• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Girit usulü arapsaçı

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22 Mart 2011
1 kilogram arapsaçı
400 gram kuşbaşı kuzu eti
2 adet kuru soğan
1 adet limonun suyu
Tuz ve karabiber

Ege mutfağı otlarıyla meşhur. Arapsaçı da bu mutfağın demirbaşlarından. Bu dönemde semt pazarlarında bolca bulabileceğiniz bu ot, anason kokulu olduğu için farklı lezzet denemek isteyenlerin gözdesi. Girit usulü pişireceğimiz arapsaçının tarifi ise şöyle: Arapsaçını iyice yıkayalım ve dipten kartlaşmış kısımlarını keserek temizleyelim. Daha sonra dört parmak kalınlığında keselim. Diğer yandan kuzu etini yıkayalım ve düdüklü tencerede yarım saat kadar haşlayalım. Hoş bir aroması olsun isterseniz haşlama suyunun içine bir defne yaprağı da atabilirsiniz. Eğer kırmızı et sevmiyorsanız bunun yerine hindi eti de kullanabilirsiniz. Vejetaryenler ise kuru fasulye kullanabilir. Ardından haşladığımız kuzu etlerini kevgirle bir kaba alalım ve etin suyunu süzelim. Diğer yandan soğanları yemeklik doğrayalım. Tencereye yine önce haşlanmış etleri alıp sıvı yağda 5 dakika kavuralım. Sonra soğanlarla birlikte birkaç dakika daha kavuralım. Son olarak da temizlediğimiz arapsaçını koyalım ve hiç karıştırmadan, üzeri kapanacak kadar et suyunu tencereye ilave edelim. Tuz, karabiber ve bir adet limonun suyunu da ekleyelim ve düdüklü tencerenin ağzını kapatıp duman çıkmaya başladıktan sonra 40 dakika boyunca pişirelim ve sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Sade profiterol

4 adet yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı su
3 çorba kaşığı margarin
1 paket kabartma tozu
Krema için:
1 çorba kaşığı un
6 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tereyağ
Yarım litre Süt
Üzerine:
Pudra şekeri

Margarini bir tencerede eritin. Üzerine su ekleyin ve kaynamaya başlayınca un ile kabartma tozunu ilave edin. Kaşıkla ezerek 2 dakika karıştırın. Ocaktan indirdikten sonra hamurun ılınması için bekleyin. Yumurtaları da tek tek ekleyip karıştırdıktan sonra fırın tepsisine yağlı kağıt koyup kaşık yardımıyla hamurdan top şeklinde parçalar kopartıp yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derecede fırında 20 dakika kadar pişirin. Pişirdikten sonra fırında bir süre bekletip içini çekmesini sağlayın. Yumurta, un, nişasta, şeker ve sütü bir tencerede kısık ateşte karıştırarak pişirin. Muhallebi kıvamına gelince vanilyayı ve tereyağını ekleyin. Soğuyunca ortasını yardığınız profiterollerin arasına kremadan sürüp kapatın. Üzerlerine pudra şekeri serperek servis yapın. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.