• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Sebzeli enginar dolması

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23 Mayıs 2010
5 iri boy temizlenmiş enginar
1 orta boy soğan
1 orta boy havuç
1 orta boy patates
100 gr bezelye
Yarım demet dereotu
3/4 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı un
Yarım limon suyu
Yarım limon suyu(yemeğin içine)
Yarım çorba kaşığı şeker
Tuz

Bugün sizlere hem tadı hem de görüntüsü muhteşem bir yemek olan sebzeli enginar dolmasının tarifini yazıyorum. Faydalarını saymakla bitiremediğimiz bu sebzenin mevsimi artık geçiyor. Ama neyse ki enginarın dondurulmuşunu bulmak mümkün. Sebzenin alt kısmından yapılan bu dolma tarifi için "Enginar kalbi" olarak raflarda yerini alan dondurulmuş enginarlardan faydalanabilir ve bölyece mevsimi dışında da enginarın lezzetini tatma fırsatı yakalayabilirsiniz. İşte yemeğimizin tarifi.. Temizlenmiş enginarları yarım limon suyu ilave edilmiş suda bekletin. Tencereye zeytinyağını(isterseniz ayçiçek yağı da kullanabilirsiniz) alın. Küp doğranmış soğanı ekleyerek pembeleşene dek kavurun. Tavla zarı iriliğinde doğranmış havucu ekleyip 1 dk daha kavurun. Aynı irilikte doğranmış patatesi ekleyerek yarım dk daha kavurmaya devam edin. Tencereye enginarları, limon suyunu, 2,5 su bardağı sıcak suyu, bezelyeleri ve şekeri de ekleyerek ağır ateşte sebzeler yumuşayana dek pişirin. Tencereyi ateşten almadan 10 dk önce tuzunu ayarlayın. Unu, yarım kahve fincanı su ile ezerek ekleyin. 5 dk sonra tencereyi ateşten alın. Enginarları delikli kepçe ile tencereden alıp servis tabağına yerleştirin. Sebzeleri de delikli kepçe ile alıp içine kıyılmış dereotu serperek karıştırın. Enginarların göbeklerine sebzeleri doldurup tencerede kalan sosu enginarların üzerine gezdirin. Limon dilimleri ile birlikte soğuk servis yapalım. Afiyet olsun.

Pofuduk poğaça

Yarım bardaktan biraz fazla zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
Aldığı kadar un (yaklaşık 600 gr alıyor)
1.5 yemek kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı kuru maya
1.5 su bardağı süt
1 kahve fincanı su
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
1 yumurta sarısı
Susam ve çörekotu

Harcı için:
Küçük bir kalıp beyaz peynir
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz

Suyu ve sütü ılıtın. İçine maya ve şeker ekleyip kabarması için bir müddet bekleyin. Unu eleyip içine tuz ekleyin. Karıştırıp ortasını havuz şeklinde açın. 1 yumurtayı ve zeytinyağı ile tereyağı bu havuza boşaltın. Üstüne su ve süt karışımını dökün. Yumuşak bir hamur elde edin. Mayalanması için oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat bekletin. İç harcı için peynir ile küçük kıyılmış maydanozu karıştırın. Daha sonra hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp iç malzemeyi koyup kapatın. Tepsiye aralıklarla dizip, üzerine yumurta sarısı, çörekotu ve susam serpin. 180 derecede yaklaşık 40 dakika üstü kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.