• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Boissonnas ve İzmir ERKİN USMAN

Boissonnas ve İzmir

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.04.2015, 00:00
Son yılların en verimli araştırmacı yazarlarından biridir Tufan Atakişi. Hemen hemen her kitap fuarına da yeni bir yayını ile katılır. Bu sene, kentimizde düzenlenecek 20'inci Kitap Fuarına da, "Fred, Edmond, Henri Boissonnas ve İzmir" adlı 9'uncu belgesel kitabıyla katılacak.
***
Baba Fred Boissonnas, XIX. yüzyılın ortalarında Marsilya'da yaşayan ve gravürle uğraşan bir ailenin üyesidir. Gelişmekte olan fotoğrafçılık sanatına ilgi duyar. Stüdyo çekimlerine getirdiği yepyeni anlayış ve geliştirdiği tekniklerle dünya çapında tanınır. Avrupa ve Akdeniz'de çektiği fotoğraflar büyük ilgi görür. Venizelos ile yaptığı anlaşma sonrası oğlu Edmond 1919 yılında Smyrna'ya gelip yüzlerce orijinal sepia plaklar üzerine fotoğraflar çeker. Daha sonra Türk-Yunan savaşı esnasında 1921 yılında, bu kez küçük oğlu Henri Anadolu'ya gelir ve Yunan ordusunun propagandasını yapan fotoğraflar çeker.
***
İşte bu tarihi olayları araştıran Tufan Atakişi yayınladığı albüm kitabında çok nadir fotoğraf, bilgi ve belgeleri meraklıları ile paylaşmış. Geçen sene de kitap fuarına 'Kralın İzmir Günleri' ile katılmış, önce İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden 'Kente Katkı Ödülü' almış, ardından da yüzlerce kitabı Kültür Bakanlığı'na bağlı halk kütüphanelerinde okurla buluşmuştu.
Seneler önce İzmir'in 'Kültür Hamalı' lakabını taktığım Tufan Atakişi'nin yönetimindeki 20'nci Onur Yılı'nı kutlayan Atadost Yayınları; Kente Katkı Ödüllü İzmir İzmir Kent Kültürü ve Sanat Dergisi'nin yirminci, Karşıyaka Karşıyaka Kent, Kültür ve Sanat Dergisi'nin ise onuncu yılını kutlamanın onurunu yaşıyor. Bu iki dergi de İzmir ve Karşıyaka'nın tüm zamanlarının en uzun soluklu yayınları.

hayattan
Ah nine, vah nine, sen neymişsin sen!
İnsan yaşı gittikçe uzuyor. Cahit Sıtkı Tarancı'nın ünlü "Yaş 35 yolun yarısı eder" şiiri artık fersah fersah geçerliliğini yitirdi. Eskiden biz 60 yaşında bir olay sonucu yaşamını yitirenlere, "Yaşlı bir adamcağız hayatını kaybetti" diye başlık atardık. Şimdi 70 yaşında ebediyete göçenlere, "Genç gitti" diyebiliyoruz. Türkiye'de ortalama yaşama yaşının 76'yı bulduğu belirtiliyor. Artık 90'ı aşanlara hayretle bakmıyoruz, çıta yükseldi. Ama 100'ü deviren birisinin spor dallarında yarattığı mucizeler de dilimizi yutturmuyor değil. İşte size çarpıcı bir örnek...
***
Japon kadın yüzücü Mieko Nagaoka, ülkesinde düzenlenen ulusal bir şampiyonada 1500 metre mesafeyi 100 yaşında yüzerek bu alanda bir ilke imza attı. Japonya basınında yer alan haberlere göre, ülkenin batısındaki Matsuyama kentinde 25 metrelik havuzda düzenlenen şampiyonada, yaş kategorisindeki tek yarışmacı olarak katıldığı 1500 metre serbest stil müsabakasını bir saat 16 dakikada tamamlayan Nagaoka, bunu başaran ilk yüzücü oldu. Nagaoka, yarışmanın ardından yaptığı açıklamada, ömrü yettiği takdirde 105 yaşına kadar yüzmeyi düşündüğünü belirtti. Geçen sene 99 yaşındayken olimpik havuzda gerçekleştirilen şampiyonada boy gösteren Nagaoka, 1500 metreyi sırtüstü kategorisinde bir saat 15 dakikada tamamlamayı başarmıştı. Yüzmeye 82 yaşında başlayan Nagaoka'nın 100 yaşında elde ettiği bu derece, Guinness Dünya Rekorları yetkililerince tescillenecek. Eh artık Japon nine bunu yapıyorsa biz niye yapmayalım, niye onu örnek almayalım? Yaşamaktan hiçbir zaman umut kesmeyin, kendinizi inzivaya çekmeye kalkmayın.

küpe
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz tenkid edin, basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.
T. Nelson

günün fıkrası
Bir eşek yok mu?
Balayı seyahatine çıkmışlardı. Oldukça yüksek bir tepeye tırmanırlarken genç kadın kocasına seslendi:
"Ah sevgilim. Bu yüksek ökçelerle, sarp tepelere çıkmak çok zor. Hem de çok yorucu... Çıkabilmem için bir eşek bulamaz mıyız?"
Adam hayran hayran karısına bakarken, büyük bir dalgınlık içindeydi:
"Bana dayan sevgilim, bana dayan..." dedi.

laflama
* Evreşe'nin yollarını duble yol yaptık. Artık arazisinin icabına bilahare bakacağız. Villa olur, spa merkezi olur. Allah verdikçe verir hani!
* Şahsen erkekler bir içim su denilebilecek kadınlar yerine damacana hatunlar arar!
* Aman avcı vurma beni. Avlanma yasağı var. Hem senin cezalardan haberin yok sanırım!
* Başkası olma kendin ol. Ama makyajsız da çekilmezsin!
* Sayın büyüklerimiz, lütfen vatandaşı da insandan sayın!
* Düşünüyorum öyleyse varım diyebilsem keşke. Düşünüyorum, düşünüyorum... İşin içinden çıkamıyorum yahu!
İbrahim Ormancı'dan
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA