1,5 kg.'lık bütün tavuk 1 adet küçük boy kuru soğan
1,5 tatlı kaşığı tuz
6 su bardağı su
Cevizli harç için:
2 su bardağı ceviz içi
2 dilim bayat beyaz ekmek içi
2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
2 diş sarmısak
1 su bardağı tavuk suyu
1 çay kaşığı tuz
Sizlere her cuma Osmanlı mutfağının sevilen lezzetlerini yazıyorum. Bugün de Osmanlı mutfağının vazgeçilmezlerinden olan, bizlerin de sık sık yaptığı bir yemeğin, Çerkez tavuğunun tarifini veriyorum. Çerkez tavuğu, meze olarak sofraya konduğu gibi, hafif yemekleri tercih ettiğimiz sıcak günlerde ana yemek olarak da rahatlıkla tercih edilebilir. Bu muhteşem lezzeti bir de kızarmış ekmekle birlikte denerseniz, yemeye doyamazsınız. İşte tarifimiz: Temizlenmiş ve iyice yıkanmış tavuğu bir tencereye koyun. 6 su bardağı su ve soğanı ilave ederek haşlayın. Kaynamaya başlayınca üstünde oluşan köpükleri alın. Tavuk hafifçe yumuşadıktan sonra tuzu ilave edin. İyice yumuşayıncaya kadar, tencerenin kapağı kapalı olarak orta ateşte haşlayın. Daha sonra haşlanan tavuğun suyunu süzün. Soğuyunca derisini ve kemiklerini çıkarın, etleri küçük parçalara ayırın. Ceviz içlerini öğütücü yardımı ile un haline getirin veya havanda macun kıvamına gelinceye kadar dövün. Cevizi bir kaba alın. Bayat ekmek içini tavuk suyunda yumuşatın. Sonra suyunu sıkın ve cevize ilave edin. Pütürsüz bir karışım elde edinceye kadar karıştırın. Toz kırmızı biber, ezilmiş sarımsak ve tuzu ilave edip, iyice yoğurun. Sonra da bir bardak ılık tavuk suyunu kaşıkla yedirerek harcı, boza kıvamına gelinceye kadar inceltin. En sonunda bu harcı ayıklanmış tavuk parçalarıyla karıştırın ve bir servis tabağına yerleştirin. Kaşığın tersiyle üstünü ve kenarlarını düzeltin. Üzerine eskiden olduğu gibi cevizin yağını çıkararak gezdirebilirsiniz. Ya da kırmızı toz biberli kızdırılmış tereyağı gezdirip, servis yapın. Afiyet olsun.
Fındıklı Pasta
4 adet yumurta
Bir buçuk su bardağı toz şeker
1 su bardagı fındık yağı
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 su bardağindan biraz fazla un
1 su bardağı fındık
Üzeri için:
Yarım paket vanilyali puding
Yarım paket kakaolu puding
Yumurtaları ve toz şekeri çırpıp, üzerine fındık yağını ekleyin. Birkaç dakika daha çırptıktan sonra süt, un, kabartma tozu, vanilya ve fındığı ilave edip tekrar çırpın. 22 cm çapında bir kalıbı yağlayıp, karışımı boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin. Vanilyalı pudingi ve kakaolu pudingi üzerindeki tarife göre ayrı ayrı hazırlayın. Pandispanyayı enlemesine ikiye kesin. Pudinglerin yarısını iki katın arasına, kalanını da üzerine gezdirin. Soğuyunca, dilimleyerek servis yapın.
