1 su bardağı buğday
1 adet bütün tavuk
12 su bardağı su
1 kase konserve bezelye
1 adet havuç
1 dal taze soğan
5 dal maydanoz
2 çorba kaşığı domates
1 çorba kaşığı Orkide sıvı yağ
4 karabiber tanesi
Sebzeli buğday çorbası için buğdayı ayıklayıp yıkayalım ve genişçe bir kaba alalım. Üzerini geçecek kadar su ilave edip yumuşamaları için birkaç saat bekletelim. Havuç ve taze soğanı soyup yıkadıktan sonra küp küp doğrayalım. Tavuğu temizleyip bütün olarak tencereye alalım. Doğradığımız sebzeleri ilave edelim. 12 su bardağı su, tuz ve karabiber tanelerini ekleyerek bir saat kadar pişirelim. Tavuk piştikten sonra tencereden çıkarıp bir tabağa alalım. Tencerede kalan suyu da kaynatıp bezelye, buğday ve domates suyunu ilave edelim. Kısık ateşte yaklaşık 50 dakika pişirelim. Tavuğun etlerini kemiklerden ayırıp ince şeritler halinde keselim. Çorbanın pişmesine yakın tavuk etlerini ilave edelim. İnce kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve zeytinyağı ilave ettikten sonra bir taşım daha kaynatıp sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Sünger tatlısı
500 g şeker
5 su bardağı su
2 tatlı kaşığı limon suyu
5 adet yumurta
Yarım su bardağı irmik
3/5 su bardağı pirinç unu
1 yemek kaşığı margarin
Arzuya göre haşhaş
Sünger tatlısı için öncelikle şeker ve suyu bir tencerede 5 dakika boyunca kaynatın. Üzerine limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra tencereyi ocaktan alın. Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırıp, beyazlarını çırparak kar haline getirin. Ardından yumurtanın sarılarını da ekleyip yavaşça karıştırın. İrmiği, bir kapta pirinç ile karıştırın ve bu karışımı çırpılmış yumurtanın üzerine ekleyip tekrar çırpmaya devam edin. Dilerseniz haşhaş da ekleyebilirsiniz. Tepsiyi yağlayıp hamuru, ucuna 1 santimetre çapında huni takılmış hamur torbasına doldurun. Hazırladığınız karışımı tepsiye yarım limon büyüklüğünde, aralık bırakmadan sıkın. Önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında pembeleşinceye kadar (yaklaşık yarım saat) pişirin. Fırından çıkan tatlıları bir tepsiye aralık bırakmadan dizin, şurubu üzerine gezdirin. Kapak örtüp, orta ateşte kaynatarak tatlıların şurubu çekmesini sağlayın. Tatlı soğuduktan sonra bir servis tabağına alıp dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
