• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kentsel dönüşüm ve kapsül evler ERKİN USMAN

Kentsel dönüşüm ve kapsül evler

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.12.2012, 00:00
Kent bilimci, yüksek mühendis ve mimar Prof. Ahmet Vefik Alp'e göre, Türkiye'yi makul bir bütçe ile çok hızlı bir şekilde depreme hazırlamanın birbirini tamamlayan üç yolu var.
Birinci yol çarpık yapılanmış düşük gelirli kentsel bölgeler için 'süper prefabrikasyon' olarak adlandırılan endüstrileşmiş bina üretimi, diğer bir deyişle 25, 50, 75 metrekarelik konutlardan oluşan katlı bloklar.
Prof. Alp, maliyeti 10.000 ile 30.000 TL arasında değişen bu binalara "Kapsül Evler" adını verdi.
Prof. Alp'e göre, ikinci yol ise kırsal kesim ve köylerimizi hedefleyen (Çekirdek Konut)) projesi. 200 m2 bahçeli tek katlı konutlardan oluşan projeler.
Üçüncü yol ise orta ve yüksek gelirli apartmanlaşmış kentsel bölgelerin yenilenebilmesi için imar haklarının kademeli olarak yükseltilmesi.
Projenin ismi 'Proje 3G'... "Genç, Güzel, Güvenli kentler."
* * *
Söz, Prof. Ahmet Vefik Alp'in:
"Kısaca anlatayım. 1965 yılında kat mülkiyeti kanunu çıktı. Bahçeler içindeki güzelim evlerimizi, köşklerimizi verip kat karşılığı beton apartmanlar yaptırdık. Ancak bugün bu apartmanları tekrar yıkıp yeniletme imkanımız yok. Binalar imar haklarını doldurmuş durumda. Müteahhidin masraf ve karını karşılamak için verecek bir şey yok. Maliklerin binalarını kat karşılığı vermeden yıktırıp masrafı kendileri karşılayarak yeni bina yaptıracak maddi kaynakları da yok. Bu nedenle ruhsatlı, ruhsatsız eski apartmanlar kaderini bekleyen betonarme tabutlara dönmüş durumda."

kentten
Dario Moreno için bugün lokma var

1 Aralık 1968'de İstanbul'da yaşama veda eden ve 44 yıldır hiç unutulmayıp, İzmir'i Sevenler Platformu'nca yılda 2 kez etkinliklerle anılan İzmirli Türk, Musevi dünya sanatçısı Dario Moreno için bugün lokma döktürülecek.
Moreno'yu sevenler, bugün 14.30'da İzmir Karataş Asansör sokaktaki evinin önünde sevenlerinin oluşturacakları koronun hep birlikte söyleyecekleri şarkılarla anacaklar. İsteyen Dario Moreno Dostları enstrümanlarıyla gelip canlı müzik yapacaklar.
Bu arada EXPO 2020 olması öncesi Dario Moreno'nun anısına, Uluslararası Napoliten Şarkıları Yarışma Festivali'nin de gerçekleştirilmesine çalışılacak.
Dario Moreno Dostları-İzmir'i Sevenler Platformu-İzmir Kültür Sanat Dernekleri Başkanı,Sancar Maruflu, İzmirlileri bugün 14.00'te Karataş Dario Moreno sokağına, Dario Moreno lokmasından tatmaya davet erdiyor.

spor
Pınar KSK nasıl oldu PKA ?

Pınar Karşıyaka İzmir ve Türk basketbolunun gururu. Ligde zirve takımlarını peşpeşe yenerken, Avrupa'da fırtınalar estiriyor. Avrupa Challenge Cup'ta tüm rakiplerini mağlup ederek namağlup 4'te 4 yaptı ve tur atlamayı garantiledi. Yeşil-kırmızılıların Avrupa maçlarını TRT Spor naklen yayınlıyor, memnun oluyoruz. Memnun oluyoruz da, yayın sırasında Pınar KSK'nin adı TV'nin sol üst köşesinde kısaltılmış şekilde PKA yazıyor. Ne anlama geliyor, anlayan beri gelsin. Pınar KSK küçültülecekse PKSK yapılabilir, ya da sadece KSK denilebilir. Mazisi 100 yılı aşan bu sembol kulübümüzün ismi artık her konuda doğru yazılmalıdır. (Sn. Yalçın Temizocak'a uyarıları için teşekkürler.)

küpe
Aklın varsa bir başka akılla dost ol da, işlerini danışarak yap.
Mevlana

fıkra
Piyanist

Kalabalık bir otobüste delikanlının biri, genç kızın dolgun kalçalarıyla meşgul olmakta ve onu rahatsız etmekteydi.
Genç kız dayanamaz ve delikanlıya çıkışır:
"Siz kim oluyorsunuz da beni rahatsız ediyorsunuz?"
"Ben ünlü bir piyanistim bayan!.."
"Belli belli... Çok marifetli parmaklarınız var!.."

laflama
* Trafikte parolamız şu: Edirne'den Kars'a.... Dünya'dan Mars'a... Geçeriz ne kadar kırmızı ışık varsa!
* Ne demek yaşam koçluğu dedikleri şey? Bir kınalı kuzu bulayım, koçu ben olayım. Olay budur!
* Evreşe'nin yolları dar. Sağa sola bakma, önüne bak. Cüzdanı çarptırma yar!
* Sen seni bil sen seni. Sen kendini bilmezsen patlatırsın kredi kartı limitlerini
* Şimdi bana kaybolan yıllarımın yerine kaybettiğim cüzdanı geri verseler. Başka bir şey istemem yani!
* Tanrı Türk'ü korusun ama önce trafikten, kadın dırdırından ve stresten korusun!
* Sabrın sonu cinnet geçirmektir / Başa gelen çekilir!
* Gökten 3 elma yerine 3 elmas düşseydi keşke. İşte o zaman seyrederdik gümbürtüyü!
İbrahim Ormancı'dan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA