• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir esnafının dijital devrimi ERKİN USMAN

İzmir esnafının dijital devrimi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.02.2016, 00:00
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin yaklaşık bir yıldır çalışmalarını sürdürdüğü İESOB Bilgi Entegrasyon Projesi (İBEP), düzenlenen törenle hayata geçirildi. İzmir Kalkınma Ajansı destekli proje İzmir Birliği'ne bağlı 129 odanın kendi arasında ve İESOB ile olacak her türlü iletişimini dijital ortama taşıyacak.

İBEP projesinin startının verildiği toplantı sonunda, dijital iletişimin daha sağlıklı yürütülebilmesi için 129 laptop odaların temsilcilerine dağıtıldı. Dizüstü bilgisayarların 53'ü proje kapsamında dağıtılırken, 86 laptopun finansmanı İESOB tarafından karşılandı.

İBEP bilgilendirme toplantısında konuşan İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, esnaf teşkilatları içinde böyle bir projenin Türkiye'de ilk kez İzmir'de gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Proje bütçesinin yaklaşık 1 trilyon lira olduğunu belirten Mutlu, "Bütün oda başkanları ve genel sekreterleri bu projeden sonra elektronik imzaya geçecek. Elektronik imzanın yanı sıra kayıtlı elektronik posta adresi de vereceğiz. İş ve işlemlerimizi hızlandıracak, çağa uygun şekilde daha kolay ve daha az maliyetle yapacağız" diyor.

Smyrna ve Gizli Kalmış Gerçekler

70'li yıllarda Ege Ekspres Gazetesi'nde beraber çalıştığım Tufan Atakişi'ye bundan 25 sene önce "Kültür Hamalı" lakabını takmıştım. Geçtiğimiz günlerde bana "Smyrna Gizli Kalmış Gerçekler" kitabını gönderdiğinde ne kadar doğru bir iş yaptığını tekrar anladım.

"Belgesel yazmak ciddi bir iştir. Doğru ve gerçek, bilgi, görsel ve kaynaklara ulaşmanız gerekir. Öbür türlüsü büyüklere masallar olur..." diyor Atakişi.. Kendisinin "Sıkılmadan okuyacağınız, ancak öğrendiklerinizden üzüleceğiniz ezber bozan bir kitap" dediği Smyrna "Gizli Kalmış Gerçekler" yayınlandı. Kitaptan bazı bölüm başlıkları:

"... Olfert Dapper'in en büyük özelliği, ömründe seyahate hiç çıkmamış ve Amsterdam'ı terk etmemesiydi. Buna rağmen Smyrna'nın gravürlerini gerçeğe çok yakın çizmişti..."

"...1800'lü yıllarda The British Levant Company, Avrupa ve A.B.D.'nin afyon sakızı ihtiyacını Smyrna limanından ihraç ediyordu. 1900'lu yılların başında Afyon nedeniyle ölen Çinlilerin sayısı kimi tahminlere göre 100 milyon, kimi tahminlere göre ise 300 milyon kadardı ve ne yazık ki bu trafik Smyrna'dan yönetiliyordu." "...Smyrna, seyyah kimliği ile dolaşan casusların yol haritalarında yer almış ve Levant'ın yıldızı olarak vazgeçilmez bir uğrak noktası olmuştu..."

"...Smyrnalılar, 8 Mart 1915 Pazartesi sabahı hayatlarında ilk kez şahit oldukları, uçakların kentin havadan bombalaması ile uyanmıştı..."

"...Venizelos'un hazırlatığı, Wilson Prensipleri'ne aykırı sahte raporlar, 12 Mayıs 1919 tarihinde Paris'te kabul edilmiş, Yunan ordusunun Smyrna'ya asker çıkarmasına izin verilmişti...

".. Gazi Mustafa Kemal, "Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz." derken Arşipel Pelago'yu kastediyordu..." Bilgi için: 0 532 311 3033
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA