• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Topalak çorbası

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25 Mayıs 2010
200 gr. kıyma
1 kahve fincanı ince bulgur
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
Tuz, karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 adet soğan
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı tereyağı veya Orkide margarin

Çorbalar, mutfağımızın vazgeçilmez bir parçası. Türk mutfağında baklagillerden, sebzelerden ve çeşitli etlerden yapılan çok çeşitli çorba tarifi var. Batılıların genellikle işhat açıcı olarak sofralarında yer açtığı çorbayı, bizler ana yemek olarak tercih edebiliriz. Tabii ki bunda biraz da bizim kullandığımız malzemelerin etkisi olsa gerek. Örneğin bugün yazacağım çorba, içerdiği malzeme bakımından oldukça karın doyurucu. Bu yüzden rahatlıkla ana yemek olarak sofralarımıza koyabiliriz. İçinde küçük köftelerin olduğu bu tarife, isterseniz patates de ekleyebilirsiniz. İşte çorbamızın tarifi: Ön hazırlık olarak bir gece önceden nohutu haşlayın. Daha sonra çorbanın köftelerini hazırlamak için kıymanın üzerine tuz, karabiber, kimyon, yumurta ve ince bulgur ilave edin. Bir hamur kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Kolay şekil alacak duruma geldiğinde biraz un ekleyip tekrar yoğurun. Elinizi hafifçe ıslatarak küçük yuvarlak köfteler hazırlayın. Hafifçe un serpilmiş tepsiye köfteleri koyun. Tepsiyi sağa sola sallayarak, unun köftelerin her tarafını kaplamasını sağlayın. Soğanı küçük doğrayıp, yağda hafifçe pembeleşene dek kavurun. Salçayı ekleyip 2 dakika daha kavurun. Tencereye 4 su bardağı su ilave edin, tuzunu da ekleyin. Çorbanın suyu kaynadığında haşlanmış nohutları ve küçük köfteleri çorbaya ilave edin. Köfteler yumuşayıncaa kadar ağır ateşte kaynatın ve daha sonra da sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.

Cevizli kadayıf sarma

Yarım kg kadayıf
250 gram iri çekilmiş ceviz içi
125 gram tereyağ veya margarin
Şerbeti için:
3 buçuk su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
1 paket vanilya

Kadayıftan avucunuzu dolduracak kadar alıp masaya yayın. 2 çorba kaşığı cevizi kadayıfın üzerine serpin. Sigara böreği sarar gibi rulo şeklinde sarın. Tüm kadayıfları aynı işlemden geçirin. Hazırladığınız sarmaları yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine birer tatlı kaşığı tereyağ koyun. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında kadayıfların üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Şerbet için toz şeker ve suyu bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan 3 dakika sonra limon suyunu ekleyin. Bir taşım daha kaynadıktan sonra vanilyayı ekleyip ocağın altını kapatın. Soğumuş kadayıfların üzerine sıcak şerbet gezdirerek çekmesini bekleyin. İsteğe göre Antep fıstığı veya Hindistan cevizi serperek servis yapın. Afiyet olsun.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.