacak öğrenciler, detaylı bilgilere www.ombudsman.gov.tr ve info@ ombudsman.gov.tr adresinden ulaşabilecek.
Yarışmacılardan, KDK ile hak arama bilinci arasında bağ kurmaları ve daha önce söylenmemiş sözleri ya da düşünülmemiş olan yaklaşımları arayıp bulmaları bekleniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA