• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yerinde yeller esiyor YUNUS KARAKAYA

Yerinde yeller esiyor

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.08.2018, 00:00

Yeni Asır Gazetesi, halkın sesine kulak verdi ve 'Atatürk ve Kentimiz Yerel Hizmet Anıtı'nın yıkılmasında siz değerli okuyucuların sesi oldu.
Ama nedense sözde Atatürkçüler İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu davranışını eleştirmek yerine medyayı suçlamayı tercih etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise akıllı ve mantıklı bir açıklama yerine gazetemizi suçlamayı tercih etti.
Büyükşehir Belediyesi'nin düzenleme bahanesiyle kaldırdığı ve bir daha yerine koymadığı eserlerden bazı örnekler vermek istiyorum.
-Konak Belediyesi tarafından vefat eden gazetecilerin adının verildiği sokaklardaki fotoğraflı ışıklı levhaları kaldırım düzenlemesi bahanesiyle kaldırıldı. Yerine tekrar konulacak denildi ama şimdi yerinde yeller esiyor.
-Büyükşehir Belediye binasının Konak Meydanı ve Saat Kulesi'ne bakan cephesinde özel aydınlatıcılarla ışıklı Atatürk silueti oluşturuldu. Siluetin altına Atatürk'ün imzası ile yanına Türk Bayrağı dizaynı da yapıldı. Binanın denize bakan bölümünde ise Atatürk'ün Afyon Kocatepe'de çekilmiş fotoğrafının görüntüsü yer aldı. 17 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük ışıklı siluetlerinden biri oluşturulurken, yapılan çalışmada 360 derece ışık veren 85 bin neon hortum LED kullanıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi bu eseri deprem bahanesiyle kaldırdı ve yerine yenisini koymadı.

TÜRK BÜYÜKLERİ NEREDE?

İsterseniz biraz daha eskilere gidelim.
Örneğin, Lozan Kapısı yakınlarında eski İtalyan pavyonu yanından şimdiki Tarih ve Sanat Müzesi'ne geçilen caddede Türk Büyükleri Galerisi vardı. Mithat Paşa, Köprülü Mehmet Paşa, Mimar Sinan, Attila, Fuzuli, Mustafa Reşit Paşa, Sokullu Mehmet Paşa, İbni Sina, Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Sultan Mehmet, Barbaros Hayrettin Paşa, Namık Kemal, Vali Kazım Dirik, Yavuz Sultan Selim, Alparslan ve Farabi'nin büstleri bulunmaktaydı.
Şimdi yerinde yeller esiyor. Neredeler acaba?
Bir zamanlar Gümrükönü'nde, hala o adını taşıyan alanda Çakabey büstü vardı.
Sonra sessiz sedasız yok oldu. Daha sonra büstün izini aynı adı taşıyan okulun bahçesinde bulundu.

FUARDAKİ ATATÜRK YOK OLDU

1981'de Heykeltraş Prof. Dr. Hüseyin Gezer'in yaptığı Lozan Kapısı'nın olduğu bölgeye yerleştirilen Atatürk Büstü'nün akıbeti hala meçhul. Yüksek Mühendis Şevki Figen 1981 yılında, o tarihlerde Genel Müdürlüğü'nü yaptığı Turyağ firması tarafından yaptırılan ve fuar alanına yerleştirilen Atatürk heykelinin izini sürmüştü. Heykelin kaldırılıp bir okul bahçesine yerleştirildiğini öne süren Figen, "İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın bu heykeli bulmak için çalışma başlatmasını istiyorum" şeklinde medyaya demeç vermişti.
Sözün özü İzmir bu tür sessizce ortadan kaldırılmaları yaşamış bir şehir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA