1 adet bütün piliç250 gram piliç kıyma
3 adet küçük acı kırmızı biber
1 yemek kaşığı kimyon, taze nane, kıyılmış maydanoz
1 yemek kaşığı Orkide sıvı yağı
1 adet soğan
Tuz, karabiber
1 diş sarımsak
100 gram şamfıstığı
1 fincan ıhlamur suyu
1 yemek kaşığı Orkide sıvı yağı
Acılı piliçi için ilk olarak fırını 180 derecede ısıtalım. Pilicin içini temizleyelim. Tavada yağı kızdırıp soğanları birkaç dakika çevirerek kavuralım. Bu arada biber, tuz ve kimyonu blendırdan geçirelim. Bütün pilici, dövülmüş sarımsakla iyice ovalım. Pişen soğana kıymayı da ilave ederek biraz pişirelim. Ateşin üzerinden alıp, ıhlamur suyu, nane, şamfıstığı ve maydanozu ekleyip soğumaya bırakalım. Pilicin içine kıyma karışımını doldurup, but uçlarından sicimle bağlayalım. Üzerine ise fırça yardımıyla sıvı yağı sürdükten sonra, önceden ısıttığımız fırında 30 dakika pişirelim. Fırından çıkarıp üzerine tekrar yağ sürerek 40 dakika daha pişirelim. Piştikten sonra ayak uçlarına bağladığımız ipi çıkarıp servis yapalım. Afiyet olsun.
Çikolata soslu tatlı
150 gram bitter çikolata
Yarım su bardağı süt
1 su bardağı ekmek kırıntısı
2 çorba kaşığı Orkide margarin
1 çorba kaşığı tozşeker
2 adet yumurta
Yarım su bardağı ceviz
1 paket vanilya
Çikolata sosu için:
185 gram bitter çikolata
Yarım su bardağı krema
Çikolata soslu tatlı için çikolata ve sütü bir tencereye alıp ateşte iyice karıştırın. Ateşten alıp, ekmek kırıntısını ekleyin ve 20 dakika bekletin. Ayrı bir kapta margarin ile toz şekeri krema kıvamına gelene dek çırpın. Yumurta sarılarını teker teker karıştırarak ekleyin. Eritilmiş çikolatalı karışımı ilave edin. Karıştırdıktan sonra vanilya ve ince kıyılmış cevizleri ekleyin. Başka bir kapta ise yumurta aklarını kar gibi olana dek çırpın. Çikolatalı karışıma ilave edin. Karışımı yağlanmış küçük kalıpların içine doldurun. Bu kalıpları içi sıcak su dolu fırın tepsisine dizin. Küçük kalıpların üzerini alüminyum folyoyla kapatın. 180 dereceli fırında 50 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra 5 dakika kadar bekletin ve tatlıları kalıbın içinden çıkarın. Sıcak çikolata sosu ile çikolata ve kremayı bir tencereye alın. Kabı içi sıcak su dolu bir kabın içine oturtun. Karıştırarak çikolatayı eritin. Karışım yumuşak bir kıvam aldığında servis tabağına aldığınız tatlının üzerine sosu gezdirin. Bekletmeden servis yapın. Afiyet olsun.
