• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Erken doğan bebeğe İlk Nefes Projesi ERKİN USMAN

Erken doğan bebeğe "İlk Nefes Projesi"

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.04.2015, 00:00
1993 yılında, anne ve bebek sağlığı konusunda Türkiye'nin ilk hocası sayılan Prof. Dr. Müyesser Tuncer ve 6 öğretim üyesi tarafından kurulan "Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı" çalışmalarına devam ediyor. Erken doğan bebeklere hak ettikleri yaşama hakkını "İlk Nefes Projesi" ile vermeyi amaçlayan Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı, 24 kişilik bir gruptan oluşan gönüllülerle ortak bir proje yürütüyor.
***
Türkiye'de bebeklerin yarısından fazlası yaşamlarının ilk ayında ölmekte. Amacı Türkiye'deki yüksek bebek ölüm oranını azaltmak ve sağlıklı yaşamalarını sağlamak olan Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor.
Vakfın bünyesinde çalışan ve çeşitli üniversitelerimizde görevli 45 öğretim üyesi, genç doktorlara, hemşirelere, aile hekimlerine ve annelere eğitimler vererek, sağlık hizmetlerinin çağdaş düzeye çıkarılmasına çalışıyor. Vakıf ayrıca, Türkiye genelinde başarılı ve ihtiyaç sahibi Tıp fakültesi öğrencilerine burs veriyor.
* * *
Erken doğan bebeklere hak ettikleri yaşama hakkını "İlk Nefes Projesi" ile vermeyi amaçlayan 24 kişilik bir gruptan oluşan gönüllüler, Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı ile ortak bir proje yürütüyor.
Bu projeye gelir sağlamak amacıyla Valilik izni alınarak bir SMS kampanyası başlatıldı. NEFES yazıp 4637'ye mesaj atılmasıyla, bebeklerin hayatlarının ilk ayında sağlıklı bakım hizmetlerine kavuşmaları hedefleniyor. Bu amaçla, tüm hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin gereksinim duydukları araç ve gereçlerin, öncelik sırasına göre temin edilmesi de öncelikli amaçlar arasında.
* * *
Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı'nın destekçileri arasında ünlü isimler de var. Modern Folk Üçlüsü, Vakfa ve "İlk Nefes Projesi"ne destek amaçlı bir konser vermeye hazırlanıyor. Konser 25 Mart Çarşamba günü Caddebostan Kültür Merkezi'nde saat 20:00'de gerçekleşecek ve konserden sağlanan gelir Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı'nın projesinde kullanılacak. Daha ayrıntılı bilgi için: www.annevebebek.org. Tel: 0216 349 69 06

kentten
Meme kanseri eğitim seminerleri sürüyor
İzmir'de, Meme Hastalıkları Uzmanı Opr.Dr.Cüneyt Tuğrul ile hastası Nuran Aytaş tarafından 2012 yılı Ocak ayında kurulan; meme kanseri konusunda farkındalık yaratma ve mücadele etme temasına dayalı Bir Yaşayan Bir Bilen Grubu eğitim seminerleri düzenlemeyi sürdürüyor.
Grubun kurucularından Cüneyt Tuğrul; öncelikle kadınları meme kanseri, korunma yolları ve eşlik eden hastalıklar ve sorunları konularında bilgilendirmeden yola çıktıklarını açıklıyor ve eğitim seminerlerinin herkese açık olduğunu ve her hangi bir ücret ödenmediğini belirtiyor ve ekliyor:
"Bir Yaşayan Bir Bilen Grubu olarak Sağkal Derneği ile ortaklaşa biçimde dünyadaki ilk ve tek proje olan Silikon Bilezik (Hayat Kurtaran Bilezik) projesini hayata geçirmiş bulunmaktayız. Bilindiği gibi meme kanseri ameliyatı sırasında uygulanan koltuk altı cerrahisi nedeniyle ameliyat tarafındaki kolda gelişen şişlik, meme kanseri tedavisi gören hastalar için en önemli sağlık sorunudur. Hasta, kolunu ömür boyu korumak zorundadır."

ege'den
Ahmetbeyli'de tarih çalınıyor
Menderes sınırları içindeki Claros (Ahmetbeyli) mevkiinde ortaya çıkan Yunanlı bir kraliçeye ait olduğu söylenen mezar taşlarına sahiplenen yok.
Müze Müdürlüğü'nün bu tarihi eseri incelemediğini belirten köylüler; üstü toprakla örtülen mezarda inceleme yapılmasını istiyor ve "bir gün gelir mezar taşlarının yerinde yeller eser, burayı tarihi eser kaçakçıları talan eder" diyor..

küpe
Güzellik kudrettir, kılıcı da tebessümdür.
Charles Reado

günün fıkrası
Büyük öğüt
Bir arslan yavrusu yorgun bir avcıyı kovalamak suretiyle eğleniyordu. Derken annesi çıkageldi ve fırçayı bastı:
"Oğlum, yiyecekle oynanmaz. Bunu sana kaç kere söyledim."

laflama
* Ülkenin yollarını duble yaptık. Artık arazisinin icabına bilahare bakacağız. Villa olur, Spa Merkezi olur. Allah verdikçe verir hani!
* Şahsen erkekler bir içim su denilebilecek kadınlar yerine damacana hatunlar arar!.
* Aman avcı vurma beni. Avlanma yasağı var. Hem senin cezalardan haberin yok sanırım!
* Başkası olma kendin ol. Ama makyajsız da çekilmezsin !
İbrahim Ormancı'dan
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA