• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Özel grupların istihdamına teşvik EKREM GÜLCEMAL

Özel grupların istihdamına teşvik

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.02.2019, 00:00

Bildiğiniz gibi daha önceki yazılarımda, işverenlerin prim yükünü hafifletmek ve istihdamı arttırmak için verilen teşviklerden bahsettik. Şimdi bunların biri olan, sosyal yardım alan kişiler ile sosyal hizmetlerden faydalanan çocukların istihdamı halinde işverenlere sunulan teşviklerin detaylarını ele alacağız.
Sosyal yardım alanların istihdamı halinde uygulanan teşvik
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız kömür, yiyecek, barınma ve nakdi yardımlarda bulunarak ihtiyaç sahibi kişi ve ailelerin standart bir hayat sürmeleri için çalışmalar yapmaktadır.
Bakanlığın sunduğu bu sosyal yardımlardan faydalanan kişilerin istihdamının sağlanması ve daha refah bir hayat sürmeleri adına 2016 yılında sosyal yardım alanların istihdamı halinde işverenlerimize teşvik uygulanmaya başlanmıştır.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız tarafından verilen nakdi düzenli sosyal yardımlardan yararlananların ikamet ettiği hanede bulunan kişilerden olup 26/4/2016 tarihi ve sonrasında işe alınan sigortalıların asgari ücrette tekabül eden sigorta primi işveren hissesinin tamamı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.

​FAYDALANMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELER?
Teşvikten faydalanmak için her teşvikte olduğu gibi sigortalı ve işveren yönünden bir takım şartların sağlanmış olması gerekmektedir.
İşveren yönünden sağlanması gereken şartlar;
■ Aylık prim ve hizmet belgelerinin SGK'ya zamanında verilmiş olması,
■ Prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme zammı ve cezası borcu bulunmamalı ya da yapılandırılmış olmalı,
■ Sahte sigortalı bildiriminde bulunmamış olması ve işe alınacak kişinin ilave istihdam olması gerekmektedir.
İşte sigortalı yönünden sağlanması gereken şartlar
■ Sigortalı 26.04.2016 ve sonrasında işe alınmış ve Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasında olmalı
■ Sigortalının işe giriş tarihinden önceki son bir yıl içerisinde nakdî düzenli sosyal yardımlardan en az bir defa yararlanmış olanların ikamet ettiği hanede bulunmak,
■ 5510 sayılı Kanunun 60'ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında olmalı.
Başka bir ifadeyle harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olmalı.

TEŞVİK TUTARI NE KADAR?
Sosyal hizmetlerden faydalanan çocukların istihdamı halinde uygulanan teşvik
Bildiğiniz üzere korunmaya, bakıma veya yardıma muhtaç çocuklarımıza Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız tarafından yardım edilmekte, ihtiyaç duydukları gereksinimler sosyal hizmet modelleri ile sağlanmaktadır.
Söz konusu teşvik ile bu durumdaki çocuklarımızın özel sektör işverenleri tarafından istihdamı halinde prime esas kazanç alt sınır üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren sigorta ve işsizlik sigortası priminin tamamı tutarında beş yıl süreyle söz konusu teşvikten yararlanılabilir.
İlgili teşvikten faydalanmak için işveren yönünden sağlanması gereken şartlar yukarıda saydığımız şartlarla aynıdır.

Sigortalı yönünden sağlanması gereken şartlar ise;
■ Sigortalı 19/02/2014 tarihinden sonra işe alınmış olmalı,
■ 2828 sayılı Kanunun Ek 1'inci maddesinin birinci fıkrasının kapsamında olup; istihdam hakkından henüz yararlanmamış olanlar, istihdam hakkından yararlanmış ancak memuriyet ile ilişiği kesilenler, devlet memuru olma şartlarını taşımamaları sebebiyle kamu kurumlarında istihdamı sağlanamayan hak sahibi olmak şartlarını taşımaları gerekmektedir.
İlgili teşvikten yararlanma süresi 5 yıl olup bu süre boyunca işverenlerimiz ödenmesi gereken %37,5 oranında olan priminin tamamı kadar yani aylık 957,40 TL teşvikten faydalanabilirler.

YAPILANDIRMASI BOZULANLAR FIRSATI KAÇIRMAYIN!
Bu ay sonu itibariyle kaçırılmaması gereken fırsatı bir kez daha hatırlatalım.
Geçtiğimiz yıl içinde 7143 sayılı Yapılandırma Kanununa göre SGK prim borçlarını yapılandırarak peşin tutarı/taksitlerini ödeyemeyen işveren ve sigortalılar için 28 Şubat'a kadar tekrar ödeme imkanı getirildi.
Bu imkandan yararlanmayanların ise, 28 Şubattan sonra yapılandırmaları bozulacak ve silinen gecikme cezası ve zamları tekrar tahakkuk ettirilerek cebr-i icra yolu ile tahsilatı sağlanacak.
Sosyal güvence içinde kalın...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA