• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bisiklet yolu tartışılıyor YUNUS KARAKAYA

Bisiklet yolu tartışılıyor

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.08.2018, 00:00

İzmir'in Konak ilçesinde bulunan "Bisiklet yolu" tartışma konusu oldu.
Serkan Egesoy isimli bir okuyucum yol ile ilgili tepkisini dile getiren bir mail göndermiş İşte o mail;
Konak'taki bisiklet yolu ile ilgili rahatsızlığımı dile getirmek istiyorum. Ben küçük yaşlardan beri bisiklet kullanmayı bilen bir insanım. Bisikletli insanlara da olumlu bakardım ama son yıllarda bu durum değişti.
Biz bisikleti mahallede ya da tatil yöresinde boş sokaklarda kullanırdık. Ama Konak'ta vakit geçirdikçe bisikletlilerin yayalarla aynı yollardan gittiğini gördüm.
Yüzlerce defa yanımdan hem de birkaç santim yanımdan bisikletler son sürat korna çalmadan geçtiler. Bu hem tehlikeli hem de kişisel sahama girildiği için rahatsız edici. Sıkışık tepişik yolda mesela Konak Pier'in oradaki köprüde yokuş aşağı pedal çevirerek çocuklu annelerin hayatının riske atıldığını, trafik terörü yaşatıldığını sayısız defalar gördüm.
Olumlu düşünmeye çalışırsak Türkiye'de yolların genelde sıkışık olduğunu bisikletlilerin korna çalarak etrafı rahatsız etmek istemediklerini düşünebiliriz.
Ancak Konak'taki bisiklet yolundan beri ben böyle düşünemiyorum. Yayaların gittiği yolda milletin neredeyse üzerine çıkan bisikletliler "bisiklet yolu" tabir edilen alana bir yaya girdiği zaman aslan kesiliyor 'burası bisiklet yolu çıkın buradan' diye milleti azarlamaya kalkıyorlar. Kaldı ki yayaların kullandığı yerden geçmeden yani gemilerin kalktığı yere giden yoldan geçmeden bisikletin oraya gelmesi mümkün değil. Önce sen benim yoluma girmişsin. İki bisiklet yolu arası yayanın kullandığı yer var yani.
Geleneksel olarak oradan yürüyerek geçilir. Bu İzmir kültürünün bir kaidesi.
Yapılan bu "bisiklet yolu"nu bilmeyen onlarca insan o yola giriyor ve bisikletli şahıslar tarafından uyarılıyor. Biz gururlu bir milletiz uyarılmaya tahammül eden bir yapımız yok. Şimdi sorarım sizlere, bisikletliler keyif alacak diye milletimize bu acıyı yaşatmaya değer mi? İlla bisiklet yolu yapılacaksa araya duvar örülmeli kimseye kimseyi uyarma hakkı verilmemeli.
Ayrıca neden Konak'ta bisiklete binilmek isteniyor anlayamıyorum yoksa bir yandan bisiklete binerken bir yandan manzara mı seyrediliyor. Manzara seyrederken araca binmek karşıdan gelenin sağlığını tehlikeye atmak değil midir?
O "bisiklet yolu" oradan hemen kaldırılmalı yoksa dediğim gibi yolun iki tarafına ikişer metrelik duvar çekilmelidir.

DİRMİL KEŞKEK FESTİVALİ

Siz de keşkek severlerdenseniz 2 Eylül Pazar günü İzmir Torbalı Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek olan "Dirmil Keşkek Festivali"ne davetlisiniz.
Festivale katılmakla sadece ikram edilecek keşkeğin tadına bakmakla kalmayacaksınız. Programdaki konserler, halk oyunları, yarışmalar ve çocuk etkinlikleri ile güzel vakit geçirmenin yanı sıra zeytinyağı, zeytin, taze/kuru incir/üzüm, börülce ve bamya başta olmak üzere bal, pekmez, kekik suyu, kuru kekik vb. birçok festival alanında sergilenecek doğal ürünlerden alma fırsatı da bulacaksınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA