• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Giriş Tarihi: 21 Mayıs 2010
Yarım kilo yağsız kuşbaşı kuzu eti
2 kuru soğan
2 su bardağı baldo pirinç
2 su bardağı et suyu
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber

Doğrudan ateşte ya da kap içinde susuz olarak pişirilmiş et anlamına gelen kebabın Türk mutfağında yeri apayrıdır. Onlarca çeşidi olan bu yemek, sunumuyla da zengin bir görünüme sahip. Bugün size orijinal bir tas kebabı tarifi yazaıyorum. Ama önce kebap yaparken dikkat edilmesi gerek birkaç noktaya değinmek istiyorum. Öncelikle kebap yaparken kullanılan etin cinsi, dinlenmiş olması, terbiye edilişi ve kebabın cinsine göre et seçimi çok önemli. Kebabın kurumamasına özen göstermek gerekir, böylelikle daha lezzetli olur. Terbiye için pulbiber yerine toz kırmızı biberi tercih edin. Eğer kullanacağınız et çok sert ise geceden yoğurt ile marine edebilirsiniz. Ertesi gün yine istediğiniz şekilde terbiye yaparak pişirebilirsiniz. Son olarak da kebap yapacağınız zaman eti buzdolabından çıkarın ve oda sıcaklığıyla eşdeğer bir ısıya düşmesini bekleyin. Bu püf noktalarından sonra gelelim tas kebabımızın tarifine: Etleri bir kapta yıkayın, içine 2 adet soğan rendeleyip tuz ve karabiber de ilave ederek iyice sote edin. Sote edilen etleri bir çelik tasa doldurup, orta boy, kenarlı bir tepsinin ortasına ters çevirin. Üzerine tas açılmasın diye ağırlık olarak pirinç havan koyun. Sonra tepsinin etrafına eti pişirecek kadar su ilave edin ve etleri kısık ateşte pişmeye bırakın. Etlerden sonra sıra pilav için havanı tasın üzerinden almadan, tepsiye 2 su bardağı et suyu ve tere yağ ilave edin. Su kaynamaya başlayınca yıkanmış pirinci ilave edin. Tuz koyun ve pişirin. Suyu çekince ocağı kapatın, tasın üzerindeki havanı alın ve tepsiye kapak kapatıp pilavi demlenmeye bırakın. Daha sonra tepsinin altına kenarlarını bükerek folyo kağıdı sarın ve sofraya bu şekilde koyun. Bir bıçak yardımıyla tepsinin ortasındaki tası kaldırıp servis yapın. Afiyet olsun.

Kalburabastı

250 gr. Orkide margarin
1 kahve fincanı su
1 yumurta
Yarım paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı çekilmiş Şam fıstığı
Şurup için:
2,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
2-3 damla limon suyu

Oda sıcaklığında yumuşatılmış margarin, su, yumurta, tuz ve kabartma tozunu bir kaba alıp krema haline gelinceye kadar çırpın. Unu azar azar ilave edip, karıştırarak yumuşak bir hamur yoğurun. Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak avucunuzda yuvarlayıp oval şekil verin. Hamurun üzerine rende bastırarak şekil verin ve yağlanmış tepsiye dizip ısıtılmış 180 dereceli fırında kızıncaya kadar pişirin. Şurubu hazırlamak için toz şeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ilave ettikten sonra ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Sıcak tatlının üzerine ılık şurubu dökün. Tatlı şurubu iyice çekince Şam fıstığı ile süsleyip servis yapın. Afiyet olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.