• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SGK yapılandırma hakkınızı kaybetmeyin EKREM GÜLCEMAL

SGK yapılandırma hakkınızı kaybetmeyin

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.02.2019, 00:00

SGK yapılandırma hakkınızı kaybetmeyin GSS primi ödeyenler dikkat! Bildiğiniz üzere geçen yıl Mayıs ayında yayınlanarak yürürlüğe giren 7143 sayılı Kanun ile Sosyal Güvenlik Kurumuna olan prim borçları yapılandırılmış idi. Yapılandırmaya başvuran ancak taksit ödemelerini yapamayan ya da aksatan işveren ve sigortalılarımıza, yapılandırmanın getirdiği avantajları kaybetmemeleri için yeni bir ödeme süresi hakkı verildi. Bu süre ise bugün sona eriyor. Yapılandırma borçlarının ilk iki taksitini ödeyemeyerek yapılandırılması bozulan işveren ve Bağ-Kur sigortalıları ile Genel Sağlık Sigortası primlerini peşin ödemek için başvuru yaparak ödeyemeyen sigortalıların, yapılandırmalarının bozulmaması için 28 ŞUBAT tarihini kaçırmamaları gerekiyor.

HAKKINIZ YANMASIN
Söz konusu ödenmeyen yapılandırma taksitlerini 28 Şubat tarihine kadar ödeyenlerden son ödemesi 31 Ağustos olan ilk taksit için Eylül ayından itibaren, son ödemesi 31 Ekim olan ikinci taksit için Kasım ayından itibaren yalnızca gecikme zammı ilgili borca yansıtılacaktır. Böylece gerek işverenler gerekse primini kendi ödeyen Bağ-Kur sigortalıları yapılandırma haklarından faydalanmaya devam edebileceklerdir. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumuna ayrıca bir başvuru yapmaya da gerek yok, ödemesini aksattıkları bu taksitleri bankalara giderek ya da internet bankacılığını kullanarak ödeyebilirler. 28 Şubat tarihinde ödemelerini gerçekleştiren işveren ve sigortalıları ise bazı avantajlardan yararlanıyor olacaklar. Örneğin, ilk iki taksiti ödeyemeyerek yapılandırılması bozulan ve bu nedenle 5 puanlık indirim ve diğer teşviklerden faydalanma haklarını yitiren işverenlerimiz bu fırsatı değerlendirerek ve cari prim borçlarını da ödeyerek 5 puanlık indirimden faydalanmaya devam edebileceklerdir. Bu da asgari ücretli bir çalışan işçi için aylık 128,00 TL daha az SGK primi ödeme demek. Ayrıca 5 puanlık indirimin yanında gerekli şartları taşımaları halinde daha önceki yazılarımda bahsettiğim teşviklerden de faydalanabilecek ve işçilik maliyetlerini daha da azaltabilecekler. 28 Şubata kadar yapılandırma borçlarını ödeyen işverenlerimiz ayrıca borcu yoktur yazılarını alabilecek ve borçlarından dolayı haklarında icra takibi ve haciz işlemleri yapılmayacaktır.

BAĞ-KUR'LULARA İNDİRİM
Bildiğiniz üzere işverenlerimiz için uygulanan 5 puanlık indirim sigorta primlerini kendileri ödeyen Bağ-Kur'lular için de uygulanmaya başlamıştır. Bu itibarla yapılandırmaya başvuru yaparak taksitlerini zamanında ödeyemeyen Bağ-Kur'lu sigortalılarımız da 28 Şubat'a kadar ödeyemedikleri yapılandırma taksitlerini ödeyerek 5 puanlık prim indirimi ile aylık ödemelerinde 128 TL bir indirim sağlayacaklar ve ayrıca sağlık haklarından kendileri ve aileleri faydalanmaya devam edebilecektir.

GSS PRİMİ ÖDEYENLER DİKKAT!
7143 sayılı Kanun ile Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki kişilerin 2018/ Nisan ayı ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan prim borçlarının 31.12.2018 tarihine kadar ödenmesi halinde gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer'i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilerek sigortalılarımıza yalnızca borcun ana parasını ödeyerek borçlarından kurtulma imkanı getirilmişti. İlgili süre sonuna kadar ödeme yapamayan genel sağlık sigortası borçlularının da son ödeme tarihi 28 Şubat'a uzatılmış olup borçlu sigortalılarımızın bu büyük fırsatı kaçırmamaları gerekmektedir. Bu sürenin kaçırılması halinde ise ödenmeyen ilgili genel sağlık sigortası prim borçlarına gecikme cezası ve gecikme zammı tekrar uygulanacaktır. 28 Şubat'a kadar prim borçlarını ödeyen genel sağlık sigortalıları aylık 76 TL prim ödeyerek hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları kişiler sağlık haklarından faydalanmaya devam edebileceklerdir.

Sosyal güvence içinde kalın...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA