350 g salamura asma yaprağı 1 büyük boy kuru soğan
250 g dana kıyma
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı+ 3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı margarin
2 tatlı kaşığı domates salçası
2 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, toz kırmızı biber
Sos için:
Yoğurt, sarımsak
Etli yaprak sarmasının iç malzemesi için soğanı yemeklikten biraz daha ince doğrayalım. Yıkanmış pirinci, kıymayı, soğanı, 1 tatlı kaşığı biber salçasını, 1 tatlı kaşığı domates salçasını, sıvı yağı, tuz ve karabiberi bir kap içinde iyice karıştıralım. Harcı hazırladıktan sonra yaprakların içine koyarak sarmalarımızı saralım, harç veya yaprak bitene kadar sarmaya devam edelim. Zeytinyağlı sarmaya göre daha ince sarılan etli yaprak sarmalarımızı, pişireceğimiz tencerenin dibini yağladıktan sonra tencereye sıralayalım. Kıymaya kattığımız biber ve domates salçalarından kalanları, 3 çorba kaşığı sıvı yağ ve tereyağı karışımında kavuralım. İçine tuz, karabiber ve toz kırmızı biber koyduktan sonra yarım litre kaynamış su katıp, tenceye dizilmiş sarmaların üzerine dökelim. Pişme esnasında yaprakların açılmaması için ters çevrilmiş ufak bir tabak koyalım. ıÜüSarmayı pişirme süresi yaklaşık 40 dakika. Suyu azalırsa da sıcak su ilave edebiliriz. Sarmamız piştikten sonra çırpılmış sade veya sarımsaklı yoğurtla servis yapabiliriz. Afiyet olsun.
Tahinli çörek
3 su bardağı un
1 paket margarin
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı kabartma tozu
Tuz
1 su bardağı süt
1 çay bardağı Orkide ayçiçek yağı
5 çorba kaşığı tahin
1 adet yumurta sarısı
Dövülmüş ceviz
Hamur yoğuracağınız kaba unu koyup ortasını havuz şeklinde açın. 1 paket margarini, 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 su bardağı süt, 1 çay kaşığı kabartma tozu ve tuzu ekleyerek karıştırın. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Yoğurduğunuz hamuru dinlenmeye bırakın. Daha sonra hamuru ikiye ayırın. Tabak büyüklüğünde açıp, aralarını ayçiçek yağı ile yağlayıp, üst üste koyun. Diğer hamura da aynı işlemi uygulayın. Hamurlar bitene kadar bu işlemi sürdürün. Açtığınız hamurların arasına 1 çorba kaşığı tahin sürün ve dövülmüş cevizi serpin. Yufkaları rulo yapın. Üç parmak genişliğinde arayla kesip, tepsiye dizin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Susamı serpin ve önceden ısıtılmış fırında pişirin. Oda sıcaklığına geldiğinde servis yapın. Afiyet olsun.
