• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Oscar’lı Toro’nun yaratıkları BÜLENT GÜRLÜK

Oscar'lı Toro'nun yaratıkları

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.04.2018, 00:00

Meksikalı yönetmen Guillermo del Toro Gomez, bu yıl 'Suyun Sesi' filmiyle Altın Küre'de 'En İyi Yönetmen Ödülü'nü, Akademi'de ise 'En İyi Yönetmen' ve 'En İyi Film' Oscarlarını kazandı. ABD'de bir laboratuvarda tutsak edilen su canavarı ile onu kurtaran temizlikçi kızın aşkını anlatan 'Suyun Sesi' ile kazandığı ödüller, 'YARATIK' filmlerinin uzmanı Toro'yu gündeme oturttu. Zira Toro'nun, uluslararası sinema festivallerinde 'En İyi Film', 'En İyi Yönetmen' ve 'En İyi Senaryo' dallarında ödülleri topladığı başta 2006 yapımı "Pan'ın Labirenti" olmak üzere tüm filmleri;
'yaratıkların, hayaletlerin, canavarların, robotların ve kan emicilerin' hikayeleri üzerine kurulu. Filmlerindeki yaratıkların birçoğunun kurgusu ve senaryosu da Toro'nun kendisine aittir. İşte ödül avcısı yönetmenin fantezi dünyası... 2002 İspanya yapımı filmde Carlos, diktatör Franco'nun alt ettiği Sol Pati üyesi babası tarafından yetimhaneye bırakılan 10 yaşında bir çocuktur. Babasının geri gelip kendisini alacağı beklentisiyle sıkıntılı günler yaşayan Carlos, bir gün aynı yetimhanede yıllarını geçirmiş Jacito'nun hayaleti tarafından taciz edilmeye başlar. Filmde Marisa Paredes, Eduardo Noriega ve Federico Luppi rol alıyor.

'Pan'ın Labirenti'

2006 yapımı fantastik filmde 10 yaşındaki Ofelia, hamile ve hasta annesiyle 1944 İspanya İç Savaşı sonrası yüzbaşı olan üvey babasının yanına taşınır. Bu ev aynı zamanda orman içinde bir karakoldur ve arka bahçesinde gizemli bir labirent vardır. Labirentin içinde 'Pan' adındaki bir yaratık, küçük kızın tüm hayatını değiştirecektir. Filmin yönetmeni ve senaristi Toro'ya, çeşitli festivallerde birçok ödül getiren bu 'yaratık', toplam 68 ödül kazandı. Yılda 42.6 milyon dolar hasılat yapan film, Guinness Dünya Rekorlar kitabına geçti.

'Hellboy'

2. Dünya Savaşı sırasında cehennem alevleri içinde doğan Hellboy, yeryüzüne kötü ruhlu çılgın bir adam olan Grigori Rasputin tarafından kötülük için getirilmiştir. Ahiretin habercisi Hellboy, Profesör Broom yönetiminde Müttefik Kuvvetler'in gizli bir kuruluşu tarafından kurtarılır. Profesör Broom, Hellboy'u kendi çocuğu gibi büyütür ve onun olağanüstü yeteneklerini geliştirir. Hellboy zamanla şaşırtıcı biçimde iyilik yanlısı olur ve dünyayı tehdit eden kötü güçlerle savaşır. 2004 yapımı filmde Ron Perlman ve Doug Jones rol alıyor.

'Hellboy 2: Altın Ordu'

Toro'nun 2008 ABD yapımı filminde Ron Perlman, Selma Blair ve Doug Jones başroldeler. Filmde Hellboy sevgilisiyle arasını düzeltmek için uğraşırken, istilacı 'Efsaneler Alemi' tekrar insanların arasına döner. Amaçları altın orduyu canlandırarak dünyayı insanların elinden almaktır. Fakat altın ordunun hikayesiyle büyüyen Hellboy ve takımının da onlara hazırladığı bir sürpriz vardır.

'Cronos'

Toro'nun senarist ve yönetmenliğe ilk adımı attığı 1993 Meksika yapımı Cronos'ta, Arjantinli aktör Federico Luppi ve ABD'li Ron Perlman başrolü paylaştı. Yaşlı antikacı Jesus Gris 16'ncı yüzyılda bir simyacının imal ettiği ve sahip olan kişiye ölümsüzlüğü veren küçük antika objeyi keşfeder. Fakat aynı şeyin peşinde başkaları da vardır. Kimi vampir hikayelerindeki romantizminden arındırılmış film vampirizmi lanetler. Toro bu filmiyle festivallerde 22 ödül kazandı.

'Karanlıktan korkma'

Matthew Robbins'le birlikte filmin senaristi olarak görüyoruz Toro'yu. 2011 ABD-Avustralya ve Meksika yapımı gerilimin yönetmenliğini ise çizgi romancı Troy Nixey üstleniyor. Babası Alex (Guy Pearce) ve sevgilisi Kim (Katie Holmes) ile yaşayan Sally (Bailee Madison), yeni evlerinde geceleri garip sesler duyar. Zira bodrum katta yüzyıldır kilitli kalmış olan 'yaratıklar', harekete geçmiştir. Sally, evin önceki sahiplerinin de bu yüzden ortadan kaybolduklarını öğrenir. Ancak durumu anlattığı babası yaratıklara inanmayacaktır.

'Cronos'

Toro'nun senarist ve yönetmenliğe ilk adımı attığı 1993 Meksika yapımı Cronos'ta, Arjantinli aktör Federico Luppi ve ABD'li Ron Perlman başrolü paylaştı. Yaşlı antikacı Jesus Gris 16'ncı yüzyılda bir simyacının imal ettiği ve sahip olan kişiye ölümsüzlüğü veren küçük antika objeyi keşfeder. Fakat aynı şeyin peşinde başkaları da vardır. Kimi vampir hikayelerindeki romantizminden arındırılmış film vampirizmi lanetler. Toro bu filmiyle festivallerde 22 ödül kazandı.

'Şeytanın Bel Kemiği

2002 İspanya yapımı filmde Carlos, diktatör Franco'nun alt ettiği Sol Pati üyesi babası tarafından yetimhaneye bırakılan 10 yaşında bir çocuktur. Babasının geri gelip kendisini alacağı beklentisiyle sıkıntılı günler yaşayan Carlos, bir gün aynı yetimhanede yıllarını geçirmiş Jacito'nun hayaleti tarafından taciz edilmeye başlar. Filmde Marisa Paredes, Eduardo Noriega ve Federico Luppi rol alıyor

'Kızıl Tepe'

Toro'nun senaristi ve yönetmeni olduğu 2015 ABD yapımı Kızıl Tepe filminde Mia Wasikowska, Tom Hiddleston ve Jessica Chastain rol alıyor. Çocukluk travmalarından kurtulmaya çalışan kadın Edith Cushing, Thomas Sharpe adlı yabancıyla evlenir. Edith, kız kardeşiyle yaşayan kocasının dağ başındaki evine taşınır. Kısa sürede eşinin korkunç yönleriyle tanışan Edith, yeni evinin de geçmişte bırakmaya çalıştığı 'hayaletlerle' dolu olduğunu fark eder.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA