• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esad’ın Afrin’deki kirli oyunu ERHAN GÜLENÇ

Esad’ın Afrin’deki kirli oyunu

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.02.2018, 00:00

Türkiye'nin Afrin'deki PKK'lı teröristleri temizlemek için başlattığı harekat sürerken dün Suriye devlet televizyonunun duyurduğu bir haber ortalığı karıştırdı.
Suriye devlet televizyonu, Suriye rejim güçlerinin birkaç saat içinde Afrin'e gireceğini açıkladı. Suriye'deki resmi tamamen değiştirecek böyle bir gelişme üzerine yeni analizler yapılmaya başlandı.
O saatlerde görüştüğüm SETA Direktörü Doç. Dr. Hasan Basri Yalçın da, "Böyle bir adım şu ana kadar Suriye'de oluşmuş bütün kompozisyonu baştan aşağı değiştirir.
Rusya ile Türkiye arasında bugüne kadarki tüm uzlaşmaların çöpe gitmesi anlamını bile doğurabilir. Suriye rejiminin Afrin'e girmesinden Türkiye, Rusya'yı sorumlu tutar. Rusya buna izin veriyorsa, o zaman bugüne kadar Türkiye ile yaptığı anlaşmaların hepsini gözden geçiriyor demektir. O zaman Türkiye'nin de gözden geçirmesi gerekir. Türkiye operasyona başladı, Afrin şehir merkezine doğru ilerliyor.
Böyle bir gelişme yaşanması halinde bile Türkiye'nin harekatı durdurmaması gerekir. Türkiye, bunu devam ettirmek isteyecektir. Başlayan harekatın bir şekilde sonuçlandırılması gerekir" dedi.

NET DURUŞ GÖSTERDİK

Yalçın'la görüşmemizden bir-iki saat sonra ise, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan açıklama geldi.
Çavuşoğlu, "Eğer Suriye rejimi, Afrin'e YPG'yi temizlemek için girerse problem yok. YPG'yi korumak için giriyorsa Türk askerini hiç kimse durduramaz" diye konuştu. Çavuşoğlu'nun açıklaması Türkiye'nin net duruşunu dünyaya bir kez daha göstermiş oldu.
Herkes gelişmeleri beklerken akşam üzeri ekranlara flaş bir haber düştü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir telefon görüşmesi yaptıkları açıklandı. Erdoğan'ın görüşmede Putin'e Esad rejiminin Afrin'e gireceği iddiaları hakkında, "Rejim bu yola girerse sonuçları olur" dediği belirtildi. Bu görüşmeden kısa süre sonra ise, Türkiye, Rusya ve İran Dışişleri Bakanlarının 2 hafta içinde Astana'da buluşacakları duyuruldu.

TÜRKİYE'Yİ DURDURAMAZ

Anlaşılan o ki, ortada Beşar Esad'ın oynadığı kirli bir oyun var. Esad, kendisine karşı tavrını Suriye halkından yana koyan Türkiye'ye tezgah kuruyor. Esad'ın böyle bir hamlesi, 3. Dünya Savaşı'nın çıkacağı adres olacağı iddiaları öne sürülen Suriye'de denklemleri tamamen değiştirir. Orada kendisine yönelik oluşan terör tehtidini temizlemek için bulunan Türkiye, Esad'ın bu hamlesini yanıtsız bırakmaz. Bunu peşin peşin de söyledik. Eğer Esad, Türkiye düşmanı PKK'yı korumak için Afrin'e girerse Türkiye ilerlemeye devam eder. Esad'ın iç savaşta yorgun düşen ordusunun kendisinden her bakımdan üstün Türk Silahlı Kuvvetleri'ni durdurabilmesi mümkün değil.

DAHA İLERİYE GİDİLEBİLİR

Belki Esad'ın bu hamlesinden sonra oluşacak konjonktür Türkiye'nin Afrin'den daha ileriye gitmesinin bile önü açılabilir.
Esad'ın böyle bir hamlesinin Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir dönemin başlatacağı da aşikar. Türkiye, Esad rejimini baştan bu yana destekleyen Rusya'ya duyduğu güveni tamamen yitirebilir. Doç. Dr.Hasan Basri Yalçın'ın dediği gibi, şu ana kadarki tüm uzlaşmalar da çöpe gidebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA