• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Kuvvetlisin

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.10.2015, 00:00

"Kuvvetlisin; neden? Yeryüzünde yaşayan büyük milletler arasında büyük bir yerin ve o yerin üzerinde yaşama hakkın olduğuna inandığın için. Bu inancını yalanlayacak hiçbir karanlık geçmişin, karışık bugünün ve umutsuzluk verici yarınların olmadığı için. Kuvvetlisin ve yaşayacaksın; çünkü her şeyden, her rastlantıdan ve yardımdan önce sen kendin yaşayacağına inandığın için.

Kuvvetlisin; neden? Tarihin, düşkünler karşısında şahlanan, güçlüler karşısında boyun eğen alçak bir sürünün alçaklık dolu tarihi olmadığı için. Tarihin, düşkünlere el uzatan, cana kıyanlara karşı ayaklanan, yardımı kendine töre yapan soylu bir milletin ulu tarihi olduğu için.

Kuvvetlisin; bütün milli tarihinde ve törel menkıbelerinde insanlık halini ve insanlık töresini en yüksek derecede temsil ettiğin için. Yalan söylemeyen, sözünü tutan, ahdine vefa gösteren, acizlere el uzatan sen olduğun için. Cahil köylü deyip geçme! Tarlayı sürmesini bilen odur; ekmesini, biçmesini bilen odur! Çocuk yetiştirmesini; büyütmesini, askere göndermesini bilen odur. Düşmanla dövüşmesini bilen odur. Yurdunu korumasını bilen odur. Sıkıntıları çekmesini bilen odur. Güçlükleri yenmesini bilen odur. Türk olduğunu bilen odur. Çok eski, çok büyük bir millet olduğunu bilen ve milliyetçi olan odur. Kendi milletini başka milletlerden aşağı görmeyen odur. Medeniyetin gösterişine aldanıp kendini unutmayan yine odur.

Kuvvetlisin; niçin? Çünkü soğanı somuna katık etmesini biliyorsun. Aç kalmasını biliyorsun. Acı çekmesini biliyorsun. Sevmek nedir biliyorsun. Ölmek nedir biliyorsun, korkmuyorsun, telaş etmiyorsun, hiç yadırgamıyorsun. Dünyanın ağırlığı üzerine çökse yine de yaşamaktan ümidini kesmiyorsun. Allah diyorsun, cennet diyorsun, vatan diyorsun, millet diyorsun, bir şeye inanıyorsun. Onun için düşsen bile sırtın yere gelmiyor, yaşamaya elverişlisin. Kuvvetlisin; çünkü engin bir hayat felsefen var. Filozofların kitaplarında yazılı olmayan bir hayat felsefesi ki, gücünü zevk ve şehvetten, hınç ve çıkar duygularından, bencillikten değil, evrensel oluşumun tükenmez kaynaklarından alıyor."

Yukarıdaki satırları Merhum İsmail Hakkı Baltacıoğlu'nun 24.10.1940 tarihinde yazdığı "Kuvvetlisin" başlıklı makalesinden aldım. Bir yorum yapmadan ve özet olarak okurların dikkatine sunuyorum. Merhum İsmail Hakkı Baltacıoğlu (1886-1978) Türkiye'de Eğitim Reformu Akımı'nın önemli temsilcileri arasında yer almaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA