• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yıl sonuna doğru piyasalar CAHİT SÖNMEZ

Yıl sonuna doğru piyasalar

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.12.2017, 00:00

İlginç bir yılı geride bırakmamıza sayılı günler kaldı. Batı bitirdi sayılır.
Bu hafta itibarıyla christmas tatiline başlıyorlar. Piyasalar kapalı olacak. Batı piyasaları domine eden taraf olduğundan kalan tarafta büyük olasılıkla sakin piyasalar göreceğiz önümüzdeki bir haftada...
Özellikle de kurlar uykuya geçecek.
Yıl içinde hangi piyasa olursa olsun hemen hemen tamamında oynaklık oldukça fazlaydı. Diğer bir deyişle tuzaklarla dolu bir patika izledi endeksler. Aslında piyasalardaki normal üstü oynaklığa bir yerde piyasa aktörlerinin kitle psikolojisine kendilerini çok kaptırmaları neden oldu diyebiliriz. Hafif yükselişe geçen bir varlık boğa piyasası, düşüşe geçen bir varlık ise ayı piyasası algısı yarattı. Bu durumda doğal olarak dalga boylarını artırdı. Kitle psikolojisinin bir nedeni de merkez bankalarının yarattıkları bilinçli belirsizlikler ve tabiki artan jeopolitik riskler oldu.
Bitcoin'deki çılgınlığa bir önceki yazımda değinmiştim. Mesajım netti; "Bircoin finans kurallarına meydan okuyor."

YÜKSEK GETİRİ

Gelelim Borsa İstanbul'un performansına...
BIST 100 endeksi temmuzda 100 bin civarında iken Ağustosta 110 bin seviyesine çıkmış. Sadece bir ayda yüzde 10 kazandırmış. Eylülde tekrar 101 binlere inmiş. Yine fazla sabredemeyerek Kasım başında 114 binleri görmüş. Ay sonunda bir kez daha düşüşle 102 bine gelmiş.
Dikkat ederseniz bir ay gibi kısa sürede yüzde 10 kazanç hemen akabinde yüzde 10 kayıp... Dalgalanmaya rağmen Borsa İstanbul 2017 yılında yüzde 42,9 düzeyinde getiri ile ilk 3 borsa içine girmiş.
Doların seyri de pek farklı olmamış.
Temmuzda 3,50'lerde yatay giderken ne olduysa Eylülde 3,39'a kadar gerilemiş.
Yine ne olduysa dolar kuru 3,92'ye fırlamış. Yani yüzde 15,6 oranında dolar değer kazanmış. Son günlerde 3,83'lerde..
Altının yıl içi fiyat hareketi 1.128 ile 1.362 dolar bandında dalgalanmış.
Yüzde 20'lik bir bant aralığı... Diğer varlıklarla karşılaştırdığımızda altının daha sakin bir yıl geçirdiğini söyleyebiliriz. Her ne kadar Dünya Altın Konseyi yıl sonu altın fiyatlarını 1.400 doların biraz üstünde beklese de, talebin zayıf seyri, arz cephesinde geri dönen altınlarının ağırlığının yüzde 30'lara çıkması gibi faktörler bu tahminin oldukça iyimser kaldığını gösteriyor.

DAR BANTTA DALGALANACAK

Kalan bir haftada sizlerin de tahmin ettiği gibi yatay seyir söz konusu olur.
Çok büyük olasılıkla BIST; 100 108-111 bin aralığında, dolar TL kuru; 3,80-3,85 bandında, altın ise 1.250-1.270 marjları arasında yılı kapatırlar.
Bu yılı bu seviyelerle kapatıyoruz.
Peki seneye nasıl bir piyasa koşulları bizleri bekliyor?
ABD'de vergi reformu geçti. Ekonomik aktivitelere momentum kazandıracak bu reformun nasıl uygulanacağını ve hangi zaman dilimlerine yayılacağını izleyeceğiz.
Bu arada vergi etkisine göre FED'in aksiyonları da şekillenecek. FED'in yeni başkanının tutumu da piyasa aktörlerince izlenecek yeni yılda... İçeride ise siyasi gelişmeler ve yakın coğrafyamızdaki jeopolitik riskler etkili olacak. Yıl içinde izleyip göreceğiz. Ama bugünden rahatlıkla tahmin edebildiğimiz bir gerçek var; piyasalarda oynaklıklar yine makul seviyelerin üzerinde olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA